Friday, July 27, 2012

Claypot Mee

Sementara menunggu kuih yang nak buat berbuka petang nanti naik kita masukkan entry ni lah ya..Menu berbuka yang ke 3 or yang ke 4 ..heheh dah lupa..maklum lah this year kita update dapur maya kita ni for Ramadan tak ikut sequence macam tahun2 yang sudah..kira tengok puan tanah kedaung punya moodlah mana yang ada dan mana yang nak masukkan  ..kalau ikut sequence, kita rasa macam terpressure pulak, memandangkan kita update pun belum tentu hari2 so macam last year..my update terberhenti disomewhere iftar yang ke 13 lepas tu macam on off my updates..hehe..so just follow the flowwww ajelah ya..haha kalau ada updates adalah kalau tak ada buat bodoh saje...wakakaka...

Recipe this time buat mee claypot, kalau nak ikutkan claypot kat rumah kita ni ada satu tunggal kat atas ni aje..haha..maklum ler nak simpan pun tak ada tempat, so just buy one buat main2 aje..hehe..walaupun mee ni dimakan dalam claypot, tapi ia boleh juga dimakan terus dalam mangkuk biasa aje haha..saja aje nak kasi gempak kan..Recipe pun sudah lama disimpan dalam library kita, bahan2 pun ikut apa yang ada dalam fridge kitalah.. ..Terimakasih to Chef Tania for sharing mee claypot yang sedappp sangat ni..Minta izin dipanjangkan disini pula ya..

CLAYPOT MEE
(2 Medium  Claypot Serving)
Sources:-From Chef Tania
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2nya:-
1/2 Kg Mee kuning
sedikit bunga kobis dipotong kecil
1/2  batang lobak merah dihiris
5 keping fresh cendawan shitake dihiris-(Ayu tambah)
10 biji kacang snowpeas dipotong 2-(Ayu tak letak ni)
5 biji jagung muda dipotong 2-(Ayu tak letak ni)
5 batang kailan atau sawi dipotong 2" panjang-(Ayu gunakan sawi aje)
10 ekor udang sederhana besar
2 ekor sotong dipotong ikut suka atau bulat
1 keping fishcake dihiris nipis
1/2 kg remis-(Ayu tak letak ni)
2 hirisan halia muda dihiris nipis
1200 ml stok ayam-(Ayu gunakan cube ayam dan tambah air aje)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat atau kicap masin
sedikit lada sulah
beberapa titik minyak bijan
2 sudu besar minyak bawang putih-(Ayu tak letak ni, tapi Ayu gunakan bawang putih cincang untuk menumis)
sedikit pemekat- 3 sudu bear tepung kentang atau jagung dicampur dengan 1/2 cawan air-(ikut nak pekat macam manalah ya)

Cara2nya:-

1. Panaskan minyak bawang putih(Ayu gunakan minyak biasa  dan tumis bawang putih cincang aje) dan masukkan hirisan halia, hingga naik bau. Masukkan stok ayam dan biarkan hingga mendidih.Masukkan udang, sotong dn diikuti dgn bahan2 sos, minyak bijan dan lada sulah.
2. Masukkan sayur2 yang keras dulu diikuti dengan sayur lembut. Kemudian masukkan mee kuning dan bahan pemekat.
3. Panaskan mangkuk claypot dan tuangkan bahan2 mee  kedalam mangkuk claypot, tinggalkan sedikit kuahnya dan masukkan remis tadi dan masak hingga kulitnya terbuka dalam 5 minit dan tuangkan kedalam mangkuk claypot yang mengandungi mee tadi. Hidangkan waktu panas2..serve with cili jeruk  the best!!

34 comments:

ilahjy said...

salam ayu...amboii meriahnya..lengkap semua dlmnya..tak perlu mkn nasi lauk berbagai lagi hehehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pasti sedap ni kan kak ayu.. ratna suka je apa2 jenis mee utk berbuka... tp kat rumah takde claypot mcm tu.... yg ada claypot yg org india guna tu... kalau ratna guna yg tu... mau lagi gempak! hahahaha....

actually pasu tu pemberian kawan... sampai skrg ni simpan je dlm lemari.. nak keluarkan buat hiasan pun mcm tak reti nak dibuat apa... hehehe...

kuih apalah agaknya kak ayu tunggu naik tu ye... wat apam ke kak?

Mamasya said...

Slmt berpuasa Ayu.penuh lauk dlm mee claypot itu....rasa nak kutip je udang tu...hi..hi.suka mee ada kuah gini....sedapp..

sudipVSsenduk said...

walaweh... lencun tudung saya dibuatnya. Yg jadikan dish ni 'mahal' bila dimasak dlm claypot tu.. ;)

Azian Elias said...

alamak...tetiba drooling lahhh..

chowww

Chik Mimi said...

Kanda sedapnyaaaa,ala kat umah dinda menu berbuka nak nasik la ,sbb sahur roti + milo je heeeh
re:kanda yg tu bukan my bonda yg tu my sis :0

Zaliedana said...

Assalam kak ayu...wah nmpk mee yg penuh udang n sutun..sedapnyer..versi claypot lak,fuh lagi best..xperlah kak ayu update bila2 pon,janji update kan,hehe..

faa.rosli said...

wahhh..mcm kat kedai pnyer...hebat...

Amie said...

Wooooo.... meriahnya claypot mee dia.... nak tumpanglah sekaki di sini ye Ayu.

zila norazila said...

salam kak ayu.
klu digigt cili tu..mintakkk ampuunnn dia punya best..he hhee best nie kak ayu..biasanya zila beli jew kt luar..x pernah lg buat sendiri..nnt nk cuba jgk la:)

Mieza said...

Salam kak ayu..selamat berpuasa...org singapore berpuasa masak sedap2 kan..jeles! ni feveret mieza ni..selalu makan kat food court tesco..buat sendiri belum laaa sebab claypot pun tk der hihii...kalau claypot mieza suka guna yee mee..dap nyerrrr kak!

nazia said...

Salam Kak Ayu... wah... bestnye claypot mee.. fav nie dari time sekolah lagik, ia jadik a must bdae dish for my bdae every year during my teens hehehe...

oooppss lupa nak ucapkan Salam Ramadan tuk kak ayu sekeluarga... naz nie lum ade time nak update blog lagik ar kak.. been bz hehehe...see u around..

Nieza said...

salam ramadhan dan selamat berpuasa kak Ayu. menarik menu ni...bestnyer mkn panasx2 tu kan:)

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu cayang,

hari ini bangun pukul berapa?? Today Sunday guess you still sleeping at this time...hahaha...

wah mee claypot...nampak syoknya...eh masuk list dulu lah...hehehe...nampak sedap aah Ayu...Yat kalau tengok nie mesti kecur dia...siap ngan air batu sebesen...hehehe...

Uncle Lee said...

Hello Ayu, I was searching for something via Google cane across your this blog.
Regret my bahasa sebelum Merdeka, suda out of tune.

Wow! I can see you have a Black belt in cooking.
And this claypot dish.....just look simply delicious!
One spoon in mouth, lupa nama mak. Ha ha ha.
And I love your generous sprinklings of chilies, the green ones especially.
Outstanding! I am very impressed.

You have a great week, and keep a song in your heart.
Best regards from Canada.
Lee.

Gee® said...

Ayuuuuuu! mengancam!

Ayu said...

ilahjy - walkslm, hehe..betul kak ilah, makan ni aje dah kenyang dah makan nasi time sahur aje ler..heheh selamat berpuasa pada kak ilah & family ya..

Ayu said...

madiha - hahahha..wah kalau guna yang india punya lagi seeeedapppp dan memang gempak hahahaha..samalh macam akak..suka apa2 jenis mee for berbuka.. haha bukan kuih apam, tapi kuih lain..hehe

Ayu said...

mamasya - selamat berpuasa juga pada mamasya & family..hehe..kutip mama jgn tak kutip..hehe..kita pun suka mee yang berkuah..hehe

Ayu said...

sudipVsSenduk - heheh..dalam claypot yang buat gempak kan..hahaha..tapi meenya rasa sama aje..haha

Ayu said...

azian - heheh dugaannn..hehe

Ayu said...

chik mi - dinda..kanda buka juga nasi..bila tak ada idea nak masak apa dan juga bila time buit kuih hujung2 puasa nanti..hehe..oh ya ke itu kakak dinda ya..heheh sorry2..hehe

Ayu said...

zaliedana - walkslm, betul tu ct..asal update kan..so slow & steady ajelah kan..hehe

Ayu said...

faa.rosli - heheh terimaksih faa..saja aje ni buat gemabak masak dalam claypot..hehe

Ayu said...

amie - sila2kan amie..layan diri ya..hehe ambillah apa yang tinggal tu ya..

Ayu said...

zila - walkslm, hehe cili padi tu kalau salah gigit..mesti melenting2 kepadasn kan zila..hehe..silakan zila kalau sudi nak cuba ya..

Ayu said...

mieza - walkslm, hahah tak adalah sedap2 mieza..apa yang terfikir dan termampu aje ..ah yang clayport yee mee pun akak ada recipenya..boleh cuba nanti juga..

Ayu said...

nazia - walkslm, nazia..lama tak dengar suara..how are you dear..sibuk ya how was your exam?.. salam ramadan buat nazia & family juga..
ni dah ada recipe boleh mencuba on your birthday ..hehe

Ayu said...

nieza - salam ramadhan buat nieza & family juga ya..aah nieza, makan panas memnag sedap ni..

Ayu said...

nuridah - walkslm knur cayang juga..
eh tau tak apa..memang tengah terbongkang..hahah..
masuk list knur jangan tak masuk..hehe...wah yat siap ngan air sebesen yaa..hehehe..
buka apa hari ni knur?..

Ayu said...

uncle lee - hello there uncle lee..thank you for dropping by & leave foot prints here
in my humble blog..i tak adalah black belt tapi ada apron buy 1 get i free punya..hehe.. uish tak kan lupa nama mak pulak..haha..
best regards juga from singapore ya ..take care..

Ayu said...

gee - silakan gee..heheh

nazia said...

Hi kak ayu, naz been bz kak Kat umah. mane ngan Assignments dan budak2.Byk backlog yg naz nak update in my blog, Insya'Allah aft exam. Talk abt my exam, Alhamdulillah did well for my term 1 now preparing for term 2 lak which is on 3rd raya. sob sob.... Rundu lak ngan kak ayu. hehehe alrighty see u around :)

Ayu said...

nazia - samalah ni nazia..sibuk semacam..congrats u did well for your exams.. really
admire, those people like you who has family yet can still study at the same time..
alrighty..u take care ya selamat hari raya maaf zahir batin my dear..