Monday, July 23, 2012

Mee Hoon Goreng Hailam & Cili Padi Jeruk

Ini menu berbuka puasa on the first day Ramadan..mee hoon aje..bak kata pepatah..baru nak  warm up ni..so ini yang termampu kita hidangkan..hehe..tapi kali ni kita cuba mee hoon  goreng hailam..adjusted here & there..alhamdullilah sedapp.. Mesti nak ada daging..taulah siapa yang suka makan daging tu...OK, silakan semak recipe kalau ada yang sudi mencuba  ya..bulan2 puasa ni otak macam jammed nak berkata2..hahaha

Mee Hoon Goreng Hailam
Bahan:-
600g mee hoon direndam beberapa jam dengan air sejuk dan toskan
200g daging dihiris & direbus + sedikit halia hingga empuk(fungsi halia supaya daging tak hamis)
150g isi ayam atau dada ayam dipotong cube atau hiris-(dilumurkan  dgn air asam supaya tak hamis)
beberapa ekor udang ikut suka
2 keping fish cake dihiris
sawi , taugeh & kobis panjang ikut suka
4 biji telur
1 biji bawang besar dihiris
4 biji bawang putih diketuk 
beberapa cili padi diketuk (optional)
3 sudu besar cili kisar

5- 6 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap masin
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar lada sulah
1 cube ayam atau serbuk ayam
beberapa titik minyak bijan 
minyak masak biasa
garam + perasa secukupnya kalau perlu

Cara:-
Panaskan minyak masak biasa dan tumis bawang putih, cili padi & bawang hiris hingga naik bau..Masukkan beberapa titik minyak bijan, cili kisar dan biarkan hingga cili garing sedikit. Masukkan bahan2 sos,  kacau rata dan masukkan daging, daging ayam dan fish cake..biarkan seketika hingga daging serap sos2nya rasa apa yang kurang kalau perlu tambah garam & perasa tambahlah ya....Masukkan udang gaul hingga sebati dan ..pecahkan telur dan biarkan seketika..agak2 telur dah mengeras sedikit masukkan mee hoon yang telah ditos tadi..gaul rata sehingga sos dan telur semua sebati..Masukkan sayur2 sawi dan kobis panjang gaul rata. Akhir sekali masukkan taugeh gaul hingga sekat dan matikan api..siap untuk dihidang bersama cili jeruk.


Cili Padi Jeruk, yang mesti ada stok kat rumah ni..of cos yang cili padi tu kita punya..yang cili hijau Mr hubby & my parents punya...cili jeruk ni kita suka bila cilinya garing2 sikit ..kadang2 kalau dah lama tak makan cilinya akan jadi lembik, part yang tu kita dah tak suka dah..heheh I rather buat yang baru..anyway nak buatnya pun senang so buat pun sikit aje..Ini how I did minelah ya..kita tak masukkan cili terus serta merta lepas air cuka tu mendidih tapi biarkan ia sekejap lepas tu baru masukkan cilinya..

Cili  Padi Jeruk
Bahan:-
segenggam cili padi + 4-5 cili hijau dihiris bulat 
1/4 cawan cuka
1 cawan air
1/4 cawan gula
garam secukup rasa
Masak bahan2 atas kecuali cili padi atau cili hijau. Bila mendidih matikan api.
Ketepikan periuk Biarkan dalam 2 minit barulah masukkan cili2 tadi..Kita buat macam ni sebab nakkan cilinya rangup bila digigit dan bukannya lembik ..Insyaallah bila dibiarkan seketika, cili akan berubah warna..Bila dah sejuk betul2 barulah boleh masukkan kedalam bekas yang tertutup or botol..Siap dan bolehlah dihidangkan dengan mee goreng, nasi goreng atau mee sup atau sewaktu dengan nya..

22 comments:

ady said...

as-salam KAK Ayu
menggoda sanubariku mee hoon goreng hailam tu kak AYU..terliur dibuatnya..

Ayu said...

ady - walkslm, heheh..ady ..buka apa hari ni ady?..kasi idea sikit...
mee hoon goreng hailam ni tak ada idea sebenarnya..haha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

meehoon goreng mmg kesukaan anak2.. mak budak pn suka jugak.. hee..

cili padi jeruk kat rumah pun ada stok.. tp en hubby yg buat.. mkn apa2 mesti gandingkan ngan cili padi jeruk sbb masak goreng2an biasanya kurang pedas utk anak2 sekali.. jd kita yg nak pedas tambahlah cili padijeruk tu..

slmt berpuasa kak ayu..

Mamasya said...

Slmt berpuasa Ayu sekeluarga. nengok bihun tu sedap sgt....tambah ada cili jeruk. mmg enak mee dimkn dg cili jeruk...sentiasa ada stok dlm peti ais..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Huwaaaa bihun tu sungguh mengancam la kak...lagi2 ngan cili jeruk...pergghhhh ;)

inahar ali said...

salam ramadhan & selamat berpuasa wat ayu sekeluarga ye!

nOOrsha said...

salam ramadhan kak ayu :)..

selera tgk mee akak ni.. :)

Mr. Deen said...

Nampak lazat... mesti try..

Anonymous said...

Assalamualaikum Ayu...Alhamdulilah..Dapat Ayu update yg pertama di bulan yg mulia ini...Kalau meehoon goreng hailam di sajikan alaihai my fav. Walaupun nampak senang tapi bab mee the best seleranya...Ksal....

Nuridah said...

Assalamualaikum adik Ayu cayang

bee hoon tu sungguh menyelerakan...kak nur copy resepi nanti....eh napa jln kaki...kalau kak nur tau lempar ngan kulit pisang kat ayu....hehe...salah rumah tu...akak tingkat atas la....haha.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu.

salam ramadan buat akak sekeluarga.

Kakkk...bestnya mee hoon tu kak.. Naz suka mee hoon w/p goreng biasa jer. Dan yg lebih menyelerakan adanya cili padi jeruk tu..huhuhhuuu..nak sikit kak...hehehee

zila norazila said...

salam kak ayu
mee hoon mmg fav kami..klu kt umh emak time berbuka wajib ada mee hoon nie...sedappp

Ayu said...

madiha - betul tu ratna..akak actually lebih suka mee hoon dari mee kuning..tapi kat rumah ni berbagi2 ada yang suka mee kuning ada juga yang suka mee hoon..so fair & square..hehe tulah kalau tak ada cili jeruk macam tak ngam lah gitukan..kadang2 akak dah bubuh cili padi dalam mee, tapi tetap cari cili jeruk lagi..selamat berpuasa pada ratna & family juga ya..

Ayu said...

mamasya - selamat berpuasa juga buat mamasya & family ya..
cili jeruk penambah rasa..hehe

Ayu said...

love2cook - heheh..cili padi jeruk kasi terbakar lidah kan love..hehe

Ayu said...

love2cook - heheh..cili padi jeruk kasi terbakar lidah kan love..hehe

Ayu said...

noorsha - Terimaksih noorsha salam ramadhan untuk noorsha & family juga ya..

Ayu said...

Mr Deen - silakan Mr Deen, kalau sudi mencuba..terimaksih sudi tinggalkan jejak disini ya..

Ayu said...

kak sal - walsklm, alahai kak sal..kita update mana yang sempat ni aje kak..rasa kalau kaki kita boleh type lagi satu keyboad lagilah best..heheh..sibuk sangat ni..waktu berjalan begitu pantas..adehh...

Ayu said...

Nuridah - walkslm, kakak Nur yang manja..
hehe terimakasih knur..silakan kak..alamak salah tingkat.. haha..bukan apa kita serkap jarang aje ni..hahaha..

Ayu said...

Naz - walkslm, salam ramadan buat Naz & family juga.. samalah mcam akak naz..mee hoon goreng biasa aje dah boleh dah pada akak..tak tolak punya..

Ayu said...

zila - walkslm, betul tu zila..mee hoon ni side dish yang pasti tak tolak punya kalau dihidangkan..hehe