Monday, July 16, 2012

Rainbow Velvet Cake

Assalam, pada teman2 dan pengunjung blog curlybabe ni..yang masih sudi singgah dan ingat pada kita..maaf lah sekiranya selama 2 minggu asik dihidangkan dengan nasi kunyit aje ya..maaf juga kalau ada yang muntah kunyit..hehehe....actually the past weeks I was not in a mood..mana yang Marsya tak alih2 demam for the whole of last week then come this week, I was in & out of the house to settle certain things and adding  sibuk buat birthday cake and cupcakes(goodies) for Marsya to bring over for her classmates...

This year, I baked Rainbow Cake for Marysa 6th birthday(12th July 2012)..memang dah lama aim nak buat... first because of the colours in the cake which I think sangat2 suitable for kids birthday cake khas for a little girl like Marsya...
Memang dah booked a few recipes actually, tapi  I have decided  using my Red Velvet Cake recipe before this...since Red velvet cake menggunakan red colour, so I thought,  the batter should be ok if were to use different colours too..
Although the cake sebelum ni was to use cream cheese with a tint of sourish taste of lemon, this time, I tried using lemon buttercream frosting instead...and of cos cant miss & go without chocolate in every cake that I baked...mesti nak ada...hehe

The recipe below was what I have doubled and adjusted to suits for  an 8" cake trays..it came out to be a tall cake..I managed to cut a slice, and quickly take a shot before the next thing the sliced of cake tumbang terpelanting ke bawah..hehe..(sebab tinggi sangat dia tak boleh stand still)..Macam biasa kalau kita buat cake, the first person to comment was my mum...'kau buat cake apa pulak kali ni..then I explainedlah nak buat cake pelangi..after dah siap semua..dia cakap ini satu bulan pun tak habis makan....sebab as you guys knew kan she tak suka cake2 yang ada  cream cheese or buttercream and looking at my cake banyak 'buttercream putih' pulak tu..lagilah dia tak nak makan..Well lepas potong cake she saw the colourful layers ..the first comment was cantiknya cake ni!!(heheh mak puji anak dia) ..itu dia belum rasa lagi tau..sekali bila dia rasa,(kuis sikit2 cream ketepi) ..to my surprise dia cakap eh sedapnya kek kau ni!!!!!..ada rasa lemon, masam2 mak sukalah!!!!!...time tu nasib baik kita tak tertelan biji buah  pulasan ...sebab my mum puji cake yang bercream macam ni dia cakap sedap..yes first time ni...
Mr Hubby who is not a cake person too cakap sedap..anak2 pun suka juga..Marsya the birthday girl pun suka,..walaupun dia sibuk dengan opening her gifts..
Overall, I am quite pleased with the combination & outcome of this cake, although not so nicely decorated...:(


This year too, I did not post Marsya's photo here in my blog (so sad) cos of the blog theft incident before this..so  I just posted her birthday cake ajelah ...
In the next few days, Insyaallah kalau dipanjangkan usia, kita akan bertemu sekali lagi dengan Ramadan ...pasti kaum ibu, kaum wanita oops kaum adam juga yang akan sibuk memikirkan nak masak dan nak berbuka apa setiap hari... Insyaallah juga kalau dizinkan, kita ada waktu untuk mengupdate blog yang tak seberapa ni ..kita akan kongsi juga apa yang telah kita cuba dan masaklah ya..itu kalau ada lah..tapi yang pasti kita tak dapatlah nak update setiap hari during Ramadan macam tahun2 yang sudah...cause most probably I will cook menu2 yang sama dan ulang tayang...hehehe..

Rainbow Velvet Cake
Adapted from Red Velvet Cake
Ingredients:-
31/3 cup + 2 tbsp self raising flour-(31/3 cawan + 2 sudu besar tepung naik sendiri)
1 tsp baking soda-(1 sudu kecil baking soda)
250g butter- (250g mentega) 
2 cup fine sugar- (Ayu used 11/2 cup)-(2 cawan gula halus-Ayu gunakan 11/2 cawan )
4 large eggs-(4 biji telur besar)
1 cup milk-(1 cawan susu)
1/2 cup buttermilk-(Ayu made 1/2 cup milk + 1/2 tbsp distilled vinegar- leave it for while abt 15-20 minutes)-(1/2 cawan buttermilk-Ayu buat 1/2 cawan susu + 1/2 sudu besar cuka biarkan hingga 15-20 mint)
2 tsp vinegar-(2 sudu kecil cuka) 
gel colours red, blue, orange yellow, green & purple(pewarna gel merah, biru, oren, kuning, hijau & ungu)

  


Method:-
Cream butter & sugar till creamy. Add eggs one at a time. Add vanilla essence. Mix in dry ingredients(sifted) & milk plus buttermilk in alternate batches, ending with dry ingredients. Lastly stir in vinegar. Weigh batter and divide into roughly 260g each for 6 bowls. Mix colours on each bowl. Bake in a preheat oven at 170C for 10-15 minutes or just cooked in an 8" tray -(Pukul mentega & gula hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu. Masukkan esen vanilla. Masukkan bahan kering(Yang sudah diayak), bersama dengan susu & buttermilk bergilir2 berakhir dengan bahan kering. Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata. Timbang adunan dan bahagikan kepada 6 adunan anggaran 260g  satu2 masukkan kedalam mangkuk dan bubuh warna. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan selama 10-15 minit disuhu 170C atau ikut kepanasan oven masing hingga masak.) 

Chocolate Ganache
200ml double cream with at least 30% fat content-(Ayu used whippping cream)-(200 ml whip krim)
250g dark chocolate, chopped finely-(250g coklat gelap di cincang halus)
a pinch of salt-(secubit garam)
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top-(Menggunakan kaedah double boil, cairkan whip cream hingga panas, masukkan coklat, & garam kacau rata. Biarkan kek sejuk betul2 baru sapukan lemon butttrcream frosting dan tuangkan coklat ganache diatas.)


Lemon Buttercream Frosting:-
250g unsalted butter-(250g mentega tanpa garam)
75g shortening + 75g krimwell -(75g shortening + 75g krimwell)
200g confectioner's sugar-(200g gula ising)
 2 tsp pure vanilla extract-(2 sudu kecil vanilla esen)
 4-5 tbsp sunquick lemon-(4-5 sudu besar sunquick lemon)
2 tbsp lemon zest -(2 besar parutan kulit  lemon)
Beat all the above till smooth.  Add in lemon zest, mix well. Ready for piping.-(Pukul kesemua  hingga gebu. Masukkan parutan kulit lemon, gaul rata. Siap untuk di pipekan)

38 comments:

maz said...

Kakkkkkk...kita memang tabik spring la dgn kak bab2 kek ni..kita klu buat kek main plih yg senang je..hahaa...tgk kek kak brtingkat2 ni gerunn..xthu bila brani nk cubaa...cntik la kak kmbinasi wrnanya...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu..
kak ayu memang sgt2 penyabar & rajin orgnya kalau buat kek2 segalanya... pasti sgt complete & cantik hasilnya... bukan sja kek besday anak2.. tp juga kek untuk mkn2 pun kak ayu mmg sgt rajin bab2 nak siapkan kek berdeko begitu cantik... salute!

sure sedap bebenor ni sbb org yg tak suka kek pun boleh memuji2 kesedapan kek ni.. hehe..

apa2pun.. happy belated besday buat Marsya ye... jadi anak yg solehah & pintar ye cayang..

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu cayang,

happy belated birth day to Marsya cayang....nanti auntie Nur hadiahkan gigi ya...boley??Hehehe...jgn marah!!

Ayuuuu...cantik sangat2...I should say this is the best decoration dear!!Ada kelas u....terkebil2 nie akak...rasa mcm nk order aah..jgn lah malu2...jgn tolak rezeki...boleh lah ya...hehehe.

Hari tu kak Nur ada tinggalkan komen tapi tengok tak kelur pun...kureng asam betul...kak Nur nk tanya pasar kat rumah Ayu...pasar yg mana tu...bukan dekat rumah akak ya....ada kedai melayu erk?? Nanti check msg kat fb ya...hari tu pun nk tinggal msg tk dpt...aduh...byk nk prob.Ok dear take care!

Mama Papai said...

emmm..terliur tengok kek ni..colorful & very look yummy!!

Aymy With L♥ve said...

Kak Ayu... Sungguh rajinnya melapis kek berwarna warni gitu... Happy belated birthday to birthday girl :)...

tun_telani said...

uwaaaaaaa~~ sgt sedap! sgt rajinn!! tun nk makan yg cantik2, tp x bape nk rajin tang buat tu..

zila norazila said...

salam kak ayu,
cantiknya kak..terpegun zila tgk..camne nk buat tepi2 tu kak..cantik sgt la..berseni btl kak ayu nie..happy belated bthdy utk bthday gurl tu yer:)

Anonymous said...

Assalamualaikum Ayu...Ksal wish happy belated birthday to Marsya...dah besar ya..Kek birthday cantik Ayu..memang ada kelas.n kombinasi nya mantap...Cuma rasanya macam red velvet texture ke?Ayu..gelihati Ksal bila Mak Ayu cakap makan kek sampai sebulan(thats what usually Mum think)Ayu..SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN..Jgn lupa update blog...Manalah tahu Ayu ada cuba resipi baru ke atau biskut ke? Take care....Ksal....

FnF Simple Life said...

KAk Ayu kalau bab buat kek mmg terbaeklah... hepi befday to marsya

quinnie said...

wow weeee...sedapnya kek...salin resepi dulu..nak buat bila itu belakang kira..ahhahaha...bestnyaaaa!!!

ady said...

as-salam kak ayu
This is SO pretty! I love it! Looks delicious...

Yatie said...

tak kelip2 mata ni tngk kek yg cantik sangat, rajinnya Ayu melapis bagai..kalau Yatie boleh buat kek2 yg simple jek..maklumlah tangan tak berseni...he3.

Wattie said...

Salam Ayu,
Nampak red velvet cake, terus terpa mai Singapore. Tergoda sesangat dengan kreativiti Ayu. Opsss, happy belated birthday Marsya sayang, semuga menjadi anak yang terbaik...

Mamasya said...

Salam Ayu.happy belated bday buat Marsya..moga jadi anak yg soleh dan menyenangkan keluarga. rainbow velvet cake....tengok berlapis2 warnanya...menarik...yummmy...

Yat Maria said...

Salam K Ayu

sedap eh kak this cake? kita pon ada jugak lah aim this cake tapi bila time nak buat bday cake, choc cake jugak yg terbuat :)..but then after baca reviews..kita jugak teruja nak buat..maybe wat utk bday cake sendiri lah nanti..papun..selamat menyambut Ramadhan ya K Ayu!

mrs kayrul said...

bila la dapat tahap kerajinan macam kak ayu nie...kek selapis pun bercinta nak mengadap oven..niekan plak kek bertingkat2 macam nie..masuk list la nak buat kek untuk anak bujang nanti

Ayu said...

maz - hehe..maz, thank you dear..tak adalah susah buat kek ni..cuma bila nak stack tu aje dan nak sapu cream tu yang ada tricky sikit aje..heheh..other than that sama aje macam cake yang lain tu.. mak akak suka tengok colour dia itu yg dia cakap berselera tengok kek ni..hehe

Ayu said...

madiha - walkslm, alahai ratna, tak jugalah penyabar & rajin ratna..kalau ikut akak dah tak kuasa memang main tonyoh aje ler.. haha...terimakasih ratna..kembang semangkuk sekejap ni..hehe...tulah shocking juga bila my mum cakap sedap, hehe..
akak dah bagi2 potong nak kasi orang then lepas tu dia cakap tak payah ler kasi orang..haha ..

Ayu said...

Nuridah - walkslm, knur cayang ...
Terimaksih for the wishes tu ya..Marsya punya gigi, dah banayk yang goyang dah..hehe..Terimaksih juga for the compliment..tak adalah cantik knur..biasa2 aje ni..tak bolehlah lawan dengan yang dah expertkan..knur..kita tak nak stress..nanti migraine datang lagi2 kalau knur yang order..wakaka..kita boleh slim tau..susah hati..haha..
Hahaha..oh ya ke, knur ada comment tak keluar ke?..Betul tu..dah penat2 type tak keluar memang potong stim kan..hahaha....Pasar yang kita maksudkan pasar basah Marsiling tu knur..yang really wet market ada 1-2 kedai melayu jual ikan kalau tak silap..ok nanti kita chk ya..

Ayu said...

aymy with love - Aymy, nasib baik just for birthday cake aje..kalau everyday cake memang akak pun tak kuasa..haha..terimakasih juga for the wishes tu ya..

Ayu said...

tun telani - heheh...meh lah rasa ni tun..itu aje yang tinggal..hehe..kalau tak cukup kena buat sendiri ya..hehe

Ayu said...

zila - walkslm, terimaksih zila..tepi2 tu akak guna nozzle 1m tu aje..steps dia sama macam akak buat kek classic chocolate cake sebelum ni..cuma nozzlenya aje lain..
Alahai zila buat piping pun cantik apa..terimaksih for the wishes for marsya tu ya..

Ayu said...

Ksal - walkslm, terimaksih ksal for the wishes untuk marsya..aah ksal, rasanya macam red velvet cake, sebab recipe dari red velvet cake tu ..cuma kita gantikan dgn lemon buttercream frosting instead using cream cheese...hahah..itulah yang mak kita cakap 'satu bulan pun tak habis makan'..first impression dia sebab dia tak makn so dia cakaplah tak habis ..sekali dah rasa boleh dia cakap sedap pulak..kita dah bagi2 nak kasi orang lepas tu dia cakap tak payah kasi ler..hahaha..
Selamat menyambut Ramadhan juga buat ksal sayang..Insyaallah kita update kak..
kalau ada recipe baru..or ada recipe ulang tayang pun kita selitkan jugalah kalau tak ada apa nak update kan..heheh..u take care too ksal..

Ayu said...

FnF - Aduh..awak buat kek lagiiiilah cantik ..akak selalu terpegunn tengok tauu..
very neat & cantik aje..thank you dear for the wishes..

Ayu said...

quinnie - heheh..silakan q..akak suka recipe rvc ni sebab tu akak buat lagi guna recipe ni tapi just change the colour & frostingnya aje..

Ayu said...

ady - walkslm, heheh..thank you ady..i love it too..

Ayu said...

yatie - terimakasih yatie..tak adalah cantik mana yatie..biasa2 aje ni..
cuma bila nak tenggek tu aje kena hati2..samalh kita pun bukannya pandai mana yatie..

Ayu said...

wattie - walkslm, heheh..kak naik apa tu sekajap aje terpa spore dah sampai ya..hehe..
terimaksih kak for the wishes untuk marsya ya..insyaallah mudah2han hendaknya ..

Ayu said...

mamasya - walkslm, terimaksih mamasya..insyaallah mudah2han ya mama doa mu termakbul juga buat kami....terimakasih for the compliment tu ya..

Ayu said...

yat maria - walkslm, heheh yat, pada akak kek ni sedap dear..tapi tulah selera masing2 lain kan..akak pun nyaris2 nak buat kek coklat lagi..sebab my mum lah..siang2 dah cakap kalau kek cream dia tak makan..lepas buat dia yang over excited heheh.. cakap sedap..haha..mungkin cream tu ada masam2 manis lemon jadi tak muak kan.. Same to you dear selamat menyambut ramadhan juga!!

Ayu said...

mrs kayrul - heheh..alo lo..insyaallah datang seru nanti kek lapis yang halus2 tu pun mrs kayrul boleh buat tau..heheh..silakan kalu sudi nak mencuba ya..:)

Ayu said...

mama papai - terimaksih mama papai..dah ada recipe ni boleh lah cuba kan..

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu cayang,

ish buat apa tu...kak Nur dtg nk ucapkan selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak pd Ayu sekeluarga...moga amalan dn ibadah Ayu diterima olehnya...begitu juga dgn kak Nur...mudah2an Allah sentiasa melimpahi rahmatnya pada Ayu.

Check email ya.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Your gorgeous layered caked made me wowed dear! Rajinnya akak....cantik sekali kek tu...the deco first class!

Selamat Berpuasa to you and yours dear :)

Lyza said...

salam kak ayu..
Lama lyza x singgah ke cni..insyallah lain kali lih cuba resipi rainbow cake ni..
Selamat berpuasa n selamat menyambut bulan ramadan buat kak ayu n famili..

Ayu said...

Nuridah - walkslm, selamat menyambut ramadan juga buat akak & family ya..insyaallah semuga amalan kita diterimanya ya kak..

love2cook - thank u love for the wishes..uish deco taklah first class..bias2 aje lah love..

lyza - walkslm, lyza..lama juga akak tak dengar kahbar..sihat ke tu?..selamat menyambut bulan ramadan juga buat lyza & family..silakan lyza..bila2 nak cuba kek rainbow ni ya..

MsNiena said...

salam AYU...selamat berpuasa..saya nk ucap terima kasih atas resepi yg ayu beri nie...walaupon tak da cuka..resepi ttp menjadi...saya guna cream of tartar untuk buat buttermilk...saya guna resepi ini untuk buat cake birthday anak buah..perghhh SUPERB laaaa..saya suka sgt...TQ yaaa...

Ayu said...

msNiena - walkslm, selamat berpuasa juga buat msniena & family juga..
oh ya ke gunakan cream of tartar pun boleh juga gantikan cuka..baru kita tahu..
terimaksih juga buat msNiena kerana sudi mencuba recipe ni ya..terharu kita mendengarnya.. your welcome dear..