Thursday, August 16, 2012

Biskut M & M

Alahai jangan marah ya..another favourite anak2 ni..begitulah kan..kita buat cookies normally ikut citarasa anak2 lah kan..bukan apa, kalau buat lain sikit dari selera dia orang cookies yang kita buat tak gerak2 membazir dan juga buat penat ajekan..Pernah tak cookies yang teman2 buat duk tak gerak2 sampai keChristmas?..hehe ..kita pernah tau tapi DULU..itu pun kuih beli punya...cookies ni senang aje nak buat gentel bulat2 kita timbang dalam 10g each..tanam m&m dan dikelilingi dengan chocolate chips aje..then bakar..siap..
I bet you anak2 pasti comeback for more..

Biskut M & M
Sources:-From Resipi Ceria Keluarga
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients:-
1 egg-(1 biji telur)
200g butter-(200g mentega)
150g corn flour-(150g tepung jagung)
50g almond minced-(50g badam serbuk)
150g powder/icing sugar-(150g gula icing)
200g plain flour-(200g tepung gandum)
80g optima flour-(80g optima flour/sponge cake mix flour)-(kalau tak nak gunakan tepung ni boleh gunakan tepung top atau cake flour, tapi kena tambah sedikit gula dan serbuk penaik,)
chocolate chips and M&M to estimate-(chocolate chips & chocolate M&M secukupnya)
a bit of chopped almond-(sedikit badam cincang)

Method:-
Add butter, egg and sugar and mix well. Add in plain flour, optima flour, corn flour, minced & chopped almond till Incorporated. Roll small balls with hands (when rolling the balls don't make too big or too small as the mixture will rise when baked)(Ayu weighed 10g each). Top with M&M and chocolate chips around the balls. Preheat and bake in oven at 170 degrees Celsius till cook or in a medium heat so as not to melt the chocolates. Let it cool in wire rack before storing in container.-(Pukul mentega, telur & gula hingga rata & kembang. Masukkan tepung gandum, tepung optima, tepung jagung, badam serbuk & cincang gaul hingga rata. Ambil doh sedikit dan bulat2kan. Jangan buat terlalu besar atau kecil kerana doh akan mengembang bila dibakar.(Ayu timbang 10g each). Selitkan M&M ditengah dan dikelilingi dengan chocolate chips.Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan disuhu 170C dan bakar hingga masak menggunakan api sederhana supaya chocoalte tidak cair. Biarkan biskut sejuk diatas redai sebelum dimasukkan kedalam bekas.)

4 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum adik ku Ayu!!

Ya lah the moment I see those cookies..kak Nur dh tingat Ayu pernah buat dulu...ya la walau repeated recipe it's ok apa!! Kita nk cookies yg digemari tetamu dan anak2 kita..itu yg important.

Nanti suruh mantu hantar sebotol...makcik tunggu bawah ok.

Ayu said...

Nuridah - walklsm, kak nur yang selalu diingati..maaf kak kita lambat reply comment kat sini dan belum sempat comment kat dapur akak juga..hari tu entries cookies ni semuanya auto publish so memang tak sempat nak reply...lepas tu dah sibuk terus ke hari ni..

betul tu kak..cookies ni memnag tiap2 tahun kena buat kak..anak2 kita suka..kuih this year sekejap dah nak habis..sebab ramai yang suka..hehe..suka bila tengok kuih raya dah nak habis especially dah pass raya pertama.. boleh nanti mantu hantar ya cookies yang mana nak tu?..hehe
Selamat hari raya buat knur & family maaf zahir batin ya kak..

GK Arusuvai said...

nice cookies.....saya bookmark resepi ni coz anak2x saya minat m&ms juga

Ayu said...

GK - silakan kalau sudi nak mencuba ya..Anak2 pasti suka ni..:)