Thursday, August 16, 2012

Cocoa Sesame Biscuits

This is another favourite of mine..cookies yang lain sikit dari yang lain..the gabungan sesame seeds(bijan) dan oats sangatlah memberi kelemakkan pada kukis ni..Just to remind the doh ada sikit peroi bila kita dah gaul tu, no worries..bila kita cekup2 gunakan ice cream scoop yang paling kecil tu kita still ambil dan genggamkan lagi supaya adunan tu padat dan bila didalam oven I slightly flattenkan dia sikit menggunakan spatula..Biskut ni rangup dan kalau tak nak ikut macam kita buat  atas tu you can drizzle melted chooclate on the cookies tu ya..

Rasanya this would be my last entry before Raya..cause lepas ni dont think will have the time to update lagi..Gambar2 kek would be after Rayalah macam biasa...

Dikesempatan ini juga kita nak ucapkan 
Selamat Hari Raya Aidil Fitri 
(Maaf Kad Raya Tak Siap lagi..dah order tapi tahun depan baru siap..hehe) 
 
Khas pada semua teman2, rakan blogger, guest, silent reader dan siapa2 saja yang sudi kedapur kita yang tak seberapa ni. 
Maaf dipinta sekiranya  ada salah bicara, bergurau senda, dan salah sangka..Mohon juga dihalalkan recipe2 yang telah dikongsi dan cuba.dan juga mana2 link yang kita tak perasan nak linkkan sebab tak sure recipe asal dari mana, entries sebelum ini yang dulu2
 (yang kita tak berapa sure nak linkkan sebab tak tahu)..
Mohon maaf juga sekiranya ada recipe2 yang tidak mengena dengan citarasa..sesungguhnya kita hanya mencuba dan berkongsi recipe..maklumlah blog ini pun bukannya blog orang yang pandai masak,
blog ini adalah, blog rujukan sendiri, trial & error dan blog berkongsi
recipe dengan seadanya..
recipe2 yang kita cuba ni pun nasib2 ada yang sedap ada juga yang tak berapa kena pada setengah2 orangkan..so basically subjecktiflah kan..mungkin pada kita sedap tapi tidak pada orang lain..pada kita manis tapi tawar pada orang lain..
so, maaflah dipinta..
Hingga bertemu kembali insyaallah..

Cocoa Sesame Biscuits
Sources:-From Biscuits & Slices 
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients:-
3/4 cup plain flour
1/4 cocoa powder
3/4 cup rolled oats
1 cup sesame seeds
3/4 cup caster sugar
100g unsalted butter
2 tbsp golden syrup
1 tbsp boiling water
1 tsp bicarbonate of soda
185g milk chocolate melts melted

Method:-
Preheat oven to moderately slow 160C. Line biscuits trays with baking paper.
Sift flour with cocoa into large mixing bowl. Add oats, seeds and sugar: make a well in the centre.
Combine butter and golden syrup in a small pan. Stir over a low heat until butter is melted and mixture smooth: remove from heat. Pour boiling water into small bowl: add soda.
Stir until soda has dissolved. Add to golden syrup mixture. Using a metal spoon, fold mixture into the dry ingredients. Stir until well combined.
Drop three level tablespoons of mixture onto prepared trays, allowing room for spreading.(Ayu used ice cream scoop the smallest size) Flatten each one slightly with fingertips. Bake 12minutes(or follow your oven temp) and cool biscuits on trays for 5 minutes before transferring to a wire rack to cool completely. Spread approximately one teaspoon of chocolate into 3cm round in the centre of each biscuits.

Hints:- For extra chocolate flavour, you can add 2 tablespoons of dark chocolate chips to mixture, or drizzle the biscuits with melted dark chocolate. Cocoa powder varies in colour: the darker the colour, the richer the flavour will be.


16 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu...

salam aidilfitri buat kak ayu sekeluarga...

berkenan nampak cookies tu.. nampak sgt crunchy...

zila norazila said...

salam syg kak ayu
selamat hari raya juga dr zila yer..happy eid mubarak:)

Anonymous said...

Assalam Ayu..Diam2sudah siap 4 macam cookies semuanya sedap2...Lama Ksal tak ketok rumah Ayu malum badan ini macam penat gitu...(agaknya kalau Ayu baca dah basi)Di kesempatan ini Ksal ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI UNTUK AYU SAYANG DAN KELUARGA..Semoga Ayu akan rajin lagi cuba2 recipe baru dan takecare ok....Ksal...

aquariusgal said...

Hi ayu,
Wah! So many nice cookies you've been so busy baking for the coming Raya - ur family n friends so lucky get to taste ur yummy bakes!

Wishing you & ur family " Selamat Hari Raya Aidil Fitri! " this coming Sunday or Monday ( depends on sighting of the moon,right? )

Susanna,
Perth

cikmanggis said...

salam aidilfitri buat Ayu dan keluarga.Maaf zahir dan batin.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Idil Fitri buat Ayu sekeluarga..Maaf Zahir batin...rindu kat ayu lama akak tak jalan2

Ayu said...

madiha - walkslm, salam aidilfitri juga buat ratna & family ..semuga lebaran ni mengeratkan lagi sirahturahim sesama kita ya..cookies ni memang rangup ratna..:)

Ayu said...

zila norazila - walkslm, selamat hari raya buat zila & family juga
happy eid mubarak dear..

Ayu said...

kak sal - walkslm, hehe..kak sal, kita buat cookies2 ni semua time kita bercuti puasa kak..no wonder dah lama tak dengar suara kak sal..tak sihat rupanya ya kak..
tertanya2 kita dalam hati..rindu kat akak ...Selamat Hari Raya buat kak sal & family juga ya kak, mohon maaf zahir dan batin, sekira ada terkasar bahasa dan gurau senda.
Harap recipe2 yang telah dicuba kena dgn selera kak sal & family dan kalau tidak harap maaf ya kak..insyaallah kak kalau masih ada waktu dan rujukan kita akan terus berkongsi recipe ya kak..

Ayu said...

aquriusgal - Hi, Susanna, thank you for the compliments & wishes..with Allah's grace, my family & friends love the ccokies & menu for raya..
Here in singapore, raya was on Sunday..here too, we based on calculations of the Islam calender and yes we still see the anak bulan .. :)

Ayu said...

cik manggis - salam aidilfitri buat cikmanggis & family juga ya..
maaf zahir batin..

Ayu said...

paty's kitchen - salam aidilfitri buat kak paty & family juga..maaf zahir batin
banyak buat kuih tahun ni kak?

~AiMi SyAhiRAh~ said...

Salam Aidilfitri! Buat para blogger di luar sana!! Jom join contest ini! 3 pemenang bertuah akan mendapat duit raya EDISI TERHAD sampul wajah saya!!;) Klik http://www.aimisyahirah.com/2012/08/contest-nak-duit-raya-cik-misya.html untuk maklumat lanjut.

Chik Mimi said...

Kanda cayang cookies tu nampak sedap ,tapi yg black n white tu nampak lagiiiii sedap nak masuk list dulu ye kanda

Kakzakie said...

Biskut macam ini mesti habis dulu sebab rangup. Tengok pun tahu sedap.

Ayu said...

aimi syahirah - salam aidilfirti juga buat aimi, thank you sudi singgah dan thank you for the info tu ya..

chik mimi - betul tu mi, yg black & white tu dah habis dah..kalau letak kacang lagi sedap..cubalah ya nanti..

kakzakie - aah kak biskut ni rangup, tapi anak2 tak suka bijannya tu..orang tua2 aje yg suka ler..hehe