Thursday, September 06, 2012

Kek Kukus Buah @Steamed Fruit Cake

Assalam, apa khabar teman2 disana, masih lagi mood raya ke?..Kita kat sini tahun ni tak berapa active berjalan raya ler..Mr Hubby sibuk benar..kebetulan pula straight away after raya hari tu Iqram dah start his CA2(Continual Assesment 2), then Mr Hubby pun sibuknya back to back ..kita ni pulak, kalau tak ada dia memang patah kaki nak berjalan hehe..maklum ler, montot besar kalau keluar tu mesti nak 'driver' yang tu juga bawa kita tak nak 'driver' lain ler..hehe..boleh gitu..si Iqram pun membebel juga duit 'collection' tahun ni kurang ..hahaha...

Tahun ni juga kita tak banyak buat kek, cuma 3 macam aje..Ini adalah salah satu daripadanya..Kek Kukus Buah, pertama kali buat ni..Kalau nak tahu kek kukus buah macam nilah yang paling kita tak suka makan time dulu2 tau..mungkin sebab kek yang kita rasa dulu2 tu, terlalu mampat, terlalu banyak buah2annya, terlalu kering dan juga terlalu banyak sangat terasa buah palanya, so basically I hate this cake during my younger days, and I  labelled it as kek untuk orang tua2 aje..hehe.....Then one day, my SIL gave me kek kukus buah macam ni yang dia order dari  Muar  dibuat kakak ipar dia kat sana..the cake was very nice terus jatuh cinta dengan kek kukus ni(mungkin juga kita dah masuk asar, so beginning to like it kot?..hehe)!!.. Last year, bila ternampak recipe ni
didapur Faez, kita tengok keknya macam nice & moist, terus minta izin ambil recipenya, dan berazam nak buat for this year raya.Alhamdullilah kita dah buat 2 kali tau(kukus 2 adunan at the same time, so 4 loyang altogether)!!..sebab the first batch sekejap dah habis..My mum & Mr Hubby suka sangat with the taste, the moist dan softness!!..She siap promote siapa2 yang datang suruh rasa kek ni!!..haha..And yes the guests agreed!!..
This recipe kita gunakan ready prewashed fruit mix & sultanas, so dah tak payah nak basuh dan rendam lagilah ya, terus campurkan dan gaul dengan tepung aje..Lagi satu to add to the kesedapan kek ni Faez, added walnut to the recipe, lagiiiilah sedapppp tau..tak bedek!! ..frankly I have changed my perception on kek kukus buah ni..I love it now so akan datang insyaallah akan just use this recipe for my kek kukus buah although ada beberapa recipe out there, or until another recipe yang can beat this lah..hehe...

To Faez, thank you so much for sharing this recipe ya..Recipe yang diperolehi dengan pergi belajar dengan Chef Hamidah, dan here it is share dengan kita semua pula..Minta izin dan halalkan ya kita panjang2 kan disini pula..Thumbs up from me!!!..

Kek Kukus Buah @Steamed Fruit Cake
Sources:-From Chef Hamidah Rusdi via Faez@BittersweetSpicy
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
 A
250g butter (softened)-(Ayu used cowhead butter)
100 fine sugar
1 tsp ( I used 1/2 tsp) ground nutmeg-(Ayu also did this, dont like too much after taste)
1/4 tsp (I used 1/2 tsp) orange essence-(Ayu also did this)
1/2 tsp vanilla essence
2 large eggs

B(combined & sifted)

250g plain flour
1 tsp baking soda
1 tsp cream of tartar




C(combined)
100g mixed dried mixed fruits
200g dried black currants
50g walnuts (chopped into small pieces) - I added-(Ayu also added this- toast it for a while,  this ingredients made this cake more delicious !!)
20g plain flour

D

200g castor sugar (for burnt sugar)-(Ayu just used 150g normal coarse sugar)

Method:
  1. Heat a steamer over medium heat.
  2. Combine A, except eggs, mix with a wooden spoon.-(Ayu beat till creamy in kenwood stainless steel mixer )
  3. Add eggs, one at a time, & blend well. Do not overmix.
  4. Add B &mix well.
  5. Add C & mix well. Do not overmix.
  6. Prepare burnt sugar by placing D into a heavy skillet over medium high heat, stirring constantly with a wooden spoon as sugar melts. When it becomes very dark brown, remove from heat and carefully add to the fruit cake mixture. (NB: the burnt sugar will harden almost immediately, the hardened ones can still be added to the batter in the baking pan.)
  7. Pour mixture into a lined & greased baking pan (8x8x4"). Cover the pan with a grease paper & tie the pan with a string ( I used  rafia string).(Ayu didnt use this Ayu just used aluminium foil) Then cover the grease paper with aluminium foil & tie the pan with a string again. Make sure the pan  is water-proof.
  8. Steam the cake for 4 hours. Then remove pan from steamer. Leave pan aside for 10 minutes. Then remove cake from pan. Leave to cool.

44 comments:

inahar ali said...

perghhhh..terliur sehh pn doc tgk kek buah ayu nih..salam lebaran & maaf zahir batin wat ayu sekeluarga ye!

Ayu said...

inahar - hehe..thank you puan doc!..kali pertama buat dan alhamdullilah kena selera kami sekeluarga..selamat hari raya maaf zahir batin juga buat puna doc sekeluarga ya..

Qasey Honey said...

slmt hari raya..maaf zahir batin yer Kak Ayu...

tliur pulak tgk kek buah tu...nk simpan la resepi ni..ade pmintaan mintak dbuatkan kek buah cmni...tq yer Kak Ayu resepinya

Mas said...

Selamat hari raya dan maaf zahir batin kak ayu....
moist jerk tengok kek buah tu...
mengeliuran...

JUICY CAFE said...

As-salam sis..
nih yg lebih x tahan tgk kek nih sis..

ijayuji said...

Salam mama ayuuuu!!!!! Selamat Hari Raya, maaf salah silap, terkurang atau terlebih, tersedar atau tak tersedar, sengaja atau tak sengaja, minta maaf zahir batin :D rindu dgn pakwe lerr :D

adda syuhada said...

nak terkeluar bijik mata tgk kek nih..adehhh sedapnya...

CIKMA said...

salam kak ayu..
aduhai lama betul x mjengah blog akk..blog lain2 pun sma..kekangan masa yg melampau..hehe..
kek buah yg mantap..nmapk sedap ni..bleh try..mntk izin amik resepi ye kak...:)..salam lebaran buat akk..(raya sebulan kan...hehe)

Ayu said...

qasey honey - slmt hari raya buat QH & family juga ya.. silakan dear..memang harus
simpan recipe ni ..one of the keeper..oh ada permintaan ya..kalau akak ada permintaan pun akak bernai ambil sebab suka dgn recipe ni!!

Ayu said...

mas - selamat hari raya mas, maaf zahir batin juga dari akak ya..
aah mas kek ni very moist pada akak dan sememangnya sedap..:)

Ayu said...

juicy cafe - walkslm, hehe..sis kita buat tak sangka pulak my mum & hubby suka..
dan tak sangka pulak tekak kita boleh terima juga..hehe..

Ayu said...

ijayuji - walkslm, selamt hari raya juga buat ika..eh hari tu dah minta maaf kan..hahaha..sebelum ika balik msia..tak apa tak apa..maaf banyak kali pun tak apa..haha..pak we sekarang dah abang2 tau..haha

Ayu said...

adda syuhada - hahaha..adda..bahaya tu..hahaha..

Ayu said...

cikma - walkslm, cikma apa khabar lama tak bertandang kat sini..sibuk ya..selamat hari raya buat cikma & family juga maaf zahir batin sekira ada tersilap ya..

zila norazila said...

salam syg kak ayu,
wahh mesti the best rasanya..klu dekat mesti zila dh raya umh kak ayu nak rasa kek tue..:)..slamat hari raya kak:)

Cik Puan Izan✿ said...

terliurnya tgk kek buah...haish! xleh jd ni...kita nak buat tak menjadi-jadi...

mokwo® said...

salam aidilfitri wat ayu n family...wee this year, kita punya raya pun 'sibuk' gak...beraya kalau tak de pengapit memang tak best lah..hihi
mokwo baru tau, yg mixed fruit tu ade prewashed punya..so i think i really need to pre wash my mixed fruit mokwo dululah coz mokwo beli fruits dari kedai bakery, berketul2 gula dia..patutlah buat kek jadik manis berdengung!!huhu

::Azura Rahman:: said...

Selama hari raya kak ayu..... Baca review akak pasal kek ni rasa mcm skrg jgk nk g godeh buat..hehehehe... Review yg menggoda tau... Harus cuba nie.. Tq kak ayu..

Ayu said...

zila - walkslm, zila sayang..heheh..betul tu kalau dekat memnag zila dapat rasa..tapi kena datng rumah akak lah kan..hehe selamt hari raya juga pada zila ya..

Ayu said...

cik puan izan - heheh..buatlah izan..akak dari tahun lepas, tahun ni baru berjaya buat..hehe

Ayu said...

mokwo - salam aidilfitri juga buat mokwo..betul tu dear..kalau hubby tak ikut macam tak complete berjalan raya gitu kan..heheh..(ngada2lah kita ni..) hehe..oh ya ke..
mokwo beli yg kat bakery punya ya..ah next time dah tahu boleh just get yang dah siap prewash & tinggal untuk digaul ajekan..ketawa besar bila kita dengar 'manis bedengung'..hahah..

Ayu said...

azura - selamt hari raya buat zura & family juga ya..hahah..harap2 begitulah zura..
nak kasi zura tergoda..hahaha...harus cuba ni..your welcome dear..

nOOrsha said...

salam aidilfitri k ayu..x terlewat lg kn sbb masih dlm syawal..hihi..maaf zahir batin ye klo terlebih gurau senda n usik mengusik hgga buat akk terasa ke kan..:) nmpak moist kek buah ni...mak sy buat jual kek ni..tp sayangnye sy plak x suka mkn..so mmg x pnh amik port resepinya..hihi...tp kek akak nmpak menyelerakn sgt :)

Faeez said...

Assalamua'laikum Ayu, cerita kita macam sama gitu... dulu kita pun tak suka kek kukus.Tapi bila da rasa yg my MIL order, terus suka. Tapi nak tanya empunya resepi, segan pulak. Maklumlah, orang buat jual.... So kenalah rounding kelas2 utk cari resepi yg seakannya. Dulukan tak pandai google, so resort to the traditional mtdlah... Sejak dapat resepitu, tak pakai resepi lain. Alhamdulillah, Ayu & family pun suka juga. Hopefully ramai lagi yg suka..
U tak bungkus dgn kertas pun boleh eh.....? I've never tried that. Bungkus dgn kertas memang leceh sikitlah... Lain kali nak derhaka aturan cikgulah... hehe.
Thank u for the shout-out!Selamat hari raya!

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam k.Ayu...Apa kabar?Lama atie xsinggah kat blog yg cantik nih.

nampak sedap kek kukus buah2an tu.Tiap2 tahun MIL atie ada bg kek camni..jd mennatunya xuah buat larrr...

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Ayu.

Boleh dah kot Naz komen ni..hehehee.. Nak kek buah tu sikit kak.. Membuatnya malas tp suka kek buah..

Anonymous said...

hey aunty ayu (:
i was wondering if i could use the traditional steamer. is it still possible ? * hope you could reply asap. thank youu ! :)
P.S -: your recipes are just so awesome ! keep up !!! :D

Ayu said...

noorsha - salam aidilfitri juga buat noorsha & family ..memang tak terlewat lagi, raya kan sebulan..hehe..akak pun begitu juga ya sha..mana yg terguris hati dan gurau senda yang terover maaf dipinta....oh ya ke mak sha buat jual..kira anak toke kek kukuslah ni ya..hehe..samalah macam akak dulu2 memnag tak nak ambil tahu pun recipe kek kukus ni..sebab tak minat nak makan..:)

Ayu said...

Faeez - walkslm, Faeez, haha..aah kebetulan lah kira ni ya..mungkin orang muda2 tak suka kek macam ni lah .. termasuklah kita dulukan..haha..Betul tu nak tanya orang meniaga kek ni tak sampai hati nak tanya, sebab takut either kena reject tak kasi recipenya or takut orang kasi tapi macam tak ikhlas kan..hehe..Alhamdullilah lah memang recipe sesuai dan kena dgn selera kami terimaksih ya Faeez for sharing..
Yes just gunakan aluminium foil aje dah ok..Actually the first attempt I did use the paper then aluminium foil tu tapi the paper seems macam wet it melendut then when the cake naik time masak tu terkena the surface of the cake, dah tak cantik atasnya..sopak2..or maybe I tak ikat kuat sangat which I think dah kuatlah..then I tried 2nd attempt without the paper, it seems ok ..so next time aluminium foil aje dah ok..:)

Ayu said...

Azatie - walkslm, Alhamdullilah atie, akak baik2 aje..lama tak dengar suara atie..
Samalah macam akak dah lama juga tak singgah dapur atie tu..Wah untung ada MIL yang bagi kek kukus ni ya..dah tak payah buat lagi lah..hehe..:)

Ayu said...

Naz - walkslm, hehe thanks again Naz, selama ni memnag tak reti nak adjust ..kalau tak ada orang kasi tahu dan Naz kasi tahu memnag macam tulah ..hahah..maklum ler..tak reti nak adjust2 ni..

Ayu said...

Anonymous - Hi, dear..sorry for the late reply..Yes definitely you can use the tradiotnal steamer for this!!!.. I just used the one in the picture cos, its more convenient for me...thank you dear..how should i address u better next time?..

Akila said...

wow lovely cake... never know that we can make cake using steam method... thanks for sharing...


Event: Dish Name Starts With O till October 15th
Learning-to-cook

Regards,
Akila

Ayu said...

Akila - oh yes cakes can be steamed too dear..besides baking them....you should try this if you are steam fruit cakes lover...:)

www.PelikBinAjaib.com said...

Pergh.. kek buah coklat, sedap nampak. Kena try nih.

Ayu said...

pelikbinajaib - cubalah..silakan ya..

Anonymous said...

Hi, you can address me as indra. thank you for the reply!i'm gonna bake that for my mum's birthday since she loves fruit cake :)

Ayu said...

Indra - How sweet of you to bake this for your mum's birthday!!!..Just to take note if you are using the traditional type of steamer, make sure when you top up the water in the steamer use hot water ya..this was what I read somewhere lah ya.. Good luck & happy steaming!!!Oh Happy advance birthday for your mum too.!!

Indra said...

Heheh, hope she enjoy eatingg it! :D yesh, i did just as you told, thank you very much.. awww!thank you soo much and will convey your wishes to my mum ;))

Ayu said...

Indra - Hope your mum like the cake as much we do, thank you for trying & do take care ya..

Nuridah said...

Ayu cayang,

kek ini nampak cantik...selera kak Nur tengok..actually kak Nur tk suker kek mcm gini tapi bila tengok Ayu buat terus jadi suker...tk rela u...u selalu goda2 I kan?? Hehe lama tk kacau2 Ayu...nanti kak Nur salin resepi bila free nanti...raya haji boleh cuba kot!!Kek ini fav boy..mesti nk try nanti.Thks for sharing..mudah2an Allah sentiasa merahmati hidup mu.

Ayu said...

Nuridah - oooh samalah macam kita dulu kak..kek nilah yang paling kita benci dan tak suka makan..hehe..ooo i suka goda2 u tau..itu yang kita suka..haha
oh boy punya favourite kek ya..wah tak sangka kita tau..ingatkan kek ni untuk
senior citizen aje..hehe....silakan knur kalau nak mencuba kan..Terimaksih kak
mudah2han insyaallah akak pun begitu juga ya..

Abby Laks said...

Hello Ayu!

Saya nak tanya, adakah perlu saya wrap aluminium foil seluruh baking tin. I mean sides, bottom and top part of the tin. Bolehkah saya guna steamer bertingkat yang digunakan untuk masak kuih lapis atas gas stove.

Terima kasih untuk recipe.

Ayu said...

Hello Abby,
You don't have to wrap, the sides & bottom tin tu..just the top opening tin aje..I just wrap dg aluminium foils at least 2-3 layers so that air tak masuk dalam Loyang during steaming. Bottom part aje tu u alas parchment paper. sides of tin just brush dgn sedikit butter so that cake tak melekat bila dah masak...

Yes you boleh guna the steamer yang masak atas dapur tu.. I think you u are using the normal round steamer tukan.. Anyway..during steaming if u need to add water please use hot water to top up ya.
Hope I answered your questions...
Thank you for dropping by & the interest in the recipes..;)