Friday, October 12, 2012

Kek Kukus Coklat Mocha Putih Telur

Assalam, bertemu kembali..selepas seminggu menyepi..this week, next week dan overflow to the following week, anak kita si Iqram sedang menghadapi peperiksaan akhir tahun..biasalah kalau anak periksa, mak yang stress...aduhaiiiii..penat tau..!!
Anyway, entry2 hari ini adalah menu yang kita masak dan buat time raya aidilfitri yang lalu...While Iqram tengah having his tuition now, kita masukkan lah mana yang sempat ya..

Kek ni kita buat sebab kita ada banyak sangat balance putih telur dari buat Kek Lapis Mocha Nutella...
nak clear off lah stok putih telur, in fact ada lagi balance in the fridge..nak buat Macaron macam tak ada orang nak makan pula..hehe...tak apalah biarkan lah dulu mana tahu ada lagi recipe yang bekenan yang menggunakan putih telur ni..

Kek ni sedap pada tekak kita,anak2 dan Mr Hubby...Mum not solah..she kan kek kukus macam ni not to her liking, except kek kukus buah kemarin..ah tu dia suka sangat...
Anyway, macam biasa juga Mr Hubby brought some to his office, display it on the  table, before meeting starts....his staff jamahlah makan..he bluffed them he bought from Bengawan Solo..wakaka..then the staff hairan apasal packaging dia lain sebab ada getah to hold on to the plastic(cheapskate kind of packaging )..they asked which Bengawan Solo outlet yang dia beli..tak dapat nak jawap..he burst into laughter..and akhirnya cakap wife buat..hehe..

Terimakasih to Kak Wan for sharing this recipeminta izin dipanjangkan disini pula ya..

Kek Kukus Coklat Mocha Putih Telur 
Sources:-From Kak Wan@Citarasawan 
Tried & Tested- Ayu@curlybabesatisfaction
 

Bahan A
525ml  putih telur
400gm gula pasir-(Ayu gunakan 230g - 250g)
1 sudu besar ovalette
1 sudu teh garam
1 sudu teh baking powder

Bahan B
250gm tepung gandum
50gm santan serbuk


Bahan C
100ml santan pekat (KARA)
1 sudu teh esen vanila / coffee
90gm mentega cair
2 sudu besar susu pekat manis


Bahan D
1 sudu besar coklat emulco
1/2 sudu besar mocca emulco

Loyang 8 atau 9 in (di alas dan di gris) -(Ayu gunakan loyang 10x7x3 in.)

Cara-cara :
1.  Bahan A :  Putar putih telur dengan speed sederhana hingga berbuih.  Masukkan gula, garam,ovalette dan baking powder, putar dengan kelajuan tinggi hingga menjadi putih dan kental.
2.  Masukkan bahan B, kaup balik hingga rata.  Kemudian masukkan bahan C, kaup balik hingga rata.
3.  Bahagikan kepada 3 mangkuk yang sama banyak.  Satu bahagian coklat, satu bahagian mocca dan satu lagi adunan asal.
4.  Panaskan pengukus dahulu.  Tuang adunan coklat dan kukus selama 10 minit.  Tuang adunan mocca kukus selama 10 minit dan akhir sekali tuang adunan asal, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit hingga masak.


*** Sentiasa lap tutup pengukus untuk mengelak air menitis. 

*** Putar adunan putih telur dalam mangkuk pengadun yang besar.


38 comments:

inahar ali said...

wah..cantik kek lapis ayu wat nih..sure sedaap kan!

Amie said...

oh... cantiknya!

Mat Gebu said...

Aduhh....ternoda jiwa kuu.....seriuss cantik sangat!!..

Ayu said...

inahar ali - memang sedap kek kukus kak wan ni puan doc..puashati dan berbaloi..hehe

Ayu said...


Amie - thank u Amie..:)

Ayu said...


Mat Gebu- terimakasih mat..mat kalau buat pun cantik juga..anyway kek ni senang dan tak susah membuatnya.

Chah said...

Suka layer2 tu...mengancam banget kak..n one thing ikat ngan getah tu yg mahal hehe..for sure hubby's staff tu buat muka x malu derkkk je cekau pat 5 ketoi sorang kan....gegege...

Melly Octaviana said...

cantik lapisan nya, pasti nya enak juga.. hmm..masih ada kah .. hehe

ibh_sue said...

Cantik lapisnya. Tp pejam mata ja lah. Kompem mmg dah tak ada lg kan. Heee

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

WOW...cantik dan kemas sekali kek lapis akak ni! Love it :)

Yatie said...

waduhhhhhhh....cantik dan kemas je kek ni....nak wat gak, tapi tak tau lerrrr jadi cantik mcm ni ke tidak..he3..

Kak Nik Ja said...

nice to see, nice to hold, nice to eat......:(..waah nak buat malas lerr, see only looor!

Shiela said...

Assalam Ayu.. Salam kenal.. i dropby n follow.. come n visit me.. :)

Qasey Honey said...

slm kak Ayu..rindunya dgn akak..lama xketemukan...

nmpk sgt gebu n lembut kak kek ni...mesti sedap ni kan...tertarik la pulak..hihi

GK Arusuvai said...

Wow the colour combination is awesome. Nampak gebu...i wish for a slice now.

ady said...

as-salam kak ayu
Amboi cantik kek lapis kak ayu ni.. npk moist..

JUICY CAFE said...

As-salam sis..
Kalau kek lapis seperti nih i masih boleh buat lagi sis, kalau yg nipis2 tu alamakkkkk..bercinta rasanya hehe..

CT Delima said...

As'salam Ayu, Sori lama banget tak terbang ke S'pore ni hahaha. Tapi ct berkenan dah dengan kek kukus mocha Ayu ni. walaupun pengunanan telur putih yang banyak nak juga mencuba.

Tapi kena cari resipi yang mengunakan kuning telurlah pulak lepas tu hehehe

Ayu said...

chah - wakakakka..betul tu chah..kadang2 dia orang action aje tanya beli kat mana tapi tangan dah jalan 2-3 ketul masuk mulut kan..hahah...getah tu mahal sepacket $3 weh..hahaha..

Ayu said...

melly - hehh sudah lama habis melly satu hari aje lifespannya..heheh

Ayu said...

ibh sue - terimaksih sue..heheh hahah memnag confrim dah habis dah..

Ayu said...

love2cook - thank you love..

Ayu said...

yatie - hahah..tak apa yatie masuk list dulu..pasti cantik yatie buat ..yang ni tak payah deco2..kukus aje.jadi ler macam tu..hehe

Ayu said...

kak nik - hahah..aiyah dont like that lah,,must try hor..hahah

Ayu said...

sheila - walkslm, salam kenal juga buat sheila, terimaksih sudi singgah kedapur buruk kita ni ya..dan juga follow, kita dah lama jadi silent reader awak tau..hehe

Ayu said...

qasey honey - walkslm, akak pun samalah qh, this few weeks memnag sibuk sekarng ni pulak anak teangah exam,..memnag tak boleh nak update dan bw selalu..
kek ni sedap pada akak & family qh, silakan lah kalu nak cuba..

Ayu said...

gk - thank you dear..when tengok recipe kat dapur kak wan the colourlah that attracted me to try out this recipe..:)

Ayu said...

ady - walkslm, alhamdullilah ady..sedap ditekak kami ni..

Ayu said...

juicy cafe - walkslm, hahahah..betul tu sisi..yang ni bolehlah tahan lagkan..yang tipis2 tu yang minta ampun ..heheh

Ayu said...

ct delima - walkslm, ct..kita pun minta maaflah dah lama tak singgah dapur ct tu..maklum ler, sekarng ni update aje tak ada bw macam dulu..kalu ada pun mana yang sempat ajelah kita tinggalkan comment, kalu tidak..secara lalu aje ler..

putih telur kita ni dah terover banyak itu yg kita buat..kalau ct rajin buatlah kek lapis yang tipis2 tu..ha yg tu pasti dapat banayk putih telur..hehe

Kak Noor said...

Salam kenal daripada Kak Noor. Teruja sungguh tengok kek kukus Ayu. Sekarang ni kalau Akak nak buat kek, mesti cari resepi kek kukus sahaja sebab oven dah berasap dan tak boleh pakai. Resepinya pun nampak mudah juga kan...! Harap-harap bila akak ikut resepi Ayu ni menjadi macam dalam gambar ini jugalah kan...!

zila norazila said...

salam syg kak ayu,
cantiknya kek..tergoda zila tgok:) mesti sedap nie kak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu...
lama tak nyembang ngan akak.. tak sempat nak bw sgt dah skrg ni... tp menggagahkan diri utk update jugak.. hehe.. cuma bw je mmg tak abislah nak ronda semua...

cantik sgt kek lapis tu... warna2nya pun cun.. warna pastel mmg kita suka.. lembut...

Ayu said...

Kak Noor - walkslm, lama tak dengar suara Kak Noor..alahai ciannya..oven dah berasap ya kak..tak apalah kukus pun boleh jugalah kan asal kek ya tak?..hehe..Kalau ada lebihan putih telur u bolehlah cuba ya kak..begitu juga harapan kita menjadi kek yang akak nak buat tu ya..

Ayu said...

zila.. zila - walkslm, terimaksih sedap pada kami ni zila..cubalah ..:)

Ayu said...

Madiha - walsklm, akak pun dah lama tak singgah dapur ratna juga..maklum ler..update terus tinggal ..hehe..tengok kawan2 update secara lalu aje..ada yang sempat singgah tapi tak sempat nak tinggalkan comment...terimaksih ratna..kek ni perasa coklat & mocha itu yang akak teruja nak cuba...:)

sabar dubai said...

kak ayuu sedapnyee nmpk...akhirnyee jmp jgk resepi yg dah lame simpan dlm otak...kek 3 layer tp lupe name....mekasih kembalikan balik ingatan kite hihih...terliurrrrr mcm nk buat skg ajeee

Ayu said...

sabar - hahaha..terlupa nama kek ni ya sabar..hahah..can understand sebab akak pun pernah macam gitu juga..bekenan kat satu recipe tapi terlupa nak print or save..tapi ingat2 lupa nama recipe tu cari2 kat internet tak jumpa sebab not the right title..heheh frust juga nak ikutkan..so sekarang asal bekenan aje terus akak print tak pandang belakang lagi dah..hahaha..