Tuesday, November 27, 2012

Ayam Blackpepper Daun Bawang

Menu Ayam ni better put up cepat2 sebab kita takut kita terlupa apa yang kita dah adjust hari tu..sebab tak sempat print just tengok dari IPad, dan adjust ikut memory aje ...Ayam blackpepper ni memang sedap..bila Zila postkan hari tu kita dah masuk list dah..then bila nak masak ayam, kita teringatkan recipe ni..sebab at first my mum suggested goreng ayam kunyit aje buat budak2..I decided to try this recipe ..tak menyesal mencuba tau..nasib baik kita ada sedikit daun bawang..rasanya next time kalau kita masak lagi , kita nak bubuh daun bawang lagi lebih sikit sebab bila ayam ni dimakan dengan daun bawang tu, it gives a very nice combination tau..memang sedap!!..Iqram bila nasi dah habis, minta nak ratah ayamnya aje..sampai kita cakap stop  sebab kalau habis lauk nak makan dinner tak ada ler..malas mama nak masak lagi..hehe 
Buat zila terimakasih for the nice recipe akak minta izin nak simpan dalam record e-buku masak akak ni ya..or maybe for others to try it too..
 
Ayam Blackpepper Daun Bawang
Sumber: Zila@zila4ever
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction

bahan-bahanya  
1/2 ekor ayam dibersihkan-(Ayu gunakan 500g dada ayam)
1 sudu besar black papper - jenis kasar

5 ulas bawang putih

1 1/2 inci halia

serbuk kunyit

2 sudu besar sos lada hitam

daun bawang

2 sudu besar sos tiram

sedikit garam

2 biji tomato - jika suka
-(Ayu gunakan 1 aje)
1 biji bawang besar 

sedikit kicap
-(Ayu gunakan sedikit kicap manis)

cara-caranya


  1. Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil
  2. lumurkan serbuk kunyit dan garam,(Ayu tambah, sedikit cili kisar, bawang besar kisar, bawang putih kisar dan sedikit halia kisar +sedikit perasa)perap sekejap dan goreng hingga garing.
  3. tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat,dadukan bawang besar.
  4. panaskan minyak,tumis bahan tumbuk dan bawang besar sehingga naik bau.
  5. masukkan sos tiram,serbuk lada hitam,sedikit kicap dan sos lada hitam..tumis seketika.
  6. masukkan ayam,gaul rata..masuk tomato dan daun bawang..
  7. masak sehingga daun bawang sedikit layu..matikan api..
  8. sedia dihidang.

6 comments:

Shereen said...

Cepatnye you.. Tak terkejar makcik.. Hehehe. Since you cakap sedap, I will definitely try this. Actually, I've tried a few of your recipes recently but I so malas to put in FB.The shabsuka is a family favorite now.

ady said...

as-salam kak Ayu
pagi2 dah ada ayam blackpepper kat sini..mmg dah berselera tgk..

zila norazila said...

salam syg kak ayu..
tq kak ayu sebab sudi mencuba..owhh ank zila pun sama..klu zila masak mcm nie mesti dia x boleh berhenti nak makan..h ehhee..letak daun bawang byk2 mmg sedapp kak..

Ayu said...

shereen - hahhaha..shereen all the posting hari tu semuanya autopost every half hour i scheduledkan dia keluar new posting..hehhe..
yes this dish kalau boleh lebihkan daun bawangnya sedap..
wah shabsuka dah jadi family favourite eh..heheh good...good..
thank you for trying ya shereen..

Ayu said...

ady - walkslm, heheh..saja aje tu ady nak suruh ady cuba..heheh

Ayu said...

zila - walkslm, tq juga to zila for sharing..memnag sedap ayam ni zila..akak suka kunyah daun bawangnya tu dgn ayam..budak2 tak makan daun bawanglah makan ayamnya aje..so akak pilih masuk mulut..hehe
thanks again dear..