Friday, November 16, 2012

Brownie Expresso

Salam Maal Hijrah kepada teman2 dan saudara seagama dimana juga anda berada...Lama kita tak bersiaran ya..Alah who cares anyway some of you might say..hehe tak apalah..kita tau kita siapa..tak penting pun ..
My blog pun hanya satu tempat persinggahan saja..kalau bekenan recipe2 disini ambil aje..lepas tu just forget ever knowing me or ever forget the existence of this blog..maklum ler memang recipe untuk dikongsi dan tak ada toll or fee yang kena bayar..so siapa2 aje can just take and thats it..even terlupa recipe tu diambil dari mana ..well genuinely lah I hope...Maaf ada sedikit emo entry yang ini..Kadang2 kita rasa macam what ever I shared here is just for nothing..basically there is no appreciation shown gitu..Haishhhh...

Kadang2 macam nak privatise this blog just for my own reference aje..tapi bila tengok my Feedjit Live masih ada juga yang sudi type 'ayu singapore', 'curlybabesatisfaction', 'kak ayu', terasa juga masih ada yang ingat kita...:(
Lagi satu,  I noticed, ramai juga yang link my blog to theirs, I feel very very honoured gitu..walapun kita tak pernah kenal each other, they linked my blog to theirs ..to me it showed something only I knew ..although some didnt even followed my blog pun..tapi kadang2 kita rasa adakah sebab dengan cara kita berbicara menunjukkan kita ni sombong ke yang this people tak nak bertegur sapa dengan kita?..Or just cant be bothered gitu?....Another Haish....:(

Tapi! tapi!..kita tetap ikhlas ya..no heart pain about it cuma kadang2 manusia ni biasalah kan..cuma nak 'AIR' it out sikit aje ni..hehe..
Ok kita tinggalkan perasaan emo tu ya..mungkin juga its that time of the month..hahaha..perasaan sedih aje gitu..mungkin juga dah masuk asar ni sensitive ya amat..Nak bermanjalah kot?..hahaha..
Made this brownies a few weeks ago, bila tengok kat dapur macam tak ada kek dan something chocolatey.. Teruja yang ini sebab ada rasa kopi..Frankly if you noticed, perasa yang selalu kita buat for cakes, are normally chocolate, coffee, orange or lemon..this are the perfect combinations dan memang my favourites compared to other flavourslah.. 

This brownies sangat suitable for those yang suka coffee in their cakes or brownies, partnering with chocolate of course..Kita added some walnuts for the toppings and it seems the boys makan juga brownies ni tau walaupun perasa kopinya terserlah gitu...This definitely should be tried for those ladies yang kerja dioffice (eh tak office pun tak apa) for munching during tea break..Meaning, buat kat rumah then brought to office to be shared among your collegues gitu..thats what I did for Mr Hubby to be brought to his office for munching since he loves coffee..:)

Brownie Expresso
Sources:-From Berita Harian
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
150g mentega
150g coklat gelap(dicincang kasar kasar)
3 biji telur saiz sederhana
2 packet kopi putih segera Gold Kili Double Shot-(35g each)
-(Ayu gunakan 4 packet Tasty & Taste  3-in -1 coffee -20g each)
1/4 sudu teh garam
1 sudu teh 'coffee oil'-(Ayu tak letak sebab tak ada)
180g gula -(Ayu gunakan 160g aje)
*150g tepung gandum
*40g tepung naik sendiri
*2 sudu besar serbuk koko
(*diayak)
80g kacang walnat, dipanggang dan dicincang -(Ayu tambah 40g untuk topping)
Acuan kek berukuran 25cmx 25cm(loyang 10x10inci) persegi dialas dgn kertas kalis lekat.

Cara:-
Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celsius.
Cairkan mentega dalam bekas kecil. Angkat dari api kemudian masukkan coklat gelap. Kacau sehingga coklat cair. Ketepikan supaya sejuk.
Dalam mangkuk pengadun, satukan telur, kopi segera dan garam. Masukkan gula perlahan lahan dan pukul sehingga sebu. Kemudian masukkan campuran coklat dengan mentega.
Masukkan kedua dua jenis tepung, serbuk koko dan kaup balik dengan senduk plastik. Ahir sekali masukkan kacang walnat dan tuangkan adunan kedalam acuan kuih. 
Bakar selama 35-40 minit atau sehingga permukaan kek tampak kilat.-(Selepas acuan dalam oven dalam 5-10 minit Ayu masukkan topping walnat tadi ini kerana Ayu tak mau walnatnya tenggelam dan biarkan ia masak seterusnya)
Jika pencungkil gigi kelihatan bersih apabila ditarik keluar, ertinya kek sudah cukup masak.
Sejukkan kek dalam acuan. Kemudian tutup acuan dengan pembungkus plastik(plastik wrap) dan simpan dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman. Kek akan menjadi mampat dan mudah dipotong. (Ayu tak ikut ini, Ayu just biarkan diluar at room temperature dan bila sejuk baru dipotong)

45 comments:

Gee® said...

Wow! mengguda jiwa raga laaa...

Marsita yahya said...

SALAM MAAL HIJRAH AYU.

aeinio said...

wow brownies.... leh coba ni anak2 dok rumah makan makan makan n makan... jgn tutup blog ya please...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalamualaikum kak Ayu...

haishh.. kita tak pernah lupakan kak Ayu tau... bagi kita cara penulisan kak Ayu sgt ikhlas & tak pernah berselindung.. biasalah kdg2 kita terasa dengan segelintir manusia yang tak pandai nak hargai kita kan...
apapun.. kita sentiasa menunggu kemunculan akak sebab kita tau akak memang sokmo sibuk.. pastu bila update.. berdas2 entrynya keluar sampai kita semput nak kejar.. hehehe.. jd komen mana yg sempat jugaklah ye..

well.. brownies memanglah sedap.. tp belum try lagi yg perisa kopi..

oh ya.. kita baru je update resepi yang Kak Ayu adapted dari resepi kak liza tu.. shepperd pie.. thanks ye... sedap & anak2 suka sngat.. hehe.. halalkan ye..

Shereen said...

Hi Ayu,
Don't lah emo.. We, your fans really really appreciate what you do and we love you for it. Not once, you sort of boastful or showing off which what I really like about you. You know, there some blogs where when you read and even though they sort of say that they are not showing off or whatever but we as reader know that they are showing off. The disclaimer that they added on tu do nothing to say otherwise. Whereas you, we readers know for sure your hati tu very tulus and you say it as it is. Just because your readers( me lah tu.. Lol!) tak tinggal kan any comment, that does not mean we lupa or tak appreciate you for sharing your recipe..Pahala tu:) Lots of hugs to you and thank you for the reminder that even a one word sentence is enough to make the blog owner happy.By the way, I tak pernah tak baca your new entries, ok:))

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ayu..salam rindu...dont worry be happy ya..brownie tu kak Ros nak 2 keping.Nanti nak buat kopi dulu..mesti terangkatkan???

Chik Mimi said...

kandaaaaa ingat lagikah pada diriku ? muahhhaahaha
bestnya brownies lama tak buat

rostina76 said...

salam maal hijrah k.ayu.....cheer up!!!
honestly, k.ayu among senior blogger yg ros respect sbb walau dah lama & ramai kawan tapi masih ramah & sudi menerima kawan baru mcm ros yg masih mentah ni. ramai juga senior blogger yg ros follow & cuba beramah tetapi ramai di antara mereka bukan kata berkunjung ke blog kita malah balas komen kita pun tak sudi (for me mcm pilih bulu la). pepepun for me, it's not worth to value those people coz my blog is not creating any income for me. very simple; my conclusion is sapa2 yg sudi berkawan tu mmg betul2 menyahut ukhwah sesama manusia & atas dasar berkongsi info. the rest, biaq pe la kata org Penang!!!!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu...Salam Maal Hijrah...Kak Ayu tetap dihati dan diintai blog@resipinya..Walau singgah tanpa jejak...Thanks masih sudi berkongsi ilmu dan resipi...Apa pun brownie itewww amat memikat kalbu, apatah lagi ditayang time hujan2 macam ni...cepatttt je perut terasa lapar... ^___^

ady said...

AS-SALAM KAK AYU
they look super delish..Would love one right now.

MamaFaMi said...

Ala tayang tayang Ayu... naper majuk majuk ni.. siapa buat Ayu nih? Ce citer.. meh mama babap dia...

Baa cakk.. senyum sikit... haaa kan manis tuu... hihihi...

Sedapnya nampak brownies Ayu ni. And I am a coffee lover. Orang kata, kalau minum coffee, kita susah nak tidur. Mama pulak, elok habis satu mug besar kopi, boleh baikkk punya tidur.. hehehe...

Anyway, jangan privatekan blog Ayu tau. Kalau nak private pun, jangan bagilah mama kunci spare, leh masuk ikut pintu belakang.. ;)

Anonymous said...

Salam Ayu,Agreed wid wat u hv said...But dont take it to heart...biasalah. N e wayzs, i tried ur cake n cookies,Very nice...i rarely try recipe from website or blog coz m not a good baker nor cook but sometimes fel lyk trying so i tried....awsome ..its delicious. Alhamdulillah permulaan n percuban yang baik said my hubby.
Tq Ayu...means alot.

Anonymous said...

SALAM MAAL HIJRAH AYU...Kenapa nie EMO n SEDIH PILU..Sedih Ksal baca luahan hati Dik Ayu...Tapikan Ayu itu lumrah hidup..naik atau turun kita REDHA SEADANYA ok...Be happy..Boleh rasa tak Brownie itu?Ayu kalau boleh posto kueh lagi best..hehehe(ingat nak buat business posto hantar kueh)Ayu Ksal suka brownies tapi tuan tanah tak berapa minatlah...Senyum selalu itu sedekah...Ksal....

Ayu said...

gee - biasa2 aje gee..kalau terguda..kita lagi suka..hehe

Ayu said...

marsita - Salam maal hijrah juga buat mas ya..:)

Ayu said...

Aenio - hahah..samalah macam anak2 kita baru makan nasi belum satu jam dah cakap lapar lagi..aduhai penat maknya asik nak buat makan aje..hehe..
Kadang2 rasa macam nak tutup aje aenio..tapi tengok traffic stat macam bergerak ..so still pendinglah, insyaallah selagi kita bol;eh bertahan kita akan tetap open to public lah dear.. ..:)

Ayu said...

madiha - walkslm, terimaksihlah ratna..ingat akak ya..tak tahulah dah tua2 ni mcam sayu aje rasa hati tu..mungkin tak cukup kasih sayang kot?..hehe..
betul tu ratna..akak kadang2 rasa begitulah..rasa tidak dihargai ..kadang2 akak menaip entry tu tahan certain kerja kat rumah ni yang menjadi tanggungjawap akak , i put aside ....which is wronglah..BUT for the sake of sharing and the friendship which i cherished akak tetap nak kongsikan recipe2 yg telah dicuba, but in the end what do i get?..itu yg rasa sedih sangat kadang2 tu..:(

Wah dah try shepperd pie tu ya..alhamdullilah anak2 suka..memang halal ya ratna..this kind of satisfaction yang akak rasa tak dapat dijual beli bila kawan2 mencuba recipe yg diambil dari dapur maya akak ni menjadi..apa tah lagi kalau recipe itu menjadi sumber rezeki...that is priceless i tell you!!

Ayu said...

Shereen - Hi Shereen..I know ..been in this mood actually quite sometimes juga..tapi masih tahan tak nak luahkan diblog ni..tapi biasalah..akhirnya terkeluar juga aduhai..
Sometimes, i thought mungkin people thought that i am those snobbish type sikit atas punya orang that they dont want to say something, befriended with or got to do anything with..
thats why they dont want to leave any footprints ..but actually true what u said..even a single word or sentence is enough to make the blog owner smile..you know why at least dia tahu dia tak syok sendiri bila dia bercakap tu..haha ..

Actually i rather dont talk about other peoples blog ..they nak show off that is their business..but for me, kalau boleh selagi i tak reply comments in my blog after each entries dan lepas tu berkunjung balas to that person's blog ..selagi tu juga i will not update my blog ..that is my principle...and that is why i only get to update once a week (balas kunjungan dulu baru sekali update a few)....i felt unfairlah if i did not reply their comments sebab dia orang dah penat2 tinggalkan jejak then kita as blog owner just buat derk aje and carried on updating without replying..Well, i dont know..this is what and how i felt lah..selagi termampu i will reply ..itu pun those comments yang lama2 dulu(baru2 buka blog) i tak tahu nak reply cos dulukan bodoh tak tahu ada orang comment kat the entries, and also dulu2 tak ada gadget yg show peoples comment...

Shereen i did not meant readers like youlah!!!..i meant those people that have tried my recipes...but buat2 tak tahu that the recipe they got fm me tapi tak nak acknowledge ..just by saying..'oh dah lupa dapat dari mana?''..where else..ayat2 recipe tu bulat2 dari my blog!! WTH...even typo error pun dia copy juga!!!..As what u said that u tak pernah miss my new entries tu I believe sebab can see visitor from Auckland ada datang either dari Tiffin biru(cmg blog) or kak Ummi blog..betul tak?..heheh..dont worry juga shereen i love you and big hugs to you too..:)

Ayu said...

Puan ros - alahai kak ros dua keping aje cukup ke tu?..hehe..kak ros..u never fail to make me smile!!!..

Ayu said...

chik mi - ..siapa tak ingat pada dinda yang sorang ni..asal goreng roti prata teringat dinda ni sebab guna kuali leper tu..hehe..

Ayu said...

rostina - salam maal hijrah juga buat ros ya..thank you ros..will definitely do that!!
terimaksih sekali lagi for the compliment tu ros..actually masih banyak yang akak harus belajar dari teman2 blogger semua..tak kira yang junior atau yang senior..for me tak semestinya seorang senior blogger dia dah jauh kedepan cos there are certain things that even the senior did not know and they still can learn frm juniors betul tak?..Pada akak juga kan..kita tidak harus pandang rendah pada yang baru2 berjinak2 dalam blog masak2 ni..kalau these people come & visit your blog and leave footprints, that is a good sign betul tak dari tak tinggalkan apa2..macam syok sendiri pulak kadang2 tukan..haha..Pintu dapur maya akak ni memang terbuka luas pada yang sudi singgah dan yang ikhlas nak berkawan..tapi kadang2 tu rasa macam dipergunakan pulak..:(

Ayu said...

sue nenie - walkslm, salam maal hijarh juga buat sue..lamanya tak dengar suara sue!!..rindu tau!!..baby dah pandai apa tu sue?..
Your welcome, sue...teman2 yang kasi kata2 perangsanglah yang actually kasi akak
masih disini mengupdate..kalau tidak memang dah lama tutup kedai sue..hehe ingat tak case brengsek yang copy 100% blog akak dulu?..ramai yg beri kata2 perangsanng..mayb sometimes we need that kot?..hehe

Ayu said...

ady - walkslm, ady..right now dont have liow..kalau nak akak kena buat lagi..tapi kalau ady buat terus dapat makan..hehe..thank you ady for the nice words..

Ayu said...

mamafami - wahahaha...mama..kita baca ni terbahak2 kita batuk tau!!..
yyehhhh nampak tak kita dah senyum ni..hahah..
oh ya ke mama you can sleep well after drinking coffee ya!!!..hahah
not for me..i can just blink blink in the dark kalau minum kopi ..terkebil2 mata tak boleh tidur...
Mamafami, you are one of my sifu and my favourite food blogger dari dulu hinggalah sekarang tau!!..you inspired me and i love all you cooking..i am honoured and touch that you wanted a set of keys for yourself if i privatekan ya..hehe..rumah kita tak ada pintu belakanglah mama..rumah kita rumah flat...hahaha..so no matter how kena masuk pintu depan juga..wakakakaa..insyaallah mama..masih boleh bertahan lagi ni ma..:)

Ayu said...

Anonymous - walkslm, dont worry its just my kadang2 mood yg tak senonoh ni datang dia nak kena let go baru terasa lega gitu..hehe..Alhamdullilah for the cooking at least a good start like what your hubby said ... Shukur juga menjadi dan kena dgn seleranya..itu yang kita harapkan..Tq dear, sudi mencuba and if i can address you better, that would be great..:)

Ayu said...

Kak sal - salam maal hijrah juga buat kak sal & family!!..Kak Salllllllllllll!!!..give me your shoulder i want to cry..hahaha..tak adalah kak....macam kak sal kata dulu..kadang2 mood kita ni turun kadang2 mood kita naik..mungkin juga 'auntie' nak datang wakakaka....aah kak satu idea yang bagus tu kak..business hantar kuih..so far tak ada that service here in spore kan?..kat malaysia ada tau kak..they deliver kek2 yang diorder kecertain area..itu sebab ramai yang ..boleh engage service akak nanti heheh....macam kak sal nilah my loyal silent reader ..never fail to leave comments and never fail too to make me smile!!! luv u kak!!!


♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.Ayu..untungnya ada mama rajinnnnnnnnnnnnnnnnnnnn ni...:D
nampak sedap tu kak..simpankn atie sikit tau:)

zila norazila said...

salam syg kak ayu,
perrhhh asal nie emo2.hikkk2x x moo la nnt x cantik..zila ttp kesini apa2 ilmu yg akk kongsikan hanya tuhan yg dapat membalasnya..alwayz lapp u dear..:)

saifudin said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

Shereen said...

Ayu,
Sikit punya terror your investigative work.. Lol! Yes, I would normally hop over from DTS or HSH. Like you, I'm a bit blur when it comes to these things. Until now pun, I still don't know that 'follow- follow' thingy and when I do put my bakes or dishes kat FB, I don't know how to link until you showed me.. Hehehe... Sikit punya dahsyat or the better word for it is BEBAL.. :) Till today, if my hubby tak update my blog, memang tak berupdate la my blog tu.. Hahaha. I very tak kuasa nak learn all these stuff. Anyway, from now on, I'll try my very best to leave some nice words for you, ok. Take care and don't emo anymore. From this entry, you know now that there are many out there that really appreciate you and your work:)

Ayu said...

azatie - walkslm, heheh atie..kadang2 mak dia terover rajin ..sampai anak2 pun jemu nak perhabih kan..haha...alahai dah habis ler atie..kalau nak simpankan pun..:)

Ayu said...

zila - walkslm, alahai biasalah zila..orang pompuan nikan begitu..mood turun naik gitu..lagi2 dah masuk asar nikan..haha..kalau ada mood pun memang tak cantik pun..hahaha..terimakasih zila for the nice words...sob..sob..:(

Ayu said...

saifudin -walkslm, terimakasih sudi berkunjung kesini ya..

Ayu said...

shereen - wakakaka...itu yang i nampaklah..kebetulan check feedjit ternampak traffic dari Auckland..hehe..wahhhh..u mean ur blog ur hubby update for u ke?..eh untungnya..my blog..my hubby jangankan nak tolong update nak suruh dia masuk blog i pun punyalah susah..haha....oklah dear.thank you for the kind words..
its ok kalau u tak tinggalkan comment i understand..dont worry..i know too, there are already a few emailing me already suruh i jangan emo2..thank you ..thank you...love u people!!!

tun_telani said...

nyummyy!!!! siyes nmpk sgt sedapp!

Ayu said...

tun - cubalah tun kalau tun suka perasa kopi..this brownies the one..:)

Nur-nba said...

Salam.. Kak Ayu.. rindunyaaa.. Lama betul Nur tak singgah blog Kak Ayu ni..

Sedih juga bila baca keluhan hati akak. Memang ada orang suka ambil kesempatan atas keikhlasan dan kebaikan kita. Tapi takpe kak, Nur pasti setiap perkongsian resepi ikhlas dari akak dan rakan2 blogger masakan yang lain sudah tentu akan mendapat ganjaran di sisiNya.

Jangan tutup blog tau kak.. Moga akak sabar dengan ujian mendatang dan Nur doakan agar akak berbahagia di sisi keluarga tercinta.

Satu perkara yang Nur suka tentang akak ialah akak mudah mesra dan sememangnya akan membalas semua komen yang diberikan oleh pengunjung2 blog akak. Tak semua orang boleh lakukannya. Memang respect sangat!

Ok sis. Do take care sis..

anna said...

Salam ayu. Lom lmbt lg nk ucp slmt maal hijrah. Sedihnye rintahan ati ayu. Jgn majuk ye ayu. Klau ayu privte kn blog ni kat mana sya nk singgah. Sian le kat sya. Resepi ayu sya siap screenshot lg sbb mlas nk salin tp nk try gak. Sya suke cara ayu. Tk pe la org nk kata apa. Yg penting keikhlasan hati. Tenkiu sis for sharing kat sini. Jgn majuk2 tau hehehe.... Tak kenal tp kita kawan kan, kan, kan....

Ayu said...

Nur-nba - walkslm, lama juga akak tak dengar 'suara'.. pasti sibuk disekolah kan Nur..
begitulah nur..kadang2 terasa hati juga akak ni..maklum ler..memang recipe ikhlas dan untuk dikongsi..tapi kalau apa yg dikongsi tidak dihargai rasa macam a waste of effort & time gitu....but as what nur said..insyaallah ada ganjaran disisiNYA...itu sajalah yang akak harapkan..

Insyaallah juga selagi akak boleh bertahan dan selagi ada waktu, resources, dan comittment selagi itu juga akak akan buka dapur maya akak ni to everybody insyaallah.. terimaskih juga pada nur for the kata2 perangsang & caring words..
insyaallah juga akak akan lakukan apa yang termampu dan apa yang akak fikir right for this blog..thank you again sis!!

Ayu said...

Anna - walkslm, alahai anna..terimakasihlah sudi menjadi teman kita ya..
terharunya kita dengar, bila anna cakap 'kat mana saya nak singgah'..actually ada lebih banyak blog masakkan yang lebih baik dari dapur maya kita ni anna..kita hanyalah seumpama, semut yang kecil berbanding dengan blog2 yang gah dan lebih ramai follower serta gambar2 yg cantik dan juga recipe2 yg hebat2..
Tapi memang kita ikhlas berkongsi recipe disini..cuma kadang2 tu terkeluar juga luahan hati yang sayu aje ni..maklum ler kita manusia biasa..tak lari dari rasa hiba..:)

anna said...

Jgn hiba2 ye ayu. Tk kisah org nk kata apa. Ramai lg yg suke kat sini. Betul kata nur tu. Ayu antra yg rajin bg respon kat kami. Rasa kami ni dirai oleh tuan rumah bila ayu jwb komen2 kami. Tk ramai yg leh wat cam tu. Walaupun tk penah jumpa tp bila ada interaksi kat sini rasa mcm dekat je singapore tu hehehe.. Wa respek lu siss... Keep on bloging n sharing ok. Moga Allah balas segala perkongsian yg baik ni.

Evelyn Gemina said...

Sedapnyaaa kaka ayu : )

Ayu said...

anna - terimaksih sekali lagi anna, you touched me with your nice words..
itu sebab nya kita rasa kat blog nilah yang kita ada ramai kawan..walaupun tak pernah berjumpa, atau keluar rumah untuk berrsua..tapi kita rasa memang mesra dgn teman2 semua yang tinggalkan jejak kat sini..terharu sangat2..Insyaallah ya anna..moga2 begitulah hendaknya ..

Ayu said...

evelyn - kalau suka perisa kopi for this then evelyn should try..hehe

Nuridah said...

Adik Ayu,

jgn sedih2 aah...iklaskan hati,redha insyaAllah akan diberi ketenangan jiwa...tak apa lah Ayu kalau that fellow not willing to mention frm where she copied the recipe...Allah ada...just leave it to Allah what to do...Allah knew whether shes really sincere with her words or just telling grandma stories that she doesnt know where the recipe was taken...atau pretend to forget.