Monday, November 05, 2012

Masak Kicap Sotong Pedas Berkentang


Lauk Sotong yang dah buntu nak diperbagaikan..So far sotong kita belum pernah masak kicap..so bila google, ternampak recipe ni terus bekenan dan save. Project sotong dikicapkan pun terlaksana..Oklah rasanya..satu kelainan..sekali2 ubah rasakan..Terimakasih pada resipi Raidah for sharing..Mintak izin dipanjangkan disini pula.

Masak Kicap Sotong Pedas Berkentang
Sources:-From ResipiRaidah
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan:
250 gm sotong ~ bersihkan dan potong bulat

1 biji kentang (berat dlm 200gm) ~ belah 2 dan hiris
1 biji bawang besar**
3 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
10 biji cili api**
**dikisar/tumbuk (saya suka kisar/tumbuk kasar)
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu besar/makan sos tiram
1 sudu besar/makan sos tomato
Kicap ~ secukup rasa (saya guna kicap manis)
Garam ~ jika perlu
Minyak.

Cara saya menyediakan:

1. Panaskan minyak dan goreng kentang sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.

2. Keluarkan minyak dan tinggalkan dalam 2 sudu besar dan tumis bahan2 kisar/tumbuk sehingga naik bau dan sedikit garing.
3. Masukkan sos tiram dan sos tomato, kacau rata dan masukkan sotong.
4. Masukkan hirisan bawang besar dan kicap, gaul rata. Rasakan masim, masam dan manisnya(tambahlah garam, sos tomato mengikut citarasa).
5. Akhir sekali masukkan kentang yg telah digoreng tadi dan gaul rata, matikan api dan bolehlah diangkat.
**Kalau ingin berkuah, tambahkan air. Sotong akan mengeluarkan air bila dimasak.

2 comments:

hazila said...

Salam,
Lamanya menyepi. Sihat ke? Saya pun selalu buntu kalau nak masak lauk sotong.

Ayu said...

hazila - walkslm, alhamdullilah sihat zila,..sunyi sebab sibuk anak exam dan sewaktu dgn nya..heheh..tulah kita try masak kicap pula this time..hehe