Friday, June 29, 2012

Nasi Kunyit, Ayam Vindaloo & Bayam Goreng

Assalammualaikumwarahmahtullah hi wabarakatu...hari ni Jumaat dah 5 hari anak2 diSingapura  mula kesekolah lepas 1 bulan bercuti..routine pun start baliklah..sibuk, kena cepat2 masak in the morning, by the time habis masak..gitu gini anak2 pun ngam2 balik sekolah, prepare for them makanan, yang mana kena suap dan yang mana makan sendiri..lepas tu let them rest sekejap (take a nap) before tuition starts or buat homework/reading sampailah keMagrib(solat, mengaji)..lepas tu dinner pulak..then start masuk bilik balik to continue dengan homework yang masih banyak to finish up..hinggalah time to sleep...begitulah routine anak2 kita ni..of cos in between ada breaklah like tengok tv sekejap aje..My job is to pastikan dia orang tak 'terovertime' depan tv..hehe..dan to remind them what to do..although ada timetable of what they suppose to do..tapi biasalah mesti nak kena ada suara Tarzan juga baru berjalan ler..so everyday begitulah juga routine kita dengan anak2..kalau kita depan pc lama sangat mulalah dia orang pun idle juga, ada yang bergaduh ada yang take advantage mama tak bersuara..hehe..so that was why lah..tak boleh nak  languk lama2 depan pc sekarang ni..Cukuplah kalau sempat kita update blog seminggu sekali itupun type/edit gambar/mengarang pelan2 beberapa entry dan save in the draft until semuanya dah siap, barulah kita post sekali jalan..:)

Anyway, menu nasi kunyit & set ni kita masak pun dah lama juga..2-3 bulan yang lalu..sebab rasa macam dah lama tak masak nasi berperisa itu yang kita nak cuba this set pulak...Nasi Kunyit ni pada kita ada sedikit kelainan aje dari Nasi Kuning yang pernah kita masak dulu..yang ini ada letak chicken powder so ada berperisa sikitlah.. Then kita kenakan pula dengan lauk chicken vindaloo & bayam goreng style mamak kat bawah.. oops, plus goreng poppadum yang terlupa nak masukkan dalam gambar..

To me the chicken vindaloo is nice, dan suka dengan consistency kuahnya, rasanya dan warnanya..lagi dengan ayam yang dimasak meresap segala rasa masam, manis, & masin..
As for the bayam pula...sebab kebetulan time tu bayam kita beli 2 ikat dan nak masuk dalam fridge macam dah tak muat so masaklah cara macam ni pula, style orang India masak..Overall, gandingan yang sedappp pada kami..Kalau sudi nak cuba dipersilakan lah ya..


Turmeric Rice
Sources:-From Asianonline recipes
Ingredients :
1kg      Basmati rice, wash and drain
3          Pandanus leaves
2cm     Turmeric, pressed for juice-(Ayu used 1 tbsp  turmeric powder)
2 tbsp  Margarine-(Ayu used butter)
1          Big garlic-(Ayu used 1 tbsp minced garlic)
1 tsp    Chopped ginger-(Ayu used 1 tbsp minced ginger)
6          Cloves -(Ayu used 4 nos)
4cm      Cinnamon stick
10        Cardamoms-(Ayu used 4 nos)
1 tbsp  Chicken powder-(Ayu used 11/2 tbsp)
1 liter   Hot water-(Ayu just used normal room temperature water and cook as usual, please adjust according to your type of rice used)
Deep fried cashew nut-(Ayu didnt add this)
Deep fried shallots slices
some salt & msg 



Method :
·         Stir fry margarine, garlic, chopped ginger, cloves, cinnamon stick and cardamoms  until fragrant.
·         Add rice, turmeric juice and pandanus leaves.
·         Stir fry until oil is absorbed into rice.
(Ayu poured water and let boil for a while, added salt msg & chicken powder..then Ayu poured into rice cooker and let it cook as usual. Ayu did not steam it but cook as the normal way)
·         Pour half pot of water in 3 liter pot.
·         Put steamer on top.
·         Put the rice in the steamer.
·         Sprinkle chicken powder and hot water into the rice evenly.
·         Cover the lid and steam until strong steam appears.
·         Repeat sprinkling until rice is cooked.
·         Sprinkle cashew nut and deep fried shallot slices on top when serve.

*****************************

Chicken Vindaloo
Sources:-From myresipes.com
     Ingredients:-
  • 1 pound boneless, skinless chicken thighs, cut into 1-inch cubes -(Ayu used 1 whole chicken cut to pieces)
  • 2 tablespoons minced fresh ginger
  • 1/4 cup rice vinegar-(Ayu used 3 tbsp)
  • 2 teaspoons ground coriander
  • 2 teaspoons ground cumin
  • 1 teaspoon ground cardamom-(Ayu used 4 nos)
  • 2 teaspoons chili paste with garlic-(Ayu used 3 tbsp chili paste)
  • 1/4 teaspoon ground cinnamon
  • 1/8 teaspoon ground cloves-(Ayu used 3 nos)
  • 6 garlic cloves, minced-(Ayu used 1 tbsp)
  • 1 tablespoon canola oil 
  • 1 cup diced onion 
  • 1 diced red bell pepper -(Ayu used 2 red chillies)
  • 1 diced yellow bell pepper -(Ayu used 3-4 green chillies)
  • 1/2 cup fat-free, less-sodium chicken broth-(Ayu used 1 chicken cube +2 cups water)
  • 3/4 teaspoon salt +msg
  • 1 tablespoon cornstarch-(Ayu used 2 tbsp cornstarch + water)
  • 2 tablespoons water
  • 1/4 cup chopped cilantro
  • 4 cups cooked brown rice
  • 1 tomato diced-(Ayu added this)
  • 1 tbsp turmeric powder-(Ayu added this)

Preparation

  1. Combine first 10 ingredients (through garlic) in a zip-top plastic bag. Marinate in refrigerator at least 4 hours, turning occasionally.
  2. Heat oil in a large skillet over medium-high heat. Add onion + tomato sauté 4 minutes. Add chicken mixture and bell peppers; sauté 5 minutes or until chicken is thoroughly browned on all sides. Add broth and salt; simmer, uncovered, 15 minutes or until chicken is done. Combine cornstarch and water in a small bowl; stir well. Add cornstarch mixture to chicken mixture; simmer 2 minutes or until sauce thickens. Stir in cilantro. Serve over rice.
*******************

Fried Spinach
Sources:-From Zarina Easy Cooking
Ingredients:-
300g spinach- chop off roots, wash and cut fine.
450g grated coconut- add 1 cup water to get an equal amount of milk-(Ayu used 1/4 cup coconut milk + water)

1/2 onion -sliced thinly
1 green chilli - cut slantwise into 5-6 pieces-(Ayu used red)
1/2 tsp brown mustard seeds
1/2 tsp turmeric powder
1 tsp cumin(jintan putih) powder
1/2 tsp chilli powder
3-4 curry leaves
2 tbsp oil
salt to taste
(Ingredients for frying)

Method:-
Heat oil, add ingredients for frying. Fry till onions are a light brown then add spinach and stir to mixit with the spices. Add coconut milk and salt and allow to cook, stirring now & then. When  spinach is soft and a little gravy is left remove from heat.

Easy Fudge Brownies

Another brownies, yes made this last year during December school holidays..buat 2 adunan sekali, sebab nak bawa buah tangan for my cousin yang duduk di Muar Johore..Kebetulan time tu dia ada buat kenduri arwah for abangnya also my cousinlah..kita balik kampung pun saja nak jalan2 during cuti sekolah time tu..
Kalau dulu masih arwah atok2(my parents punya parents) kita masih ada..memang selalu juga balik kampung..time rumah masih rumah papan ler..sekarang my cousin dah take over, rumah papan dah tak ada sekarang dah dibuat rumah batu atas tanah..

Brownies ni kita pun dapat jamah 2-3 ketul aje yang lain kita kasikan my cousin..sedapp pada kita..memang chewy & fudgy ler..Recipe nampak kat dapur Chah, yang kalau baca posting dia mesti nak tersenyum kambing sendiri atau giggle sorang2 depan pc..hehe..Thank you ya Chah  and to Gourmeted.com too for sharing this recipe!!!..Minta izin dipanjangkan disini pula..

Easy Fudge Brownies
Originated from:-Gourmeted.com
Sources:-From Chah@BilaChahkedapur
Bahan-bahan:
1 stick butter ( bersamaan dengan 113g) * saya letak 120g
8 oz semi sweet chocolate bar/coins (saya gunakan separuh dark chocolate dan separuh lagi milk chocolate jenama Beryl's)-(Ayu gunakan semi sweet & dark chocolate)
2 tsp esen vanilla
1/2 tsp garam halus
4 biji telur saiz A
1 cawan tepung serbaguna/gandum
2 1/2 cawan gula halus (saya gunakan 1 3/4 cawan)-(Ayu gunakan 3/4 cawan sebab guna 1 cawan chocolate chips dah manis kat bawah ni)
1 1/3 cawan kekacang (saya guna 1 cawan hazelnut dan segenggam almond flakes)-(Ayu gunakan almond chop & almong stripes)
Segenggam choc chips (saya tambah)-(Ayu gunakan 1 cawan chocolate chips)

Cara-cara:
  • Sediakan loyang bersaiz 9 x 13 inci. Lapik dengan aluminium foil. 
  • Masak chocolate dengan butter secara double boiler. 
  • Masak hingga cair keseluruhan. Sejukkan sebentar. 
  • Bila telah suam, masukkan esen vanilla, garam dan gula. Kacau sebati. 
  • Pecahkan telur sebiji demi sebiji. Pastikan setiap telur telah betul-betul dissolve sebelum dimasukkan telur seterusnya. 
  • Masukkan tepung dan kacau rata. 
  • Masukkan kekacang dan chocolate chips. Gaul sebati. 
  • Panaskan oven pada suhu 170 darjah C dan bakar kira-kira 45 minit atau hingga masak. 
  • Sediakan bekas berisi air dan kiub ais apabila brownies hampir masak. Bila telah masak, cepat-cepat masukkan loyang brownies ke dalam loyang berisi ais tadi. Sejukkan sebelum dipotong.

Ikan Becuk Masak Taucu

The first time, when Mr Hubby bought this ikan becuk(parrot fish), it was the bigger version..
this time, bila ternampak ikan ni kat Giant terus kita beli..Well permulaan kita tahu pasal ikan ni was when kita pergi pasar basah dengan Mr Hubby kat my arealah..I went around the pasar to get stuffs while Mr Hubby pula went to park his car..after dah beli what I wanted to buy..tup2 dia cakap dia ada beli ikan becuk ..In my heart what is ikan becuk?hehe..kita ni ikan2 pun tengok juga sebab banyak juga ikan2 yang kita tak kenal..till now ikan yang kita kenal adalah ikan kerisi, parang, bawal, kembong, selar kuning, kerapu, tenggiri pun masih confuse lagi dengan tenggiri papan & tenggiri batang..ikan merah, unga, pari benggol, tilapia..yang lain2 tu cam tak cam lah gitu..heheh..

Ok, back to this fish..so dia dah beli ..bawa balik  dan bila nak bersihkan ikan ..ikan ni ada warna kebiru-biruan dan dimulutnya tu serupa macam parrot beak..memang confirm kita tak pernah makan dan masak..I think even my mum pun tak pernah masak ikan ni..hahaha..Mr Hubby cakap kakak yang jual ikan ni cakap masak taucu sedap..So kita pun masak ler..uish ternyata sedap isi ikan ni lembutttt dan manis memang sesuailah masak taucu..So bila terjumpa lagi yang kecil version kat atas ni, terus kita beli dan masak taucu lagi!!..sebab rasa2nya ikan ni pun jarang2 kita nampak..

Ikan Becuk Masak Taucu
Adapted from Ikan masak Taucu
Sources:-From Minami133@myresipi
  • 2 ekor ikan (ikan pape pon bole)-(Ayu gunakan 5 ekor ikan becuk)
  • 1/2 labu bawang besar-(Ayu gunakan 1 biji bawang besar)
  • 1 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 2 biji)
  • 2 hiris halia(potong panjang2)-(Ayu gunakan 1 inici)
  • 3 biji cili api(nak pedas tambah lg)-(Ayu gunakan lebih lagi)
  • 2 sudu besar taucu-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
  • air asam jawa+ 1/2 inci belacan-(Ayu tambah)
  • serbuk kunyit
  • minyak
  • garam
  • 1 sudu besar gula
  • 3 cawan air 


Cara-cara

  1. goreng ikan yg telah digaul garam dan serbuk kunyit
  2. sementara goreng ikan, boleh lah menyediakan kuah taucu. masukkan 1 sudu minyak masak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. then, masukkan halia dan cili api.
  3. masukkan taucu dan kacau sekejap. masukkan air dan air asam jawa. tambah gula.(garam tak perlu sbb taucu dah masin)
  4. setelah ikan masak, masukkan ke dalam kuah tersebut. biar hingga mendidih, tutup api.

Singgang Sotong

Tidak pernah jelak dengan sotong kalau kat rumah kita ni..cook this again after beberapa tahun yang lalu,  pernah masak disini..time baru2 ada blog...suka buat pedas2 sikit dan masam2 sikit then hirup kuahnya macam hirup sup gitu..hehe..Terimakasih Puan Nor Azmihah aka Nor Terengganu puan tanah blog Secubit garam ..tapi kita ambil recipe dimyr.com tu...Nor, kita masak lagi lauk ni sedapp!!!

Singgang Sotong
Sources:-From Nor67@myresipi.com
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan
  • 500gm sotong-(Ayu gunakan 1kg sotong)
  • 3 biji cili merah (kalau nak pedas boleh tambah cili api)-(Ayu tambah cili api sedikit)
  • 1 biji bawang besar
  • 1 in kunyit hidup
  • 1/2 in lengkuas-(Ayu letak sehiris nipis aje)
  • 2 btg serai - diketuk
  • 3 kpg asam gelugur
  • daun kesum
  • secubit belacan
  • garam dan gula
  • 500 ml air - terpulang, jika nak lebih kuah boleh tambah

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong, potong ikut citarasa anda dan toskan airnya.
  2. Bahan2 yg digunakan
  3. Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus.
  4. Masukkan air dan bahan2 yg telah diblend kedalam periuk (kalau guna periuk tanah lg umph..) dan masukkan juga lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan.
  5. Masaklah hingga mendidih dan biarkan lebih kurang 5 minit barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (Masakan sy memang letak gula sbb sy tak gunakan pak aji ya..)
  6. Biarkan mendidih seketika dan padamkan api. Sotong tak sedap dimasak lama2 sbb nanti isinya liat dan keras.
  7. Bolehlah dihidangkan dan lauk ni sedap dimakan dgn ikan goreng dan sambal belacan..

Tumis Kerang Kicap

This recipe kita dah print quite sometime ago ..so bila nak masak ni kita just refer to the print out in hand..Then bila kita nak cari balik kat myresipi tak ada pulak posting on this dish for me to link this post to the original..So below just the name of the owner ajelah yang dapat kita pamerkan..

Cuba kerang masak kicap pulak..sekali2 ubah rasa oklah kan..asik masak sambal aje pun boring juga..hehe..uish orang rumah kita tak boring tapi kita yang boring..haha..not bad I should say..boleh tahan lah rasanya..Terimakasih to puan punya recipe for this..minta izin dishare disini pula ya..

Tumis Kerang Kicap
Adapted from Tumis Kerang Kicap @ diaz lisya@myresipi.com
Bahan:-
500g isi kerang-(Ayu gunakan 250g isi kerang +a few isi scallop)
2 biji limau nipis ambil jusnya
3 sudu besar minyak
2cm halia diketuk-(Ayu hiris)
3 helai daun limau purut dihiris nipis
1 helai daun pandan disimpul
3 sudu besar kicap manis-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
2 sudu besar kicap masin
8 biji bawang merah-(Ayu gunakan 4 biji)
4 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 2 biji)
2 biji lada merah dibuang biji-(Ayu gunakan 3 biji + 5 biji cili padi)
1 sudu kecil lada sulah

Cara:-
Kisar bawanng merah, bawang putih, lada merah dan lada sulah sehingga hancur.
Lumurkan isi kerang dengan air limau untuk elakkan bau hanyir. Perap selama 10 minit, tos dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar, halia dan limau purut dan daun pandan hingga wangi. Masukkan kerang dan gaul rata. Tuangkan kicap manis dan kicap masin. Masakkan hingga kerang sebati. Angkat dan sajikan segera.

Petola Goreng Cili Padi

Menu ni dah lamaaaaaaa dalam folder..sobaru nilah kita masukkan kat dapur maya ni..First time tengok petola ni..kita tanya abang yang jual ni dia cakap ini petola kampung..siap tunjukkan cara2 nak buang kulitnya..so kita belilah sebab nak tahu rasanya..ermm rasanya sedap comparing petola yang lagi satu tu(yang kulit keras lekang lekok)..this one more pejal compared to the latter...petola yang biasa tu, bila digoreng, dia macam terlalu lembut(itu sebab yang tu sesuai untuk buat masak air) dan sometimes kalau terlama goreng akan become soggy, this one, masih ok lepas digoreng tu..pun jarang2 jumpa petola ni..kita goreng cili padi ajelah..(asik cili padi aje ya..heheh)


Petola Goreng Cili Padi
Bahan:-
5 biji petola kampung - (buang kulitnya dan potong ikut suka)

*1 genggam udang kering
*10-15 biji cili padi
*4 ulas bawang merah
*3 biji bawang putih
*1cm belacan
(*Bahan2 dikisar atau tumbuk halus)

minyak untuk menumis
garam + perasa secukupnya
air 

Cara:-
Panaskan minyak, tumis *bahan2 kisar hingga naik bau dan garing. Masukkan petola, air sedikit kacau rata dan biar seketika. Perasakan dengan  garam & perasa. Agak2 petola dah layu matikan api. Siap untuk dihidang.

Thursday, June 21, 2012

Talam Mak Dara

Assalammualaikum warahmatullah hiwabarakatu...semuga teman2 semua berada dalam keaadan sihat sejahtera hendaknya...terimakasih pada pengunjung dan teman2 yang masih sudi singgah kedapur kita yang tak seberapa ni...walaupun dapur tak berupdate almost 2 weeks..ingatkan nak update last week sebelum kita bercuti dengan keluarga..tapi masa tak mengizinkan..nak balas kunjungan pun tak sempat lagi, ...pada teman2 yang dah tinggalkan jejak pada entry yang lepas, insyaallah akan kita singgah nanti ya...

Ok actually kita baru aje balik dari cuti2 malaysia..naik ke Kuala Lumpur dan stay for 3 days, lepas tu naik ke Cameron Highlands dan stay another 2 days...tak ada apa istimewa actually, cuma, bila dah sampai KL, tu shoppinglah kiranya maklum ler, nak raya..heheh..tahun ni pulak kita dah 'termiss' dateline untuk hantar jahit baju so no choice but to buy the readymade ones.. selalunya kalau raya bulan 8, baju2 dah kena hantar 3 months before...tahun ni leka tak sedar dah masuk bulan 6 ..hehe...Shopping dengan budak2 dan bapak budak ni tak best ler..I felt very restricted tau..basically cari barang2 yang dah  planned nak beli..kita nak singgah2 cuci mata pun tak boleh sebab semua mengekor dari belakang..so kena direct to the point..dah dapat apa yang nak, terus balik ke hotel  or terus cari makan...nak cari tudung pun masuk satu kedai aje..walhal, kedai tudung banyak melambak..bukan apa takut kena sound, adeii....

Then pergi Cameron Highlands, tak banyak yang dibeli...cuma some strawberries &  a few types of mushrooms, itu aje..nak pergi ke tea plantations pun they closed on Mondays..ingat nak ikut the hotel tours, but we were late 30 minutes, kalau tak boleh juga explore Cameron Highlands the whole day..so we just went picking strawberries dan mushrooms aje..

Anyway, will  tell you, some of the stories and what we bought along the way ..when  updating my posts lah ya..Sementara tu, nak share recipe yang kita jumpa di blog Saidy Cusine, Talam Mak Dara ni, terimakasih ya empunya blog dan juga  empunya recipe, minta izin di panjang2kan disini....sedappp betul kuih ni....kita buat ni last week sebelum berangkat ... nak update kuih nilah tapi no time..ingat nak buat 1/2 adunan tapi tengok bahan2nya baik buat 1 adunan dapat juga  kita kasi kat jiran dan ustazah yang mengajar mengaji budak2 tu...Mr Hubby sms ed 'nice very nice!!'..so kalau teman2 nak cuba boleh lah cuba ya..memang sedap kuih ni..tapi kita buat tak berapa cantik ler...tak kisahlah kan, yang penting sodap..

Talam Mak Dara
Source:-From Chef Asma
Sources:-From Saidy Cusine
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction

Lapisan Bawah
150 gm tepong beras
20 gm tepong green pea-(Ayu gunakan tepung hoen kwee)
250 ml santan
450 ml air
1/2 tsp garam
50 gm gula pasir
150 gm ubi keledek oren dipotong dadu dan rebus

Cara2nya
1) Satukan semua bahan2 (Ayu blender) kecuali keledek. Masak hingga naik wap.
2) Tutup api & masokkan keledek. Tuangkan dalam loyang 10 x 10 x 3
3) Kukus selama 20 min.

Lapis Tengah
520 gm ubi kayu di parut
100 gm gula merah
120 gm gula pasir
100 ml santan
200 ml air
1 helai daun pandan

Cara2nya
1) Masak bahan2 kecuali ubi kayu sehingga gula larut.
2) Tapis & satukan dengan ubi kayu.
3) Kacau sebati & tuangkan keatas lapisan bawah & kukus selama 25 min.

Lapisan Atas
60 gm tepong gandum
60gm tepong beras
150 ml santan
350 ml air
1 biji telor
1/2 tsp garam
sedikit warna oren
70 gm gula pasir

Cara2nya
1) Satukan semua bahan (Ayu blender) & tapis kedalam periuk.
2) Masak hingga naik wap. Tuangkan di atas lapisan tengah.
3) Kukus selama 30 min.


Udang Ketak Ara Khalia


Udang Ketak dah lama juga tak masak dan makan since the last udang ketak yang kita masukkan entry..maklum ler..mahei..hehe..kulitnyanya aje tebal, isinya alahai..berat kulit aje udang ni..ada orang suka just kukus dengan bawang putih dan butter aje..ni Mr Hubby yang suruh masak kari..Kita cuba recipe ni pula..recipe asal gunakan udang biasa yang besar aje..gandingan dengan telur rebus, boleh tahan sedap juga..kita buat ada berkuah sedikit walhal recipe asal seharusnya kering2 gitu..

Udang Ketak Ara Khalia
Sources:-From Mumtaj Begum Omar
Bahan:-
1 kg udang yang besar- kira2 10-12 ekor kupas kulit dan tinggalkan ekornya sahaja-(Ayu gunakan udang getak dibelah 2)
5  biiji buah pelaga-(Ayu gunakan 4
3  bunga cengkih
2 biji bawag besar, dihiris halus
2 cili hijau, dibelah 2 jangan putus

1 sudu besar pes halia dan 1 sudu besar pes bawang putih 
2 biji tomato dihiris kasar2
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 cawan air
(digaul sehingga menjadi pes)

3 sudu makan tairu
4 biji telur, direbus digoreng ketepikan
1-2 pelepah daun ketumbar dihiris-(Ayu gunakan daun kari)
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
1/2 cawan air(optional) kalau nak berkuah-(Ayu tambah)

Cara:-
Panaskan minyak didalm kuali. Tumis pelaga, bunga cengkih dan kayu manis sehingga meletup-letup.
Masukkan hirisan bawang besar serta lada hijau dan tumis lagi sehingga bawang lembut dan berkilat, (serta daun kari)selama 3 minit. Masukkan pes bawang putih/halia, kacau lagi sehingga harum baunya selama 2 minit. Masukkan hirisan tomato.
Masukkan pes rempah, gaul rata dan tutup kuali + 1/2 cawan air lagi. Masak lagi selama 2 minit. Barulah dimasukkan udang, balik2 dan masak lagi selama 3 minit. Setelah itu tuang tairu dan gaul rata. Akhir sekali tabur garam & perasa dan balik2kan lagi.. Masukkan pula telur. Gaul lagi dan biarkan ia masak selama 2 minit. matikan api dan segera tabur hirisan daun ketumbar. Enak disaji dengan sebarang hidangan nasi. 
Perhatian:- Udang tak boleh dimasak lama2 sebab ia akan menjadi liat.

Sambal Nenas Ikan Bawal

Dah lama rasanya tak masukkan entry on lauk ikan..actually ada a few yang masih tunggu queue, tapi kita nak share yang ini dululah..sambal nenas ikan ni, kita masak sebab nak ubah sikit selera ...normally kat rumah kita ni ikan kalau masak berkuah ada slow sikit..normally kita goreng aje or at least masak macam bersambal or berlado..sambal nenas ni pada kita sedap sangat..memang ada kelainan pada rasanya..pedas2, masam2 manis2 nenas & perahan jus sikit pada lauk ni memang kasi bertambah nasi tau..

Recipe kita adapted from Sambal Ikan Nenas, yang kita ambil recipenya dari dapur CMG, terimaksih ya Che Mat, akak minta izin share disini pula dan beberapa bahan kita dah tukar dan olah ikut selara..ermm memang harus dicuba kalau siapa2 nak ubah selera masak ikan .


Sambal Nenas Ikan Bawal
Adapted From Sambal Ikan Nenas
Sources:-From CMG@Tiffinbiru
Bahan-Bahannya :-)
4 - 5 ekor ikan kembong-(Ayu gunakan 5 ekor anak ikan bawal emas)
1 tin kecil nenas berkaleng, asingkan jusnya-(Ayu gunakan 1 biji nenas kecil)
1 biji bawang besar, dihiris bulat-(Ayu gunakan 2 biji)
1 genggam daun selasih-(Ayu gunakan segenggam daun kesum)
1 biji limau nipis, perah jusnya
Garam dan gula secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
6 biji cili merah* +10 biji cili padi -(Ayu tambah)
1/2 inci belacan*-(Ayu gunakan 1 inci)
1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk lumut)

Cara membuatnya :-)
  1. Ikan disiang, cuci bersih, kelar2, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 *tumbuk hingga wangi, masukkan bawang besar dan jus nenas(Ayu gantikan air). Bila mendidih, tambah sedikit gula dan nenas, gaul rata.
  3. Masak hingga sedikit pekat, tambah daun selasih dan jus limau nipis, kacau. Rasa dan jika kurang masin, tambah garam. Akhir sekali masukkan ikan goreng dan gaul rata. Angkat dan hidangkan panas bersama nasi hangat..

Fucuk & Enoki Lemak Putih

Masak lauk berkuah yang tak pedas ni, for basah2kan nasi supaya tak kering bila makan,...Pernah buat disini..Tapi kali ni kita adjust ikut sukatan kat rumah kita..agak2lah ya..kalau dulu gunakan suun kali ni kita  gantikan dengan cendawan enoki ni..sedapp..oh yes, talking about cendawan, kita ada beli beberapa jenis cendawan during the trip hari tu..tapi tak pasti nama2nya..

Fucuk & Enoki Lemak Putih
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-Bahannya:-

1 packet fucuk (kulit tauhu kering)-dipatah2kan rendam sekejap hingga lembut
1 packet cendawan enoki disiat2 dan leraikan
1 kotak santan kara atau ikut suka pekat mana
air secukupnya
1 biji bawang besar, dihiris halus
3 ulas bawang putih, dihiris
1 biji cili merah, hiris halus
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk halus
Garam, dan serbuk perasa (jika suka)

Cara membuatnya:-
Tuang santan & air kedalam periuk, bawang besar hiris, bawang putih hiris dan udang kering dan cili hiris.Didihkan atas api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu supya tak pecah santan. Masukkan fucuk, kacau seketika.
Kemudian, masukkan cendawan enoki. Biar mendidih dan masak hingga cendawan layu. perasakan dengan garam, dan serbuk perasa (jika suka).

Mi Wanton Goreng

Balance dari buat Mi Wanton Sup hari tu, kita ada extra 1 packet yang belum dibuka, so decided to try this recipe pulak, Mi wanton goreng..mi ni memang sesuai untuk anak2 yang tak makan pedas, sebab tak pedas langsung..heheh..cuma orang tua kena lawankan hirisan cili padi + kicap cair lah baru ada kick...

Kalau ikut recipe meenya direbus 1/2 masak aje..tapi kita dah rebus terus masak..haha..dahlah meenya gemuk sedikit, kalau tengok gambar dalam buku, seharusnya meenya tu kurus2 sikit..alahai bolehlah nyah..


Mi Wanton Goreng
Sources:-From Puan Arni Maoni
Bahana:-
4 gulung mi wanton- (direbus setengah masak dan ditoskan dicuci denga paip dan gaul dengan 1 sudu makan minyak)

*120g daging ayam-dihiris-(Ayu gunakan daging ayam cincang)
*120g udang
*1/2 sudu teh kicap cair-(Ayu gunakan 1 sudu besar)
*1/4 sudu kecil lada putih serbuk-(Ayu gunakan 1 sudu besar)
*garam dan sedikit minyak bijan
(*Gaul dan perap)

10g cendawan kering-rendam dengan air panas-(ayu gunakan cendawan tiram aje)
1 batang lobak -dihiris-(Ayu tak letak)
150g sawi hijau-dipotong
80g kobis cina-dipotong
6 biji bawang kecil-dihiris
4 biji bawang putih dicincang
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan air
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu teh garam

Cara:-
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang kecil dan cendawan.Masukkan ayam dan bahan2 yang perap, sayur2ran, mi dan sos. Kacau rata. Hias dengan daun bawang, daun ketumbar, bawang goreng dan cili merha yang hiris.(Ayu lawankan dengan cili padi + kicap cair)

Thursday, June 07, 2012

Classic Chocolate Cake

Hari Isnin yang lalu, kita baru terkial2 nak cari idea to bake a cake for my mum's birthday that falls on Tuesday....decided to bake 'Death By Chocolate Cake' that I found in youtube looks nice.....the recipe was also attached below the video..quickly printed out and start to prepare my stuffs(I know.. I know... kat myresipi pun ada juga the recipe, tapi kita kan selalu terover ambitious) ...lepas kita cracked 6 eggs, then I realised...Alamak!!! after browsing through the ingredients, I noticed there no flour used in it.... I know my mum tak suka kek yang lembik2, so confirm tak suka kek yang tak gunakan tepung atau tepung yang sikit aje..sebab dia cakap bukan macam kek tapi macam makan kuih..heheh..begitulah my mum ni tau...sabor ajelah...lagi kalau ada cheese or even buttercream langsung dia tak makan ...so change of plan..decided to do this Classic Chocolate cake which I have bake before here and here..but both in muffin cups..Thanks again Maya!!!:)

Since kita dah cracked 6 eggs..no choice but to make 2 adunan dari kat bawah ni..terhasil lah cake yang besar..kita gunakan loyang 10 inci or kalau nak guna loyang 9" pun boleh juga tapi kena bakar 2 loyanglah for thisor maybe 3 kot, so pandai2lah adjust ya.., 3 adunan for the frosting...mak ai, macam nak kasi 20 orang makan ..hehe..tapi tak apalah bila dah siap, boleh juga buat snacking for Marsya and the boys dan juga tuition teachers budak2 tu, macam biasa..hehe..
The cake this time, I've decided to try out the petals method on the sides, which I saw in Rima's blog here..memang geram tengok gambar2 kat blog Rima ni..terpegun selalu bila kita tengok... mulut kita tercopong aje admiring her works, nasib baik tak ada lalat  kalau tak dah masuk dah..hehe..Of cos, kita punya petals tak secantik macam Rima, tapi happy sebab at least kita dapat mencbua pattern ni at last..Boleh juga tengok disini macam mana nak buat petals tu..

Kalau nak cuba the recipe below, using the petals pattern on the sides of the cake, frosting tu kena masukkan dalam fridge kasi dia thickens/keras slightly then you can pipe ya..Ok, ok..got to go now..lepas ni nak bake another cake pulak..mak tengah stress niiiii!!!!

Classic Chocolate Cake
Sources:- From Maya@maya-kitchenette
Ingredients:-
170g butter-(3/4 cup)
2 cups sugar (-I used 11/4 cup)
3 eggs
2 cups plain flour
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
85g cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)
11/2 cups milk
2 tsp vanilla



Method:-
Cream butter until softened. Add sugar and beat until light and fluffy. Add eggs, one at a time. Measure the flour, baking soda, salt and cocoa powder into a medium sized bowl and whisk to combine. Add about a third of the dry ingredients to the butter/sugar and beat to combine. Add about half of the milk and beat to combine. Continue adding, alternating between dry and wet and finishing with the dry. Mix in vanilla. Scoop batter into cupcake cups 1/2 or 60% full. Bake at 170C for about 25-30 minutes or until a cake tester comes out clean.

Frosting:-
142g chocolate (5 oz)-(Ayu used Valrhona Dark Chocolate)
86g butter(3 oz)
1/2 cup sour cream-(Ayu used 1/2 cup plain yogurt +11/2 tbsp melted butter)
1 tsp vanilla
5-7 oz icing sugar (start with 5 oz and add accordingly) - (Ayu used 2 oz -21/2 oz- 60g -75g)-sorry just edited.

Method:-
Melt butter and chocolate using a double boiler. Once smooth and melted, gently whisk in vanilla. Whisk in icing sugar, a little at a time. Add in sour cream and cream till its satiny smooth. Keep it aside for a while to thickens. Do give it a stir once in a while.



Sup Tulang Ala Mamak

Menu ni hampir2 terlupa nak masukkan.. kita masak ni tahun lepas bulan December!!!!..alah tak lama sangatlah kannn..heheh 1/2 tahun aje..hahaha..mak ai makan bertahun juga tu ya..oops nanti2, ingat balik masih ada menu tahun 2010...kita belum keluarkan ...dont play2 ah...so this one not so bad..hehe..
Apa tidak terover look...bila kita upload gambar2 masakkan kita tu everything just in one folder..so bila nak masukkan postings, kita akan scroll at random dan selalunya terlepas pandang & totally forgotten about it..
Sup Tulang Ala Mamak ni..kita dah bookmarked dari dapur kak Nuridah, lepas she posted on her blog..Kita bookmarked sebab, Mr Hubby & my dad, well my mum pun suka makan ni kalau kat luar..they will order sup tulang macam ni..dan siap beli roti perancis lagi..

This time, kita masak sendiri..yes kita rebus dalam pressure cooker(terlupa pulak nak time berapa lama) tapi masak hingga dagingnya tu empuk lah...Yang beli tulang tu Mr Hubby lah..kita cakap dengan dia, kalau you nak makan sup tulang mamak I have the recipe, maybe I can cook for you..itu yang dia pergi beli..hehe...
Well kita masak kan aje, sebab kita tak makan kambing..hehe..bukan apa, kita kalau makan 
kambing, kepala ting tong ler(pening, sekejap aje dia naik,..although tak ada darah tinggi)..so hirup supnya aje..budak2 pula kita cubit2kan daginnya tu..Alhamdullilah, habis juga sup tulang ni..sebab my dad, berulang2 makan..

Buat Kak Nuridah, dan Mamasya, serta Hajar, terimakasih diucapkan kerana berkongsi recipe sup tulang ala mamak ni..minta izin dipanjangkan disini pula..

Sup Tulang Ala Mamak
Adaptasi dari: Hajar's Fotopage
Sumber: FP Mamasya a.k.a Ziela
Sources:-From Kak Nuridah@Fiqah99
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-Bahan
1 kg tulang - Nur gunakan tulang rusuk
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit] -(Ayu gunakan rempah sup)
1s/k kunyit serbuk - Nur tambah-(Ayu pun sama)
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk] -(Ayu tak letak)
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng
air secukupnya

Bahan Kisar
7 ulas bawang merah - Nur gunakan 1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam

Bahan rempah untuk menumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang -(Ayu gunakan 1 aje)
5 kuntum bunga cengkih - Nur letak 2 kuntum bunga cengkih -(AYu gunakan 3)
2 biji buah pelaga

Cara-Cara
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.
4. Masukkan air dan rebus sehingga daging di tulang betul-betul lembut.
5. Apabila telah empuk, masukkan kentang, carrot, dan secukup rasa.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
7. Tutup api dan masukkan tomato.
8. Masukkan dalam mangkuk hidangkan bersama taburan bawang goreng dan daun sup/daun bawang.

Rendang Sotong

Bila Ady, posted this rendang sotong in his blog, terus teruja nak buat...memang sedap rendang sotong ni..recipe asal dari CMG, yang famous amos,..kita dah hilangkan print out yang kita dah scribble apa yang kita adjusted..anyway, kita letaklah dulu the recipe ni ya..kalau jumpa print out tu kita will update kat sinilah..meanwhile recipe yang original kat bawah ni..kalau needs to adjust ikut kesesuaian masing2lah ..

Oh ya part sotong tu, kita ada terbaca petua dari Cida, kalau tak nak sotong mengecut bila masak, rendam dalam air cuka ..for a few minutes..kita ikut petua tu..alhamdullilah sotong tak kecut dan rasanya pun tak kejut..lembut aje..cubalah..
Terimakasih Ady, Che Mat & Cida for the recipe dan tips tu ya..

Rendang Sotong
Sources:-From CMG@tiffinbiru
Sources:-From Ady@Adys Greatworlds
BAHAH-BAHANNYA :-)
1 kg sotong saiz besar (mat guna sotong memang saiz besar 2 ekor = 1kg)-(Ayu pun gunakan sotong 1kg)
2 helai daun kunyit, hiris halus
3 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
2 camca besar kerisik
2 camca besar gula melaka
100 ml pati santan (mat guna santan kotak)
2 camca besar penuh rempah kari
2 camca besar cili kisar
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5 batang serai, hiris halus
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 inci belacan
1/2 inci kunyit hidup

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Rebus sotong 30 minit dalam periuk tekanan, letak sedikit garam. Kemudian tos dan keluarkan sotong, potong kecil (cara merebus boleh lihat di sini..tapi untuk resipi ini rebus guna air dan garam sahaja.)-(Ayu ikut pertua cida kat bawah ni supaya sotong tak kecut)
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Masuk rempah kari dan tumis hingga terbit minyak. Masuk pati santan, gula melaka, asam gelugor, kerisik dan daun limau purut. Kacau rata masak hingga pekat dengan api kecil.
  3. Masukkan sotong, gaul rata, tambah garam secukup rasa. Masak hingga kering sedikit. Masukkan hirisan daun kunyit, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, ketupat atau pulut...
Lepas cuci bersih buang semua yg patut2..rendam sotong dalam air berisi cuka...
kalau dlm 5-6 ekor sotong letak air sekadar timbus sotong, masukkan 3 sudu besar cuka
biar la dlm 10 mnt
masa rendam tu leh la sambil2 wat rencah utk rendang nikan..
pastu toskan n bilas dgn air biasa...
so, pas masak, sotong tu x de la mengecut..

Prawn Noodle - Mee Kuah Udang

Masak mee ni pun dah lama juga..baru ni dapat upload...kita teringat lagi time kerja dulu..suka sangat makan prawn mee yang kat kedai kopi infront of Bugis junction during lunch time ..cant remember the name tapi belakang dia tulis coffeeshop..sanggup dari office kita di Kallang, naik bas pergi situ makan prawn noodles dia orang..sedapp..

Itu yang kita cuba buat prawn noodles ni..actually dulu pernah buat juga tapi recipe dari CMG, here, lebih kurang juga rasanya..dua2 sedapp ..Kita ni apa jenis me pun tak tolak , semua kita telan...Terimaksih Kak Zah for sharing, minta izin dipanjangkan disini pula..

Prawn Noodle-Mee Kuah Udang (Harmin)
Sources:-From Pesta Perut on Warna Radio
Sources:-From Kak Azizah@cutemama delicacies
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:
500 gm mee kuning, kuih tiau atau mi hoon
500 gm udang hidup di bersihkan kepala dan kulit utk jadikan stok
100 gm sawi di potong 5 cm panjang dan celor…ketepikan
50 gm taugeh di celor sebentar saja
Telor puyuh…rebos di kopek kulit
1 tin cendawan butang
Bawang goring
Tangcai
Daun sop dan daun bawang
Cili merah di cincang halus 
4-5 sudu besar bawang putih kisar-(Ayu gunakan ini) just edited 3/8/2012
Kicap cair
Minyak utk menumis

Bahan B: Perapan
6 sudu mkn sos tiram
6 sudu mkn kicap cair
2 sudu mkn minyak bijan
2 sudu kecil lada putih

Semua bahan B di gaul rata dan di bagi 3. 1 bahagian di perap dgn udang.
1 bahagian di perap dgn telor rebos, 1 bahagian di perapkan dgn cendawan butang.

Bahan C utk kuahnya:
Kulit dan kepala udang di bersihkan.. halia sebesar ibu jari di titik… dan air 5 mangkok di rebos.. kecilkan api biar mendidih hingga jadi 3 mangkok.
Di tapis stok dan buang ampasnya.


Cara memasak kuah: Panaskan minyak, tumis paste bawang putih hingga garing dan warnanya kemerahan..masukkan cendawan butang dan telor puyuh yg dah rebos..tuangkan stok udang ked lm periok dan rasa..tambah sos tiram dan kicap cair jika kurang..tambah.. biar mendidik

Cara menghidang: ambil sedikit mee yg dah celor, taugeh, sawi, tuangkan kuah, taburkan daun sop, bawang goring, kicap cili padi dan tangcai