Friday, March 08, 2013

Siakap Rampai Rasa

Dah lama rasanya tak beli ikan siakap..kebetulan hari tu..ikan ni ada offer dari uncle jual ikan..2 ekor S$9, medium size siakap..dalam hati dah aim nak try recipe Siakap Rampai Rasa ni, dari dapur Aeni..actually masak ni pun kelam kabut, waktu dinner, time Mr Hubby nak keluar  back to his camp..Kebetulan, kita waktu tu baru balik dari menziarah my cousin yang sakit dihospital..so memang ingat balik baru masak, yalah makan panas2 kan sedap lauk macam ni....tak tahukan yang Mr Hubby nak keluar balik, dan sebelum tu nak makan dinner dulu....Nasib baik bahan2 seperti shitake mushrooms & broccoli kita dah siap beli siang2..kalau tak memang pressure kalau orang asik tanya 'dah siap belum?'..dalam 15 minit tu kita rasa adalah lebih 10 kali Mr Hubby asik tengok kat dapur..tengok kalau2 kita dah habis masak sebab dia dah nak keluar..alah keluar pun bukannya pasal urgent apa pun cuma nak jumpa kawan dan nak discuss certain things pasal kerja kat camp dia..

So sementara kita goreng ikannya..kita tumis bahan2 kuah atau sosnya...kira makcik time tu tak tentu harah dibuatnya ...mak kita dah signal 'padan muka kau'..siapa suruh masak lambat2..eh2..kita cakap mana kita tahu Mr Hubby nak keluar balik...cakap pun last minit...huhu..
Anyway..lepas siap semuanya, curah kuah atas ikan..minta izin Mr Hubby nak ambil gambar sekejap...terus ambil beberapa shots tanpa solek2 apa yang patut..sebab takut kang orang tu naik hangin..dengan ikan dengan camera dan juga dengan makcik terus kena humban  dari tingkat empat rumah kita ni kebawah..hehehe

Bila dihidang dengan nasi panas2..amboi!! I tell you..Mr Hubby tak toleh kanan or kiri..begitu cepat dia meyapai isi ikan ..bila kita tengok laju aje dia makan..kita pun tumpang ler sekaki..ambil nasi dan join ler..hehe..within 10 minits lauk ni tinggal tulang, kepala dan ekor ikan aje..yang lain, semua licin..Sambil makan dia kasi rating 10/10!!!..eh betul ke ni kita tanya dia..yalah bukan senang kan dapat rating macam tu full marks dari Mr Hubby ni..I came to conclusions that mungkin juga Mr Hubby lapar, ikan ni fresh dan dihidang waktu masih panas2 lagi fresh dari ladang dan another faktor of coslah recipenya kan kan kan.....
Terimakasih Aeni, another recipe yang terbaik dari Aeni kita cuba..sedapp pada kami ni..
Kita panjang2kan disini pula untuk teman2 yang lain, yang mana tahu nak cuba juga kan..

PS:- Ternyata shitake mushroom yang disangai dalam kuali tanpa minyak sampai kering, terasa sedap dan tidak bau atau rasa maung2 nya..ia rasa macam cendawan biasa.

Siakap Rampai Rasa
Sources:-From Aeni@home
Tried & Tested:-From Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan2nya

2 ekor ikan siakap siap dibersihkan dilumurkan garam dan serbuk kunyit dan goreng hingga masak dikedua belah bahagian.

1 sudu besar taucoo

1 sudu besar pes asam jawa adabi (tanpa biji)

1 cawan sos cili

1 cawan sos tiram

1 tangkai cili merah - hiris

10 tangkat cili padi 5 biji merah dan 5 biji hijau - hiris

2 cm halia - hiris

2 biji bawang besar - dadu

5 ulas bawang putih - hiris

minyak untuk menumis

garam dan gula

sedikit sayur brokoli dan 
5 kuntum cendawan shitake-(Ayu hiris dulu baru disangai atas kuali tanpa minyak)

Cara2nya:-
basuh bersih cendawan shitake hiris dan goreng tanpa minyak selama lebih kurang 5 minit kacaukan selalu bila cendawan mula kering air angkat dan ketepikan.

tumiskan cili dan bawang hingga naik aroma masukkan pes asam jawa dan taucoo kacau merata masukkan sos cili dan sos tiram serta secawan air ikut kepekatan yang anda mahukan.

kacau hingga mereneh.

apabila sudah mendidih masukkan perasa garam dan gula masukkan juga sayur brokoli dan cendawan shitake.

setelah siap dan mesra simbah atas ikan siakap yang telah digoreng tadi.

10 comments:

Shiela said...

Waduhh.. Marathon N3 ya buk malam ni.. Tak terkejar dahh.. Lapar sungguh jadinya.. :b

Ayu said...

Sheila - hahaha...time nilah ada free masukkan aje ..nanti kalau tak ada tak ada terus..lama baru ada..hehe ..tak apa kayuh pelan2 ya buk..haha

Shereen said...

Okay, masuk list:)) Meleleh dah I kat sini.. Lol!

Zaliedana said...

Adehhh kak ayu tergelak sy baca cite akk,yerlah kak klo sy pon tgh msk klo hb ashik msk dapo tnya dah siap msk ke blm rsa lagi ler wat pe xkena n lagi kalut,huhu..Nmpk ikn nih mmg sdp pon kak,Psttt akk smbil msk smbil tgk rcp ke kak,hihi..sy klo rcp2 bru klo kalut2 salu bwa nset jerk g dapo,rcp salin lam nset,hihi..

GK Arusuvai said...

Hi ayu....the fish looks tasty....my hubby loves siakap...i usually steam it or deep fried with thai sauce...ur recipe is new to me...will try it next time

Ayu said...

shereen - hahah..apa yg meleleh tu shereen hahaha..)

Ayu said...

zaliedana - hahah..betul ct..akak masak macam trkinje2 macam lipas kodong capai itu & ini..macam berdancing sorang2 kat dapur..mak akak dari jauh ketawakan akak..

aah ct..selalu akak masak tengok recipe..lagilah recipe baru 1-2 bahan baru ambil lepas 1-2 bahan lagi baru ambil lagi..hehe..the stepsnya pulak lepas satu ayat baru godeh..hahah..macam mana tak lambat..haha..ambik aku..kuikui...

Ayu said...

Gk - Samalah GK, my hubby pun suka siakap and normally i will steamed it..yes this recipe pun new to me..cubalah Gk, makan panas2 sedap tau..:)

aeinio said...

ya Allah.. ayu thanx sbb mencuba dah lama betul tak update resepi.. lately ni terengganu panas betul.. kesibukan dan yg paling utama anak2 kat rumah ni lepas sorang2 jatuh sakit sefamili dengan demam, batuk dan cirit birit... novel pon dah tergendala jap... berbanyak terima kasih ayu.. moga persahabatan alam maya ini kekal selamanya aminnn... ;))

Ayu said...

aenio - hehe..thank to you too for sharing...alahai anak2 sakit ya..harapa semuanya dah oklah tu kan..in sya allah ya aenio mudah2han hendaknya..amin..:)