Monday, April 15, 2013

Chocolate Tiramisu Cake

Alahai kalau nak dibandingkan kek2 yang kita buat semuanya still not up to standard lagi..maklum ler..masih struggling lagi ni...Nak ikutkan memang segan nak tayang..especially kalau nak dibandingkan dengan teman2 blogger yang dah tentu sifu2 dan teratin aje buatan kek2 yang dipamerkan diblog masing2...Tapi tak apalah, kita  nak letak juga..hehehe..sebab nak buat kenangan dan rujukan untuk masa akan datang..Kek ni was for my birthday on the 10th April yang lalu..kali ni kita nak cuba kek yang belum pernah kita cuba buat..dan kita kurang pasti anak2 atau the rest of the penghuni will makan or not..Basically kita gamble ajelah buat kek ni...
Yalah since its my birthday I decide what what for myself untuk keknya tu..

Pernah satu ketika dulu kita buat Tiramisu for dessert..yang tu ada sedikit masam sebab gunakan yogurt dan menggunakan swiss roll yang ready made. This time, recipe sebenarnya, adalah kek sponge badam..tapi bila kita study bahan2nya macam strange pulak sebab tak gunakan minyak atau butter..So kita tak mau ambil risiko part itu, kita goggle another recipe tapi masih menggunakan recipe coklat cream & expresso syrupnya.. This cake, kita buat tambah lagi 1/2 adunan dari recipe asal, so dapatlah tinggi sikit keknya tu..Kejadian kek ni ada sedikit mampat dan setelah disapu sirap kopi tu ia menjadikan kek itu lembut dan goes well with the coklat filling..
Shukur alhamdullilah..kek ku anak2 dan yang lain makan kau!!..hehehe.. Quite surprising Iqram did asked for a plate on the cake cutting day and the following day..and the next following day..
Begitu for Marsya balik sekolah dia makan kek lah juga.. 

Krim coklat tu bila dah dibancuh..it yields quite a lot..Kita managed to bake another small 8' cake(1 adunan) for my friend yang sambut birthday nya juga the day before me..So for the krim, agak2lah banyak mana nak buat ya..Kalau buat 1/2 adunan then pandai2lah juga bagi2kan filling dan frosting kat luar tu, bearing in my mind kalau nak buat deco sikit2..

That Chocolate Cake
Sources Adapted From:- Tastespotting.com
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Ayu used 11/2 amout for this.
Ingredients:-
2 cups granulated sugar-(Ayu used 13/4 cups ~ 395g)
1¾ cups all-purpose flour-(Ayu used 294g)
¾ cup unsweetened natural cocoa powder-(Ayu used127g)
1 teaspoon salt-(Ayu used 11/2 tsp)
1½ teaspoons baking powder-(Ayu used21/4 tsp)
½ teaspoons baking soda-(Ayu used 3/4 tsp)
2 large eggs, lightly beaten-(Ayu used 3 eggs)
½ cup canola oil-(Ayu used 172g melted butter)
1 cup whole milk-(Ayu used 11/2 cup)
1 cup boiling water-(Ayu used 11/2 cup)



Method:-
Position a rack in the center of the oven and preheat the oven to 350 degrees F. Lightly butter the bottom of two 9-inch round cake pans. Line the bottom with parchment paper, then butter and flour the parchment and the sides of the pans.
In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, combine the sugar, flour, cocoa, salt, baking powder, and baking soda, mixing on low speed. Mix in the eggs, oil, and milk.
Increase the speed to medium and beat for 2 minutes. Reduce the speed to low and mix in the water. The batter will be soupy.
Divide the batter evenly between the cake pans. Bake for 30 to 35 minutes, or until a skewer inserted in the center comes out clean.
Remove from the oven and cool on a cooling rack for 5 minutes, then turn the layers out onto the rack and cool completely.


 

Expresso Syrup:-(Lain kali I just wanna use 1/2 of this)
Sources  From:-Pastry Chef Hisham Atan 
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
30g serbuk Nescafe
*100ml air
*100g gula castor
*(Didihkan kemudian masukkan serbuk nescafe)

Krim Coklat Mascoporne:-(Lain kali use 1/2 or 3/4 of this)
250g gula caster-(Ayu gunakan 200g aje)
70ml air
150g kuning telur-(Ayu gunakan anggaran 8 biji telur besar, buang sedikit)
500g keju mascoporne
30g serbuk gelatine digaul dengan 3 sudu makan air dan dilembutkan dengan kaedah 'double boiler'
200g dark chocolate couverture
100g milk chocolate couverture
500g whipped cream

Cara Membuat Krim Coklat Mascoporne:-
Didihkan gula dan air. Kuning telur dipukul. Tuangkan sirap yang mendidih kedalam kuning telur dan pukul lagi dengan kelajuan nombor '2'(Ayu gunakan medium speed) sehingga ia benar benar sejuk. Masukkan keju mascorpone beserta gelatine lembut dan pukul lagi. Cairkan kedua dua jenis coklat berasingan, kemudian tuangkan kedalam adunan keju. Pukul whipped cream dan gaulkan dengan adunan keju/coklat.

Cara Menyusun Kek:-
Letakkan satu lapis kek didalam kek ring. Basahkan dengan sirap kopi. Ratakan diatasnya dengan krim coklat/mascoporne. Lapiskan diatasnya sekeping lagi kek dan ulangi apa yang dibuat tadi. dengan lebihan kek dan krim coklat/mascoporne tadi. Ratakan dengab permukaannya. Kemudian bekukan didalam peti sejuk. Keluarkan dari acuan, tabur diatasnya serbuk koko dan hias ikut cita rasa sendiri.


34 comments:

MaMa AuFa said...

Sis.. Lovely, Yummy... Tempting.. Nak try gak la nanti... hehe..

Sis, mcm mana wat coklat garnished tu? bole ke corakkan atas kertas minyak je? guna coklat masak yg dicairkan je ke?

ady said...

as-salam kak ayu
Oh wow fantastic! Love it

Kak Nik Ja said...

waaah ari ni posting n3 manyak rajiiin eh!!hihi
hepi belated birthday dear..moga bertambah rezki dan kabaikan dunia dan akhirat..amiin!
kalau ayau malu nak tayang kek..akak lagi malu...so far batang idung kek icing tak pernah lagi seumur idup akak buat sendirik...beli, memang pandai...haha!!
daaa...nak cuba khatam resepi ni...panjang gak tuh!

tun_telani said...

Salam kak ayu.. cantik bangat kek akak iniiiiii... tun tgh pose niihh. sungguh tergugat rasanya..

Mamasya said...

Happy belated bday Ayu. moga dikurniakan Allah dg kesejahteraan dan kebahgiaan yg berpanjangan.
kek nampak menarik dan yummmy sgt!

Amie said...

Selamat petang Ayu...
wow! cantik dan menarik!!! Dan sudah semestinya lazat!

ana said...

Salam ayu.
Hepi belated besday. Wah dh tmbh umur lg setahun hehehe... Semoga ayu diberi kesihatan diri yg baik, kesejahteraan dan kebahgiaan yg bpanjangan, diberkati dn dirahmati Allah sentiasa. Amin
Wah cedapnye kek. Tp mcm leceh je nk wat huhuhu.. Bila la sya ni nk jd rajin cam ayu...tk pandai la bab2 filling icing n deco ni. Sian kita kan...

Ayu said...

MamaAufa - hehhe...thank you sis..cubalah ya..adjust ikut selera..
Yes coklat decoration tu akak guna normal cooking chocolate aje yang dibeli di bake w yen tu, then double boil aje, masuk dalam piping bag....lorekkan atas plastic, yang kertas minyak tu bawah plastik sebab akak lukiskan dulu coraknya..basically lukis atas kertas dulu, then alas plastic then pipekan coklat atas plastik tu..bila dah kering, just adjust nak lekatkan kat mana..while the cream still can be stick..:)

Ayu said...

ady - walkslm, heheh thank you ady..:)

Ayu said...

Kak Nik Ja - hahah..kita dah setkan scheduled dia during the weekends kak nik,
while the blog is updating I can masak in the dapur dan uruskan budak2 sekolah..
bila dah settle semua barulah jawap semua soalan..hehe
Thank you Kak Nik for the wishes dan doas ya..Amin ya rabbal alamin..
heheh...samalah macam kita.. beli memang pandai..hahaha...

Ayu said...

tun telani - walkslm, eh ya ke tun?..heheh terimakasihlah tun...akak segan dgn blogger2 yang pandai buat kek...oh puasa hari ni ya..selamt berbuka puasa dear..:)

Ayu said...

Mamasya - Terimakasih mamasya for the wishes & doas ..mudah2han in sya allah ya mama..:)

Ayu said...

Amie - selamat petang juga buat Amie, macam mana ibu yang tengah berpantang ni?..Harap Amie & baby sihat2 aje ya ..thank youlah.. dalam pantang pun masih sudi blogwalking...baik2 jalan tu Amie..:)

Ayu said...

Ana - walkslm, heheh aah ana, dah bertambah usia yang semakin senja ni..huhu..terimakasihlah doa dan ucapannya ya ana..Mudah2han in sya allah Amin..
Kek ni sedap juga..ana..uish ..apa tak pandainya tu..dah pergi class chef asma, pasti orait punya..at least basic2 mengkrim tu pasti ada kan..hehe...cuma nak kena brush up aje dan practice..kita ni bila time birthdays ajelah rajin buat birthday day cake kalau tidak pun kita tak practice..hehe

Marsita yahya said...

Hi Dear, luv all the dishes...looks delicious.

Ayu said...

Marsita - hi there sis thank you dear ..sila2kan help yourself ya..hehe

Zaliedana said...

Kak Ayu,heheh dah agak msti kek cklat..pasnih kena letak kepuasan si baby cklat lak,hihi..kek akk wat nmpk klass sgt..

MaMa AuFa said...

TQ Sis Ayu sbb bgtau cara buat garnished tu... plastik yang digunakan tu plastik jenis yg mcm mana... yg mcm hardcover utk buat assignment mcm zaman kolej2 dulu ke? hehe..

Ayu said...

Zaliedana - hahahha..ct dah tau kan mesti coklat jugak..haha...aduh ..orang tengok pun jelak kot?>.haha kena buka blog lagi satu agaknya khas untuk kek coklat segala..hahaha

Ayu said...

MamaAufa - ur welcome dear..plastik yg digunakan tu just a normal plastic yang tak keras atau terlalu lembut..as long as you can tepek kat kek dan cover sides dia tu dah ok dah..plastik yang akak gunakan ni adalah balance plastic yang untuk dibalut kek slice macam kat kedai tu..ada lebih so akak just gunakan aje..basically any plastic will do..:)

Ms Niena said...

salam ayu...
happy belated birthday..saya pon lahir bilan yang sama.date kita 13.04..semoga terus sukses

Ayu said...

Ms Niena - walkslm, thank you msniena for the wishes..wah jadi kita samalah Aries ya..heheh..uish orang Aries, baik2 kan..hehe:)

sudipVSsenduk said...

Assalamualaikum Ayu,
lama tak singgah sini :)
Dah cukup hebat pd sVs kalau mcm ni. Kalau le dapat buat kek sehebat ni, menitik air mata gembira tau..

Ayu said...

sudipVsSenduk - walkslm sis,..aah lama dah tak dengar suara..pasti sibuk ya sis..samalah kita pun begitu juga..huhu..
oh ya ke..eh kita masih lagi kena improve to sis..banyak yang kena teratin sikit buat kerja..hehe ..
ini kita buat macam nak cepat habis aje itu yg asal boleh aje tu..
uish mana tahu sVs buat lagiii cantikk..bak kata orang jangn disangka air tenang tiada buaya..sekali sis buat cantikkk lagi macam mana?..kan..hehe

zana fahmi said...

Salam dr Sabah:-)
Ayu...kakpb pernah belajar buat hiasan coklat atas kek...huhu...leceh juga kan? Skg ni tinggal gitu je....setakat mkn dua org, mmg malas nk buat.
Pernah mkn yg secret recipe punya, kita org sakit perut la...cirit birit, agak2 dia org ltk alcohol ke?

norzila said...

wahhhhh..rajinnye..so tempting..

zila norazila said...

salam syg kak ayu,
kek apa2 yg akk buat semuanya wt zila kecurr tau..the best..

Ayu said...

zana fahmi - walkslm,
oh kak pb pun ada belajar cake deco juga ya..yalah kan kak..dah tinggal berdua aje..senang2 beli ajekan..
oh kena berry berry ya ..tak pasti pulak ada letak alcohol ke tidak tapi secret recipe halal kan?..

Ayu said...

norzila - untuk birthdays aje rajin kalau tak birthdays makan kek biasa aje tak berkrim zila..heheh..:)

Ayu said...

zila - walkslm,
thank you zila..samalah macam zila kek zila buat pun lagi kasi akak menjejes air liur..heheh

hana said...

asslamualaikum kak.ayuuuu... sangat rindu sama akak! mmg pon time kita ada, akak xde.. time akak ada, kita lak xde... xpe kan kak.. kan kan.. yang penting kita masih igt kat akak! dan akak masih igt kita kan kan... (ayat tak tau malu) kikikiki

mintak kek akakkk! alaaa tau dah abess! sob sob sob

Ayu said...

hana - walkslm, heheh..betul tu hana, masing2 ingat mengingatilah ..walaupun kadang2 tak sempat nak tinggalkan comment kan...
sekarang pun akak dah jarang online dan update..huhu..sob sob..

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Ayu said...

Batu adventure- thank you for the info..:)