Friday, July 26, 2013

Nasi Aswan & Acar Telur Burung

Assalam, dah 17 Ramadan ya hari ni..sekejap aje masa berlalukan..tak sedar..dah pertengahan dah kita mengerjakan ibadah puasa..lepas berbuka dan bersahur my mind macam relaxlah sikit..tapi lepas tu... pagi dah buntu balik ..especially bila my mum ask me..BUKA APA HARI NI AYU!!!!..AHHHH..kita jawap..pressure pressure!!..makanan yang kita makan waktu sahur masih belum hazam lagi dah nak kena fikir balik ler...:(
Anyway, disebabkan dah buntu dan kebetulan Iqram ada request nak makan 'nasi briyani'..kita cuba masak Nasi Aswan ni.. dapat dari buku Asmah laili another nasi yang harus dicuba teman2 tau..sedapp sangat...Mr Hubby tak berbuka  dirumah waktu ni ..so boleh kita semua makan nasi..hehe..sahur ajelah dia makan nasi ni..dia pun cakap sedapp..

Actually kita nak luahkan sedikit disini..didalam kita sibuk mengupdate ni..rupanya ada lagi aktiviti2 menciplak post2 diblog kita ni..Kita dah pergi dah ke website yang dimaksudkan, itupun dinotify dari seorang teman yang dengan tidak sengaja terjumpa link tu....Terimakasih pada teman yang beritahu tu ya..Kita sebenarnya dah penat nak handle perkara macam ni lagi..Bila diselak balik, samalah macam terjadi tahun lalu..semua diciplak lagi..Kita dah tak larat nak tutup blog kita ni..UDAH CAPEK!!!..Kalau udah berbahasa begitu udah tentu tahukan website yang dimaksudkan dari mana ya..:( 

Nasi Aswan
Sources:-From Asmah Laili
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 kg beras basmati (cuci bersih & rendam selama 10-15 minit)-(Ayu gunakan 61/2 cawan)
Air mengikut paras beras-(Ayu gunakan 7 cawan air)
1 ekor ayam(dibuang kulit, lemak & dipotong 10)-(Ayu gunakan 11/2 ekor ayam)

*5 biji bawang besar
*8 ulas bawang putih
*2 jari halia muda
*10 biji tomato segar-(Ayu gunakan 6 biji besar aje)
(*bahan dipotong dadu)

1 tin kecil tomato puree
10 biji buah pelaga dipecahkan-(Ayu guna 7 biji aje tidak dipecahkan)
5 kuntum bunga cengkih
5cam kayu manis
1 sudu teh serbuk lada putih-(Ayu gunakan 2 sudu teh)
1 cawan minyak canola-(Ayu guna minyak biasa aje dan agak2 aje)
1/2 cawan daun ketumbar
1/2 cawan daun pudina
1 sudu besar serbuk lada -(Ayu tambah sebab nak kasi warnanya merah sedikit sebab tomato yg Ayu gunakan tomato warna light oren)
garam & perasa secukupnya

Bahan Taburan:-
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan hirisan badam goreng-(Ayu tak letak)
1/2 cawan gajus goreng belah dua.

Caranya:-
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis cengkih, pelaga dan kayu manis sehingga naik aromanya. Masukkan bahan2 dadu dan amsaklah selama 5-10 minit. Setelah lembut masukkan pula kepingan ayam, tomato puree, garam. perasa. serbuk lada putih, daun ketumbar dan daun pudina. Gaul rata dan biarkan sehingga ayamnya 3/4 masak. Keluarkan sosnya dan ketepikan -(Ayu ambil 6 senduk nasi sos nya).Ini hendak dimasak dengan nasi. Tinggalkan sedikit dan masak lagi ayamnya sehingga lembut dan enak. Matikan api.

Seterusnya, tuangkan beras kedalam periuk masak letrik. Tuangkan air yang diperlukan, masukkan sekali sos yang dikeluarkan tadi dan kacau rata. Masukkan garam dan masaklah nasi sehingga tanak.

Cara menghidang- isikan nasi dalam pinggan. Letakkan sekeping ayam diatasnya. Taburkan bawang goreng, badam goreng dan gajus goreng. Enak sekali dilawankan dengan acar limau dan dalca sayur.



Acar Telur Burung
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
30 biji telur burung direbus dan dibuang kulitnya
1 batang timun dihiris panjang
1/2 batang lobak merak dihiris panjang
1 biji bawang besar dihiris  
3 biji bawang merah biarkan sebiji
3 biji bawang putih biarkan sebiji
1 biji lada merah dihiris serong
1 biji lada hijau dihiris serong

2 sudu besar bawang kisar
1 sudu besar halia kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
2 sudu besar cili kisar

2 sudu besar cuka
2 sudu besar sos tomato
sedikit kunyit
2 sudu besar biji sawi
1 sudu besar gula
garam & perasa secukupnya

Caranya:-
Panaskan minyak, tumis bawang besar hiris hingga naik bau,masukkan  bahan2 kisar, bawang besar, bawang putih, halia dan cili kisar dan sedikit kunyit masak hingga naik minyak dan garing.
Masukkan  bawang merah sebiji2, bawang putih sebiji2,sos tomato, biji sawi, cuka, gula, garam & perasa.

Masukkan, telur burung rebus, lada merah hiris, lada hijau hiris, timun & lobak merah..Kacau hingga rata dan sekata.Bila dah siap boleh matikan api.Siap untuk dihidang.

58 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum adik Ayu yg mmg ayu...

hehe...kak Nur belum pernah msk nasi ini boleh masuk list la ya...nampak sungguh2 menyelerakan gitu..mana lah tk kena rompak aja...sabar ya dik..just do what u think is good fr u tapi jgn see u in court sudah....hehehe....

Kak Nur nk pegi Causeway nie nk jumpa mamak vadei sambil goyang2 kaki...hehehe.

Ayu said...

Nuridah - walkslm, kak nur..wah nampak sipi aje muka akak tu..kenapa tak toleh kekanan sikit..boleh kita tengok muka kak nur..manis lah kak nur kita tengok..hehe..jangan2 dah pernah bertempung kita ni tak?..sebab tak kenal muka jadi kita just bypas aje..huhu..

blog kita ni menang kena rompak aje kak nur..tapi followernya seciput..apakan tidak asik kena 'potong jalan' aje..semua nak ambil kesempatan..sabor ajelah..i no play court2 i play..REPORT sama dia..no more madam nice lady already..

kak nur vadei dah mahal sekarangkan..udang masikn kecik kat atasnya..hubby beli dia complain mahal..dah lah tu kena beratur lama..hahaha

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.Ayu...rajinnya akak ni,atie hari2 msk nasi putih jer.Kang msk nasi lain,HB xmo mkn lak...

Mamasya said...

Aslmkum Ayu

nampak hidangan nasi yg sedap itu terus terbang ke mari. lengkap dg acar telur puyuh....mmg sedapp sekali.
samalah kita tiap hari buntu nak masak apa...
alahai ada lagi kes penciplak....ni jenis nak mudah copypaste hasil org...pencuri siber.

tun_telani said...

Salam kak ayu.. mmg tun skrg dh pening xtau nk masak apa sehari hari.. hihi.. lagi2 tang kuih tu.. nasi aswan ni xpenah dgr sblm ni. nmpk special je menu tu.

ana said...

Salam ayu
Sabar ayu sabarrr....biasa la tu. Org tk beretika dn pemalas. Tu yg curi bahan2 org. Biar la ayu. Esok2 dpt la balasannye. Dia ingt curi brg je bdosa. Curi ilmu org pun bdosa gak. Ramai dh blogger msakan yg nasib mcm ayu. CMG n fren pun dh tk larat dgn makhluk mcm ni. Tp ayu jgn totop blog ye. Susah kami ni huuu3....
Nasik ni mcm nasik tomato pulak sbb pakai tomato puri. Tp nape daun ketumbar 1/2 cwn tu 2 kali. Mmg 2 kali ke? Anyway tenkiu for sharing. Jgn pedulik org mcm tu tau tp pedulik org2 mcm kita he3...byk pahalanye. Tata ayu yg cantek manis n ayu...

Ayu said...

azatie - walkslm, samalh macam akak atie..cuma hari tu nak tukar selera aje..hehe
anak nak makan nasi biryani..so masakkanlah yang ni..:)

Ayu said...

mamasya - walkslm, betul tu mamasya..hari2 buntu..kadang2 kita rasa nak
lari aje..hahaha..boleh gitu..haha..tulah ada lagi rupanya penciplak murahan
ni..dah malas nak marah2 dah..taklah kasi dia simpan lemak banyak2..pelan2 kita nak
'kena buat kerja'..bising2 pun tak gunakan..:(

Ayu said...

tun telani - walkslm, tun, akak hari2 buntu..bukan tang kuih aje yang main dishnya tu tak clear lagi..kalau part tang kuih tu dapat idea..kira dah bonuslah tu..hahahaa..

Ayu said...

ana - walkslm, memang tengah bersabar ni ana..tapi hot tetap hotlah..
tak tahulah sampai bila benda ni nak stop..mencari keuntungan atau kesempatan dari hasil titik peluh orang lain..haish kalau dia tahu dosa dia tak akan buat macam ni..
entah lah manusia jenis apa ni..mungkin dia tak pergi sekolah..so tak tahu adab
dan etika, hidup bermasyarakat....
kita memang kalau boleh tak nak tutup ana..tapi....haish...:(

daun ketumbar tu salah type patut daun pudina, dah adjust dah..thanks ya ana mata bionic women awak ni..hahaha..maklum ler kita kalau type dari buku memang selalu typo error..
Agree dgn ana, memang pedulikan orang2 macam analah yang rajin tinggalkan comment dan selalu singgah kedapur yang tak seberapa ni yang kita masih bertahan disini...:)

Liza said...

salam kak ayu, nmpk nasi ngan telur puyuh tu, perghhhh...
menarik nama nasi ni, nnt2 Liza pun nk try jugak la, thnx ye Kak Ayu...

Gee® said...

Sedapnya Ayu...

K.Nor said...

kena lagi ya.. tak tau nak kata apa dah dgn makhluk mcm ni.. sabar jer la ya.. tambah lg dibulan ramadhan ni.. kuatkan semangat.. kalau kita marah pun, esok2 timbul lg, mcm cendawan yg tumbuh lps hujan.. ignore jer la ayu walau dlm hati membengkak.. nanti dia terima la bahagian dia tu..

miss talking to u..

nak ucapkan slmt hari raya gak, takut nanti dah makin sibuk.. tak sempat nak jalan situ sini.. maaf zahir dan batin ya, andai ada silap salah nor selama ni.. luv u always :)

Hood Zarinah said...

Salam Ayu, lambat pulak kita nak comment, baru ari nie dpt blog walking...seperti selalu...nasi ayu mengancam babe! Tak tau bila lah nak dpt masak mcm Ayu...: ) Ape pun...sabor je lah...manusia mcm tu selalu kat mana2...reportkan dia cepat2...jangan kasi lemau! Ape pun...jangan tutup blog...sedih kita nanti..

ana said...

Salam ayu...
Oooo daun pudina. Ok2...bru betul. Daun ketumbar n pudina. Masuk list dulu. Mcm senang je sbb skaligus msk ayam, ambik sos ayam sket then msk nasik. Siap he3...
Nk ucap selamat hari raya aidil fitri. Maaf zahir batin. Mohon ampun maaf atas segala kesilapan dn kekurangan persahabtan alam maya ni. Dn halalkn segala ilmu yg diambil kat dapur ayu ni.
Byk ke wat kuih raya???
Salam aidil fitri dn salam sayang wat ayu...

HomeKreation said...

Salam Ayu. Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin dari Along sekeluaga.
Wow, sedap nya menu ni!

GK Arusuvai said...

Hi ayu...
SELAMAT HARI RAYA TO YOU AND FAMILY!!

Ct said...

Salam kak Ayu, Kak Ayu apa khabar? Ct suka tgk update menu bulan ramadan akak...semuanya best2!! Ct nak ambil this opportunity untuk mengucapkan Selamat hari lebaran untuk kak Ayu sekeluarga dan Ct mohon maaf kalau ada kesilapan kata semasa bersembang dgn akak. Ct pun nak ucapkan banyak2 terima kasih dgn kak Ayu kerana dah banyak jugak recipe akak Ct cuba and semua dpt pujian...lagi2 sambal goreng pengantin akak. Tetamu yg dtg on 1st day raya semua ckp sedap...Alhamdulillah...1st time dalam seumur hidup cuba2 masak sambal goreng pengantin ni:)Semoga akak terus maju dgn blog akak ni dan semoga Allah membalas segala keikhlasan akak berkongsi recipe di alam maya ini;)

Ayu said...

liza - walkslm, selamat hari raya buat liza & family ya..namanya menarik rasanya pun menarik juga tau..cubalah ya..

Ayu said...

gee - alhamdullilah gee..cubalah
selamat hari raya maaf zahir batin ya..:)

Ayu said...

Nor - aahlah Nor..kena lagi..sama macam yg dulu tu juga hampir semua dia ciplak..
tak apalah kita pelan2 kayuh hantar report..bising2 pun tak guna..nobody can help kan..huhu...
miss talking to you too..selamat hari raya juga ya Nor..:)

Ayu said...

ana - walkslm, aah daun pudina ana..selamat hari raya aidil fitri buat ana & family ..maaf zahir batin.mohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa bila kita bertutur dan bergurau tu ya..kuih raya tak banayk lah ana..kita tahun pertama kali ambik order buat kek..rasa macam nak terken....aje bila dah dekat raya hari tu..huhu..tapi alhamdullilah semuanya berjalan dengan lancar..phew...

Ayu said...

HomeKreation - walkslm, along, selamat hari raya buat along & family juga maaf zahir batin ya..:)

Ayu said...

GK - thank you GK jemputlah datang rumah..hehehe..:)

Ayu said...

Ct - Walkslm, baik alhamdullilah Ct..Selamat hari raya juga buat Ct & family
maaf zahir batin..Alhamdullilah shukur Ct..recipe2 yang dah dicuba kena dgn seleranya ya..amin amin ya rabbal alamin...
Insyaallah ya Ct..mudah2han..doakan akak ada kesihatan, waktu dan resources untuk akak terus berblog dan kongsi apa yang ada..thank you dear and take care..:)

ana said...

Wahh ayu ambik tempahan kek ye thn ni. Alhmdlh rezeki ramadhan. Mmg la ayu bila wat tuk tempahan mmg presure sket. Thn ni kita tk ambik tempahn tart. Ada gak yg tnya tp tpaksa tolak. Bkn tk larat tp takut tk terbuat. Kita cuma wat tempahan kek kukus buah je sbb tk byk. Ayu wat kek apa?
Ok take cre dear fren. Salam syg dr kita...

ogyep yummy mellow said...

Salam Ayu,
hopefully, x terlewat lagi nak wish selamat hari raya ya.. suka kat acar telor ouyuh tu.. nak buat juga la nanti..

minta izin c&p ya..

Ayu said...

ana - Ana sorry kita lmabt reply ya..waduh..blog ni macam rasa dah jauh dah ni..huhu..anak2 tenagh exam lah ana..itu yang tersangkut kat post ni aje..belum ada chance nak update ler..:(

Alhamdullilah tahun kit adalah ambik tempahan sikit2 dari cousins dan ipar..they ordered kek koko & kek marble..serta kek kukus buah..
nak tahu tak kita tahun buat kuih tart nenas tau..memang break record betul ..tahun ni juga entah apa angin dah masuk..kita teringin pulak nak buat dan tahun ni juga kita mkan kuih tart break record..banyak kita makan..hahah..sedap pulak kita rasa..wakakaa..ok i changed my perceptions on tart dah..tapi recipe yang kita cuba hari tulah i think suits my taste..hahaha..

Ayu said...

ogyep - walkslm, raya sebulan belum terlewat lagi kan..heheh selamat hari raya maaf zahir batin juga buat ogyep & family ya..
silakan kalau sudi mencuba ya ogyep..
harap kena dgn selera dan adjustlah ikut selera..:)

Lyza said...

Assalammualaikum kak ayu..lama lyza x singgah ke cni..kak ayu apa khbar? Nasi aswan tu nampak sedap sgt..insyallah boleh cuba nnt. Btw Selamat Hari raya Aidilfitri buat akk n famili ye.

Rohah said...

Terbayang aromanya kak..

ana said...

Ayu, u really break the record. Tart mmg la sedap. I pun break the record....tk wat lngsung tart hu3.....tk de mood nk wat. Jem
Dah beli tp tk sempat nk wat. Ingt nk wat nyonya tart kak jee tp blm ksampaian. Asyik wat tart gulung je he3....(i bru kuar sepital. Masuk wad seminggu sbb denggi bdarah)...

Wattie said...

1Assalamualaikum Ayu,
Selamat hari raya, maaf zahir dan batin, maaf agak terlewat pula menyampaikan ucapan ini. Hidangan dari dapur Ayu mmg tak pernah menghampakan....sentiasa membuatkankan kita diri sini terliur

ana said...

Salam ayu. Lamanye tk brsiaran. Dh cuti skolah kat spore bizi lg ke ayu....lg bizi kot sbb ank2 semua kat rmh he3...

zana fahmi said...

Salam Ayu, ni semua favourite anak kakpb. Hari2 nak nasi kaler2, mana larat ibunya nak membuat? makannya sikit, ibu dgn ayah yg lebih..hehe..

Satu hari nanti time rajin, pasti dicuba juga nasi aswan ni.

ummiaisyah said...

salam ayu...lama tak dengar cerita? hopefully semua ok je...
nasi tu nmpk sgt sedap...huhu

fyezrahman said...

alahai mengancamnye telur puyuh tu..kecur liur!

MamaFaMi said...

Ya ampun sedapnya. Rasa macam nak bersila depan laptop ni, pas tu nak bismillah dan terus cekut nasi tu dari screen. Kalau ada, adalah. Kalau tak dapat merasa, maknanya tak ada rezeki lah... hihihihi...

ana said...

Salam ayu.
Lama tk bersiaran. Rindunye kat ayu. Harap everything ok.

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

It's me... said...

Ayu... lamanya tak update blog. You ok?

Deanna Aris said...

salam berkunjung :)
Tanda-tanda Usus Tidak Bersih & Kesannya g

Nuridah said...

Assalamualaikum adik Ayu,

Finally they appreciate u..congrats dear...well done...lucky kak Nur merayap kat sini pagi2..kalau tk tau ada chef yg fofular sdg meningkat naik nama nya....haha..take care dik!

Ayu said...

Lyza - walkslm, lama juga akak reply comment lyza ni ya..heheh..baik alhamdullilah dear..samapi dah habis raya dan masuk tahun baru baru boleh reply ya..hehe

Ayu said...

Rohah - heheh memang harum aromanya rohah

Ayu said...

ana - wah memang bestlah tart..tapi kena tengok juga recipe yang digunakan tu kan ana..hehe..maaf ana..kita lambt reply ya ..harap ana dah sihat ..jaga diri baik2 ya..
dah masuk tahun baru ni tak tahulah bila kita boleh update..baru aje nak warm up..hubby pulak nak kena operate kakinya..aduh..macam2 dugaan ..harap ana
jangan jemu bertandang disini ya..hug2 to you, ana add kita kat facebook lah..boleh tahu perkembangan each other..Rahayu Hassan is my name kat fb tu atau kat Instragram ayucurlybabe..

Ayu said...

Wattie - walkslm, kak wattie, lama tak dengar khabar akak.. harap akak sihat ya..
lama.. baru ni kita boleh reply comment2 kat sini..

Ayu said...

zana fahmi - walksm, hahah..betul tu anak2 kita pun suka nasi colour2 ni..kalau boleh hari2 mau..

Ayu said...

ummiaisyah - walksm, terimaksih bertanya khabar..banyak dugaan dan cerita yang tak dapt dielakkan ummi..harap ummi & family sihat2 hendaknya ya..

Ayu said...

fyezrahman - heheh..telur puyuh favourite akak tau fyez..hehe

Ayu said...

mamafami - hahah..mama..nasi dalam screen ada lagi tu mama..kalau nasi yang betul tu dah lama licin..dah jadi baja..pkoknya pun dah besar...haha..
mama, if you were to buy the magazine Aroma, i did mentioned you in my story ..those that inspire me to blog....do check it out ya..kalau ada belilah..

Ayu said...

Rose - walkslm, thank you sudi singgah ke sini ya..

Ayu said...

its me - i am ok dear...thank you for asking ..just that the people that close to me yang tak ok..hehe..tapi alhamdullilah dan insyaallah everything will be ok dan back to normal mudah2han...:)

Ayu said...

Hood Zarinah - walkslm, oh dear..you know what?..your comment pergi kat spam..baru i checked ni..nasib baik i checked kalau tidak sampai bila2 pun kalau u comment tak lepas..sebab the system marked as spam..anyway thank you ya zarinah sudi tinggalkan comment kat sini..yalah actually kita tak habis lagi hantar report..macam tak kuasa lah gitu..lantak lah situ..huhu..nak update blog pun dah lemau inikan nak hantar report..sob sob..

Ayu said...

Deana aris - thank you sudi singgah ya...:)

Nuridah - walkslm, kak nur cayang.. alahai kak nur..fofular apanya kak nur..mak kita cakap chef tahi kucing..wakakaka...ambik aku..hahah..anyway thank you ya kak nur for the support..really appreciate it so much...:)


Wattie said...

Salam Maulidur rasul Ayu,
Kenapa tak bergerak2 nasi aswan tu, Kenapa sepi tanpa berita rindunyaa.....pada resepi2 istimewa dari dapur Ayu.

ana said...

Salam ayu....
Alhmdulilah. At last hupdet gak komen2 kat sini. Sal maulidul rasul. Nti kita g fb or insta ayu.
Kita doakan cik asben ayu selamt mjalani operation. Semoga dipermudahkan segala urusan insyaallah.
Kita ok alhmdulillah.....

Ayu said...

wattie - terimaksih kak wattie bertanya khabar..hai begitulah kak..macam2 terjadi..memang nak update blog asik kena tangguh aje..huhu..


ana - walkslm, ana thank you dear..for the wishes to ya..alhamdullilah cik abe kita dah beransur pulih dan bulan depan dah bolehlah start kerja balik..jalan pun dah tak gunakan tongkat lagi..:)