Monday, July 15, 2013

Roti Boyan

Assalam, dah dapat idea apa menu bebuka hari ni?..Kita masih belum lagi ni..tapi for the sake of friendship, kita kasi dulu idea pada teman2 buat Roti Boyan ni..hehe...Kita panggil Roti Prata Boyan..Ini pun salah satu menu yang harus kita buat waktu bulan puasa..boleh tengok disini dan disini..this time buat kecil2 macam epok2 atau karipap bulat2 . Dalam bahan2nya ada letak isi ayam, tapi kita tak ada stok, so buat macam biasa yang kita buat just kentang aje..Ini pun dah kenyang kalau makan time berbuka tu tau..Terimakasih to Bro Rozzan for the recipe..:)

Hajat dihati kalau boleh memang nak update blog ni hari2, tapi apakan daya, masa kita terhad 
nak ikutkan during fasting month macam nilah yang selalunya blog2 masakan rancak dan laju aje traffic flownya..huhu..Anyway akan cubalah ya..:)

ROTI BOYAN (BAWEAN)
Sources:-From Bro Rozzan 
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-Bahan untuk kulit roti
1kg tepung gandum
350 ml air suam
150ml minyak sayuran/masakan
3 sudu minyak sapi

1 sudu teh garam
Cara :
1) Ayak tepung ke dalam mangkuk besen yg besar.
2) Cairkan minyak sapi & campurkan dgn minyak masakan. Garam dibubuh ke dalam air suam.
3) Masukkan minyak ke dalam tepung dan gaul rata. Kemudian, masukkan air sedikit sedikit dan uli hingga menjadi adunan yg lembut tapi jgn sampai lembik. Buat beberapa bebola daripada adunan tadi dan biarkan sebentar.

Bahan-bahan Inti
800gm kentang (rebus hingga empuk, kupas kulitnya dan dilecek halus)
4 biji telur
2-3 biji bawang besar (dihiris atau dadu)
200 gm isi ayam (potong kecil2, perap dgn sedikit ketumbar jintan, garam & digoreng) -(Ayu tak letak ni sebab tak ada stok)

secukup daun sup & daun bawang
1 batang cili merah hiris
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh gula

garam secukupnya

Cara:
1) Gaul rata kesemua bahan di atas hingga rata dan sebati .

Cara Membuat Roti Boyan :
Ambil dua biji bebola adunan yg sama besar. Canaikan di atas papan penggiling hingga menjadi bulatan yg nipis. Ambil sekeping adunan tadi dan isikan inti lalu tekapkan dgn sekeping lagi adunan. Kelim tepinya seperti mengelim epok-epok. Kemudian goreng dengan cara terendam (deep frying) dgn api yg sederhana.

Anda juga boleh membuat Roti Boyan ini seperti anda membuat roti canai/prata. Ambil satu adunan tadi dan tebarkan menjadi satu bulatan yg besar. Isikan inti dan lipatkan menjadi persegi empat. Goreng di atas kuali leper dgn membubuh sedikit minyak.

Note:


Also, roti boyan ini sangat enak jika dimakan bersama sambal tumis ikan bilis….

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS

Bahan-Bahan
2 cawan cili kering kisar
3 biji bawang besar

sedikit ikan bilis (direndam)
sedikit belacan
(Kesemua bahan dikisar halus)

sedikit air asam
garam dan gula secukup rasa
minyak utk menumis
1 cawan ikan bilis (di goreng separuh masak)

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali/periuk dan tumis bahan2 kisar hingga betul2 garing. Masukkan sedikit air jika perlu.
Kemudian bubuh air asam, garam dan gula. Sesuaikan rasanya dgn citarasa anda. Akhir sekali masukkan ikan bilis yg telah digoreng tadi. Kecilkan api dan biarkan sebentar sebelum
diangkat.

12 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Terliur bak buat la pulak

Ayu said...

Puan Ros - heheh kita kasi idea je..i m sure your family pasti suka, sebab berkentang kan..:)

Irfa said...

LEBIH KURANG KARIPAP LA YE
HEHE

Ayu said...

irfa - lebih kurang karipap part kulitnya tapi isinya lain sikit sebab kentangnya dimashkan dan roti boyan ni dimakan dengan sambal tumis..hehe

ina ku said...

macam karipap je kan kak tp karipap masuk kategori snek la, hehe. roti ni mcm ala2 pai jer & nmpak mcm sgt mengenyangkan. tertarik jgk ni tp bos kt umah kita tu klu berbuka mesti nak nasik jek. ;)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu..
kita pernah buat sekali.. tp buat besar sebesar pinggan tuh.. hehe.. ikut resepi asal dari pelakon aziz sattar.. resepi pun dok ingat dlm kepala je sbb bahan2nya mudah kan.. mmg sedap cicah dgn sambal tumis tukan... rindu plak lama tak buat..

Ayu said...

inaku - betul tu ina, karipap ala2 snek, yang ni nak dikatakan berat sikitlah..sebab makan ni aje dah kenyang kebontang..haha...senanglah ina kalau hubby suka berbuka makan nasi..masak satu kali jalan terus untuk sahur..hubby akak suka makan mee waktu berbuka, then sahur baru makan nasi itu yg kena masak 2 kali tu..huhu

Ayu said...

madiha - walkslm, actually roti boyan ni seharusnya memang besar..tapi sebab nak buat kecik2 tulah yang buat ala2 epok2 or karipap..recipe memang senang dan arus ada sambal tumis baru kick bila makan tu..hehe

Ms Haslina said...

as salam.

wow, we cousins singaporian n malaysian just whatzupp malam tadi pasal roti boyan yg arwah nenek selalu buat.
serius for us yg membesar di kg tidak pernah merasa hasil tangan arwah nenek nie.
but cousins di s'ngapore bgtau, peh mmg maveles habis roti boyan nie.

insyallah mahu mencuba nanti.

Ayu said...

ms Haslina - walkslm, oh arwah nenek orang singapura ya..memang menu ni orang singapura suka buat..cubalah lah dear..

Ms Lia said...

Selamat hari raya ayu!!!

Seronoknya nampak resepi roti boyan. N gambar roti boyan ayu buat Lia teringat kat satu makcik ni yg suka buat style mcm ni. Makcik lagi satu buat ala prata telo - 4 segi. Hehe

Tapikan Lia malas nak buat, Lia suka makan aje!!!!! Dengan sambal tumis...perrgghhhhh!!!!

Nvm, next time kalau tak malas, Lia try! Thank u Ayu! Maaf zahir batin!

Ayu said...

Ms Lia - selamat hari raya juga buat Ms lia & family.. Maaf zahir batin juga ya sekira ada perkatan yang terguris bila kita bertutur bicara..

Kita ni dah lama tak update blog..macam rasa dah jauh aje blog kita ni..hehetengoklah baru ni ada chance nak reply comments kat sini..haish..sorry ya lamabt reply.. aah roti boyan ada beberapa style..
ikutlah mana style yang selesa kan Ms lia..kita pun kadang2 malas nak buat sebdiri..beli sudah..hahah..tapi bila ada mood tu buat sendiri memnag muai kan..hehe