Thursday, July 25, 2013

Thai Fried Banana Fritters - Kluay Khack Kluay Tod

Bulan puasa ni, kita teringin pulak nak makan pisang goreng..but my area macam susah gitu nak dapat ..So kena cari kat kedai pisang yang way out further sikitlah baru ada...Pisang Goreng atau Goreng Pisang eh?..
Kita pulak lebih suka pisang NIPAH/ABU goreng  compare to pisang tanduk dan pisang nangka..kalau dapat pisang raja lagii sedap tau..tapi yang tu kena pergi Geylang lah baru ada..kalau area kita ni janganlah harap..dah dapat pisang nipah tu pun dah cukup baik ah..

Anyway, kita rasa nak makan pisang goreng yang dibuat style macam nilah..maklum ler tekak orang berpuasakan macam2 kerenahnya...pertama kali makan ni sewaktu kita diLangkawi duluuuu .sewaktu baru2 berumahtangga..pergi honeymoon u..hahaha..haip jangan ketawa..honeymoon kat situ ajelah maklum lah tak ada budget, and during that time dah kira mahal tau....hahaha...jalan2 kat sana then ternampak ada orang jaja pisang goreng ni ditepi jalan..so berhentilah sekejap (kita sewa kereta  dan kita yang DRIVE ya..time tu juga Mr Hubby belum ada lesen tau sebab kita dapat lesen dulu ahhhh....hahaha habis pecah rahsia)Mungkin Langkawi dekat dengan Thailand itu sebab cara menggorengnya lebih kurang kot?.. Anyway lepas tu macam teringat2 pisang goreng yang ada bijan tu..tercari2 recipe itu yang kita cuba disini..This time kita adjusted ikut selera dan tambah beberapa bahan..pisang goreng licin dan laku macam 'pisang goreng'..hehehe...:)

ps dalam gambar tu bukan pisang nipah ya itu pisang berangan..just for 'props aje' boleh click kat bawah kalau nak tahu pisang nipah tu macam mana.
Thai Fried Banana Fritters - Kluay Khack Kluay Tod

Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients:-
1 cup rice flour
1 cup plain flour
1/2 cup grated white coconut
1 tsp bicarbonate soda
1/2 tsp limestone solution(air kapur)
6 tbsp thick coconut milk
1/2 tsp salt
2 tbsp sugar
2-3 tbsp white sesame seeds
water to estimate
oil for deep frying
 20-25 medium size Pisang Nipah

Method:-
1. Combine the first 10 ingredients in a mixing bowl to make a slightly thick batter.
2. Heat oil for deep frying.
3. Dip the banana pieces into the batter and drop into the hot oil.
4. Fry till golden brown and drain on absorbent paper.

4 comments:

Nuridah said...

Ayu

syoknya tengok pisang goreng tu...kak Nur baru 2 hari lepas beli pisang kepuk yg mengkal sikit...hari ini mungkin dh msk...belum pun jenguk2 dia...boleh cuba resepi dari Ayu nie.

ana said...

Salam ayu...
Dtg rmh org mesti le bg salam he3...kite suke kita suke pisang goreng bbijan ni. Sama la kita. Kita pun suke pisang nipah sbb manis sket compare to pisng tnduk or pisang nangka. Arwah mak kita dulu suka beli pisng nipah ni bila pi pasar tani or psar mlm kat tmpt kita ni. Dia beli pisang tp kita yg kena gorengkn n kita suke buh bijan bila goreng. Nk try resepi ni bila kita pisang. Tenkiu fren...

Ayu said...

Nuridah - kita suka pisang goreng, kalau rajin baru buat yang macam ni..kalau malas, buat yang biasa tu aje..hehe..
Kak Nur, kita dah tengok dah link tu..bukan satu dia copy..banyak kak nur!!!! aduh..sama lebih kurang macam yg copy dulu tu..every label ada post kita..:(

Ayu said...

ana - walkslm, aah ana, kita suka pisang nipah dari pisang yg lain..kat sini kadang2 ada kadang2 tak ada..cubalah ana, suka yng berlemak2 macam ni..hahah sebab nak tambah lagi lemak kat badan..haha