Monday, June 17, 2013

Classic Fudge Brownies w Chocolate Fudge Sauce

Instead of a cake for my mum's birthday she requested this...Gladly baked this for her, as it is much easier than cake..hehehe...Tried this recipe from a book, which I've got from Japan, imagine, when we were there..I cant find a bookstore that sells much English books, 98% of the books there are in Japanese!! Or maybe I did not find the right book stores.I only managed to find this miserable one and one more a 'SUSHI' book and that was in the Airport..grrr....
Anyway, I've adjusted the sugar amount and used half of the nuts & chocolate chips to be mixed into mixture and the other half for toppings. I've made 1/2 of the chocolate fudge sauce cause I felt the brownies were already sweet enough and just pour over for some flavour..

We are into two weeks school holidays now.. it was bored, didnt go any where, Mr Hubby is still in Brunei and only be back this Friday..well, during this holidays, I found that it is more stressful for me & Iqram..It seems so hard to get him to focus on his studies..I have to nag, tune up to my loud speaker and chase him around the house!!!..There are so much homework to be done, notes to read and Maths to practice..Big exam is coming in September and I am freaking stress right now looking at the rate we are going!!..My prayers for Iqram to make it for this PSLE (Primary School Leaving Examinations)..Mudah2han In sya allah.. 

When the exams are coming, I think I have to take a break from blogging for a while.. Will need to focus on this second boy of mine..Is it true anak kedua selalunya lebih manja and needs more attention than the rest?Ever heard of a 'second child syndrome'?...Well I believe it you know..it seems that is what happening to me right now..I have to put my energy and mind more on this fellow!!!..haish...
( I even complained to him, that because of worrying so much about him that my white hair are growing more now, and my wrinkles are clearly can be seen....imagine a cricket sound on the backgorund...He just gave me that blurred look, mulut tercopong dengan mata dia terkebil2...grrrrrrr)

Classic Fudge Brownies
Sources:-From Brownies@Linda Collister
Ingredients:- (Ayu doubled the mixture below)

100g good quality plain chocolate
125 unsalted butter softened
275g castor sugar-(Ayu used 125g)
1 tsp vanilla essence
2 large eggs lightly beaten
85g plain flour
2 tbsp cocoa powder
100g pecan halves or pieces-(Ayu used walnuts & sliced almond, 50g added in mixture another 50g for topping)
50g good quality plain chocolate or plain chocolate chips
a brownie tin 20.5cm x 25.5cm greased and base-lined

Method:-
Preheat the oven to 180C (350F) Gas 4. Break the 100g chocolate into pieces and put it in a heatfproof bowl. Set the bowl over a pan of steaming water and melt the chocolate gently, stirring frequently. Remove the bowl from the pan and leave to cool until needed.

Put the butter in a large mixing bow and using a wooden spoon or an electric mixer, beat until soft and creamy. Add the sugar and vanilla and continue beating until the mixture is soft and fluffy.
Gradually beat in the eggs then beat in the melted chocolate.

Sift the flour and cocoa onto the mixture and stir in. When thoroughly combined add the nuts and the chocolate pieces or choc chips and stir in(Ayu used half of nuts to mixture & half for topping). Transfer the mixture to the prepared tin and spread evenly.

Bake in the pre heated oven for about 25-30 minutes until a skewer inserted halfway the sides and the centre comes out clean. Remove the tin from the oven. Leave to cool until just warm  before removing from tin and cutting into 20 pieces. Best eaten warm. Once cold store in an air tight container and eat within 5 days.

Chocolate Fudge Sauce -(Ayu just made 1/2 of this )
Sources:-From Brownies@Linda Collister
Ingredients:-
175g good quality plain chocolate
40g unsalted butter diced
2 tbsp golden syrup
175ml single cream or milk-(Ayu used milk)

Method:-
Break up the chocolate and put it in a small heavy-based pan with the butter, golden syup and cream or milk. Set over low heat and melt gently, stirring constantly. Continue stirring and heating until mixture is almost at boiling point. Pour into a warmed jug and serve immediately.

The sauce will thicken as it cools but can be gently reheated. Any leftover sauce can be covered and stored in the fridge for up to 2 days. Reheat gently before using.

Cucur Udang Rangup II

Dulu pernah buat Cucur Udang Rangup, tapi yang tu letak udang seekor diatasnya..kali ni kita cuba pulak another version of Cucur Udang Rangup ni.. kita dah aim lama sangat nak buat..semenjak CMG tayang kemarin memang dah masuk list ler..tapi diam2 dulu, later nampak juga AlongRoz mencuba, lagilah tak sabar nak try... then bila dah jumpa Udang Putih Halus yang dimaksudkan tu..terus project on ler..Memang betul kata CMG & Along, cucur udang ni sedappp sangat..apa tak penuh dengan udang..hehe .. Kita buat ni for breakfast on one of the Sundays ..my mum makan ni aje for lunch tak makan nasi dah sebab dah kenyang..Memang muai buat sendiri ni..Lagi2 kita lebihkan udangnya tu.. Buat siapa2 yang nak mencuba tu harus dicuba ni..memang berbaloi buat sedapp sangat, lain kali boleh buat lagi.... Oh ya kita goreng ikut style CMG, panaskan senduk leper dulu baru letak adunan atas senduk tu..kita gunakan senduk leper yang kita gunakan untuk menggoreng Cucur Cendawan dulu..Terimakasih pada penyumbang recipe Delima Zamrud for sharing this marvelous menu, minta dishare disini pula ya....Terimakasih juga pada CMG sebab meuar2kan recipe ni..buat teman2 harus cuba ni tau..
14 thumbs up!!

Cucur Udang Rangup
Original Sources : From Delima Zamrud
Sources:-From CMG
Tried & Tested:- Ayu @curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram udang kertas yang jenis kecil (buang kepala dan janggutnya)
2 biji bawang besar, hiris
1 genggam taugeh, cuci dan toskan
1 cekak kucai, potong pendek
sedikit cili padi dihiris-(Ayu tambah)
1 putih telur-(Ayu gunakan 1 biji telur aje)
1 camca besar minyak masak
1 camca teh cuka makan
1 camca teh serbuk "pasti sedap knorr' (cm guna secukup rasa Maggi)-(Ayu gunakan sedikit serbuk perasa aje)
3 - 4 senduk tepung gandum (cm guna 4 senduk)
1/3 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Air secukupnya (cm guna kurang lebih 300 ml)
Minyak untuk goreng terendam



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan semua bahan2 diatas kecuali garam, air dan minyak untuk menggoreng. Gaul rata dan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi satu adunan yang tidak terlalu pekat atau cair. Tambah garam secukup rasa, gaul rata2...rehatkan sekejap.
  2. Panaskan minyak untuk goreng terendam, (yang ini anda boleh ikut style Che Mat atau Delima Zamrud seperti di sini )-(Ayu ikut style CM, dengan menggunakan senduk leper). Panaskan sudip leper dalam minyak, keluarkan sudip kemudian sudukan kurang lebih 1 1/2 camca besar bancuhan cucur udang atas sudip dan ratakan biar leper.
  3. Celop dalam minyak panas dan biar hingga mengeras sedikit, tanggalkan dengan hujung pisau perlahan2. Goreng dengan minyak sederhana panas hingga keemasan dan rangup. Angkat dan toskan. Buat kaedah sama untuk baki adunan hingga siap (cm buat 5 keping untuk sekali goreng)....Hidangkan bersama sos cili.....Mmmm sedappp!!-(Ayu pun setuju memang sedappp!!)

Apple Crumble Cake


There were about 6 small apples kept pushed around,rolling  and dropping when ever I opened the fridge door..Haish..the skin were wrinkled and it seems nobody are interested in eating them..decided to do something out of it and googled for some recipes and got attracted by this recipe based on the good reviews given by those who have tried them...

Made a whole cake in an 8" tray..gave half to my friend and another to my cousin who came visiting..Definitely not my kids kind of cake..but my parents do eat them..So by giving away..it cleared off my mind and definitely my fridge..A nice recipe that worth trying for those who love apple crumble cakes!!!..I guessed you can make into cupcakes for this recipe too..:)


Apple Crumble Cake
Sources:-From Allrecipes.co.uk
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
 Ingredients:-


·         100g butter
·         100g dark brown soft sugar-(Ayu added 20g more + 1tsp vanilla essence to substitute vanilla sugar)
·         150g plain flour
·         50g cornflour
·         1 tablespoon baking powder
·         3 eggs
·         2 tablespoons vanilla sugar-(Ayu did the above and omit this)
·         1/2 teaspoon lemon zest
·         6 apples, peeled, cored and diced

·         For the crumble:
·         150g plain flour
·         125g butter
·         125g sugar-(Ayu added 20g + 1 tsp vanilla essence for vanilla sugar)
·         2 tablespoons vanilla sugar-(Ayu did the above)

Method:-

To make the sponge: 
Mix the butter and dark brown soft sugar; add sifted flour, cornflour and baking powder. Finally add eggs, vanilla and lemon zest. Spread mixture in a greased springform cake tin (23-25cm). Spread diced apples over the base in the tin.-(Ayu used 8" inch tray)



To make the crumble topping: 
Combine flour, butter, sugar and vanilla sugar; rub together till the mixture resembles coarse crumbs. Sprinkle topping over the apples.



Bake 40-45 minutes in an oven preheated to 180 C / Gas 4 / Fan 160 C.


*Vanilla sugar...
Vanilla sugar is available in larger supermarkets, or you can make your own. In a pinch, substitute 1 to 2 teaspoons of vanilla extract for the vanilla sugar in the cake, and increase the sugar to 120g.-
 

Nasi Minyak Hujan Panas & Kurma Harum Ala Mamak

Disebabkan my family suka sangat dengan rasa Nasi Minyak yang pernah kita masak dulu, kali ni kita masak lagi tapi kasi dia tukar colour sikit..gunakan warna suka hati..hahaha..terlupa yang warna should be ceria..tapi kita terambil warna yang jarang kita guna sebab macam sayang gitu tengok pewarna2 dalam botol yang mostly hanya  digunakan beberapa titik aje and stranded dalam cabinet ..Actually sepatutnya didtitik warna2 tu didifferent parts of the rice, tapi entah macam mana terlupa main titik aje asal bahagia...Of course kalau teman2 nak cuba gunalah warna kesukaan teman2lah ya..

Nasi Minyak Hujan Panas 
Adapted from Nasi Minyak
Sources:-Mumtaj Begum Bte Omar
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfction
Bahan2:-
5 cawan beras basmathi, cuci bersih rendam 30 minit dan toskan
5 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
5 biji buah pelaga
5 kuntuk bunga cengkih
1cm kayu manis
1 biji bawang besar, dimayang
2 biji lada hijau, dibelah 2 tidak putus
1 sudu makan halia kisar
1 sudu makan bawang putih kisar
segenggam daun pudina
 5 sudu makan tairu
5 sudu makan susu cair
5 sudu makan minyak ghee atau minyak canola -(Ayu gunakan 3 sudu makan minyak ghee + 2 sudu makan minyak biasa)
garam secukup rasa + serbuk perasa(Ayu tambah) 
pewarna ikut suka warna apa


 Cara:-
Panaskan ghee atau minyak didalam periuk nasi letrik. Tumis daun pandan sehingga wangi. Masukkan pelaga, cengkih dan kayu manis sehingga meletup-letup. Masukkan bawang, lada hijau dan tumislah sehingga bawangnya layu. Masukkan halia/bawang putih kisar serta daun pudina dan tumis lagi sehingga naik aromanya. Tuangkan tairu dan masak selama 5 minit. Tuang air, susu dan taburkan garam+(Ayu tambah sedikit perasa). Masaklah sehingga mendidih. Barulah boleh dimasukkan beras yang telah ditos, kacau rata dan masaklah seperti biasa.

Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.



Panduan:-
Jika menggunakan beras Basmathi, hendaklah dicuci bersih dan direndam selama 10-30 minit untuk mendapat nasi yang kembang dan lembut. Jika berasnya telah direndam terlebih dulu, air yangdigunakan haruslah mengikut paras beras. Jika berasnya tidak direndam, lebihkan pula airnya. (Ayu gunakan 61/2 cawan berasa basmathi, direndam 30 minit, tapi tetap lebihkah air sedikit. Ayu gunakan 71/2 cawan air)

This time tercari2 juga recipe yang nak dipadankan dengan nasi minyak hujan panas ni..So surf the net, dan berkenan dengan recipe ayam kurma dari dapur Ct ni..Memang ngam ler pada kami..Mr Hubby cakap sedap .. Recipe asal ada letak daging..tapi kita tak ada stok waktu tu so just gunakan ayam & telur aje..Terimakasih Ct ..akak suka dengan rasa kurma ct ni..minta izin dipanjang2kan disini pula ya..


Kurma Harum Ala Mamak
Sources:-From Zaliedana@Ummiesya
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

  • Ayam(Aku letak 3Ketul,Aku goreng dulu ¾ masak)-(Ayu gunakan 2 ekor ayam griller)
  • Daging(Aku hiris besar n nipis dlm 5keping)-(Ayu tak letak ni)
  • Telur 1Biji (Rebus n Goreng Kekuningan)-(Ayu gunakan 6 biji telur)
  • 1 Peket Rempah Kurma Adabi (Di campur sedikit air supaya menjadi pes)-(Ayu gunakan 30g - 7 sudu besar rempah kurma)
  • * 2Ulas Bawang Putih
  • *5 Biji Bawang Merah
  • Rempah 4SEKAWAN-(Ayu gunakan 1 kayu manis, 3 pelaga, 1 bunga lawan,4 bunga cengkih)
  • *2Inci Halia(Bahan * DIKISAR)
  • 1/2Sdt Serbuk KAS KAS(Ditumbuk)-(Ayu tak ada ni)
  • ½ Sdt Bijan(Di Tumbuk)-(Au gunakan beberapa titik minyak bijan)
  • I Batang Serai(Di Titik)
  • ½ Cawan Santan Pekat/Susu Cair-(Ayu gunakan 1 cawan santan)
  • 2Sdb Yogurt/Tairu-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
  • 1 Biji Bawang Besar(Di Hiris Bulat)
  • 2 Biji Kentang (DiPotong ikut Suka)
  • 5Biji Tomato Ceri@Tomato biasa-(Ayu gunakan 2 tomato biasa aje)
  • 1 Biji Cili Hijau-(Ayu campakkan beberapa cili padi)
  • 1Kiub Pati Ayam
  • Garam Secukup rasa
  • Minyak untuk MENUMIS
  • Air Secukupnya
  • Daun Pudina(Ayu gunakan segenggam)/Daun Kari(Ayu gunakan 2 batang)/Daun Pandan(Ayu gunakan 2 helai)
  • sedikit daun ketumbar untuk tabur-(Ayu tambah)

Cara-cara


Tumis Bahan kisar,pes kurma,rempah 4sekawan,serai,daun pudina,daun pandan n daun kari sehingga pecah minyak n naik bau..Masukkan daging,kentang n sedikit air,biarkan hingga empuk,Masukkan bijan tumbuk,serbuk Kas Kas,yogurt,santan,kiub pati ayam,biar mendidih n pecah minyak..Seterlah itu masukkan tomato ceri,cili hijau n bawang besar,seterlah layu sedikit,perasakan dengan garam n blh lah dihidangkan bersama nasi minyak@putih..

*Kalo nak pekat masuk air sedikit sudahlah..Sedap juga di cicah roti..


Ikan Dori Telur Masin

Dah lama juga kita tak beli ikan dory ni..agak bertahun juga..semenjak ada seorang silent reader singgah kesini dan beritahu actually ikan dory tak bagus untuk dimakan..sebab disuntik dengan hormone..for a few years juga kita tak beli dan makan ikan dory...then I realised bila kita makan kat Swensens, kita order fish & chips, itu ikan dory juga kan?..Actually dah banyak kali bila nampak ikan dory ni kita pegang then letak balik pegang then letak balik..nak beli ke tidak..then akhirnya kita nekad ambil aje sebungkus..sebab ada tanda halal dipackagingnya tu ...Dalam hati kalau tak  safe tak kan ia masih dijual disinikan, you know Singapore Governmentkan..they are very strict on this, so tawakkal ajelah....anyway kita pun bukannya beli selalu ..Anak2 kalau ikan dory dia orang makan juga..sebab tak ada tulang compared to ikan2 yang lain.. Bila kita google untuk mencari recipe baru for ikan dory, terjumpa recipe kat bawah ni..yang gunakan telur masin for the bahan2nya..
Recipe asal menggunakan halia tapi kita omit that sebab kita dah cuci ikan dengan jus limau so tidaklah lagi bau hanyir..Kita adjust ikut selera dan rasa dimana recipe asal tidak menggunakan bawang besar kisar dan cili padi ..Terimakasih buat puan punya for the idea and recipe..

Ikan Dori Telur Asin
Sources Adapted from :-From Mulliechan.wordpress or mulliechan.wordpress
Tried & Tested :-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2:-
4-5 keping ikan dory dipotong ikut suka, dilumur dengan jus limau dan digaul dengan sedikit garam, lada putih serbuk, sedikit perasa dan sedikit kunyit serbuk.
4 biji telur asin direbus dan ambil kuningnya aje dan hancur2kan ketepikan
5-10 biji cili padi dihiris
1/2 sudu kecil bawang putih kisar
1 sudu kecil bawang besar kisar
1/4 kiub ayam (1 kiub dibelah empat ambil 1/4 aje)
tepung jagung secukupnya

Cara:-
Isi ikan yang telah diperap dengan tadi dilumur dengan tepung jagung dan digoreng hingga garing, angkat dan ketepikan. Kalau menggunakan minyak lebihan tadi kurangkan sedikit. Tumis bawang putih, bawang besar kisar dan cili padi hingga naik bau. Masukkan telur asin kuning yang telah dihancur2kan tadi gaul rata.Masukkan isi ikan dory yang telah digoreng tadi. Gaul sehingga sekata .Agak2 dah rata boleh matikan api. Siap untuk dihidang panas2.

Daging Goreng Tepung

Daging goreng tepung, sedikit kelainan, dari daging goreng kunyit..yang ini dia ada letak tepung gandum & tepung jagung..giving the effect of sedikit rangup gitu..sesuai dibuat lauk dan juga diratah2 aje.. then the process of rebus rempah 4 sekawan dalam daging juga memberi sedikit rasa rempah dan ..boleh tahan sedap ...alhamdullilah habis juga dimakan anak2..

Daging Goreng Tepung
Sources:-From Julie j5e@myresipi
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan-bahan ( 5 org makan )

Bahan-bahan rebus : 
Daging top side 1/2 kg -(Ayu gunakan 1kg daging batang pinang)
rempah campak-cengkih, pelaga, kayu manis dan bunga lawang.-(Ayu gunakan 3 cengkih, 3 pelaga, 1 kayu manis dan 1 bunga lawang)
1/2 sudu teh serbuk ketumbar. -(Ayu gunakan 2 sudu teh)
1/2 sudu teh serbuk jintan manis -(Ayu gunakan 11/2 sudu teh)
1/2 sudu teh serbuk jintan putih.-(Ayu gunakan 11/2 sudu teh)
sedikit halia kisar -(Ayu tambah)
Bahan-bahan perap :
3 ulas bawang putih (dicincang). -(Ayu gunakan 1 sudu besar bawang putih kisar)
Satu inci halia (dicincang) -(Ayu gunakan 1 sudu besar halia kisar)
2 sudu besar tepung jagung. 
3 sudu besar tepung gandum. 
sebiji telur, -(Ayu gunakan 2 biji putih telur, balance dari buat kek)
1 sudu besar bawang besar kisar-(Ayu tambah)
2 sudu besar cili kisar-(Ayu tambah)
1 sudu besar kunyit serbuk-(Ayu tambah)
garam secukup rasa +serbuk perasa-(Ayu tambah)
dan sedikit lada sulah atau lada hitam.
 Minyak untuk menggoreng.

Cara-cara

Rebus daging hingga empuk dgn rempah campak. keluarkan dan asingkan rempah, perap dengan bahan2 perap selama 15 minit atau lagi lama lagi bagus. Goreng macam ala-ala jemput2 bawang(Ayu goreng macam biasa aje sebab sukatan tepung tu Ayu tak tambah so tak adalah boleh digoreng macam nak buat jemput2) dan hidangkan dengan bawang besar yang dipotong bulat-(Ayu goreng bawang yang dipotong bulat serta sedikit cili padi dan taburkan diatas daging goreng tadi)

Peria Goreng Daging Kunyit

Kejadian menu ini adalah menu yang tak diplan dan menu yang  spontan..Basically menu yang on the spot ikut tekak sendiri..Ceritanya kita just fried Nasi Goreng Cili Kering for dinner..Mr Hubby called from outside..ada masak tak ..kita cakap ada..tapi goreng nasi aje..As usual, dia tanya ada DAGING tak?..Kita dah mati kutu..kita jawap nasi goreng cili kering mana ada daging..ada ikan bilis ajelah..lagipun the day before dah masak daging dah..mana boleh makan daging hari2 kita jawap, nanti kena darah tinggi baru tahu....Uish peduli apa kalau dah makan semalam katanya..Habis ada goreng sayur tak, sayur peria?..Kita jawap tak ada... sayur peria pun semalam dah goreng kasi habis..Uish..you know what?..sekali Mr Hubby balik, bawa peria dan daginglah!!!..Nasib baik dia beli daging yang tak payah nak rebus lama2(daging batang pinang)... On spot juga kena sengseng lengan baju kita..Ambik kau..
Nak cari recipe pun tak sempat..so hentam saja lah labu..Lepas goreng, kita realised this is something new for me..kita snap/ambil gambar sekejap..hahaha...


Peria Goreng Daging Kunyit
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1 batang peria, dibuang biji, hiris nipis
dan rendam dalam air garam untuk beberapa minit. Bilas.
200g daging dihirs nipis  dan rebus dengan sedikit halia kisar
1 biji bawang besar dihiris
3 biji bawang putih dihiris
10 biji cili padi dihiris
1-2 sudu kecil kunyit serbuk
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara:-
Rebus daging dengan sedikit halia kisar sehingga daging empuk. Masukkan garam & kunyit serbuk gaul rata dan goreng hingga nak garing macam mana. Masukkan hirisan bawang besar, bawang putih & cili padi. Gaul hingga layu, tambah garam & serbuk perasa
masukkan peria yang telah direndam dengan air garam tadi gaul rata  hingga peria masak. 
Siap untuk dihidang.

Kari Ayam Madura

Kita masak ni  waktu ni, anak kita si Hasif, pergi sekolah lambat sikit..so normally kalau dia masuk class lambat dia nak makan nasi dulu baru pergi ..kita dah mula buntulah sebab tak tahu nak masak apa..my mum suggested masak kari aje..tapi kita ni tak nak masak kari yang biasa kita buat ..kita nak cuba recipe baru lagi..heheh..time tengah darurat pun masih nak try & error eh kita ni..hehehe..bukan apa, sebelum tu memang dah print recipe ni untuk buat rujukan..so basically dah ada recipenyalah..kalau kata baru nak cari recipe memang lambat lah si Hasif dapat makan..hehe.. Kita cuba masak kari ayam madura pula..Ermm, boleh tahan sedap juga..pada kita kari ayam ni ada rasa macam lauk gulai ayam orang Malaysia sebelah utara kot?..ke sebelah timur mungkin Pahang eh..hahaha..alah yang selalu masak gulai ni sebelah mana eh? Tapi confirm bukan Terengganu, sebab gulai Terengganu lain dari ni.....adehh..hahaha..
Apa2pun lauk Kari Ayam Madura diberi nama, so kita makan ajelah kan...so far tak ada complain or comment..lauknya pun habis so oklah kan.. Terimakasih puan punya recipe for sharing ya..



Kari Ayam Madura
Sources:-From My Favourite Recipes
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan
1 ekor ayam-(Ayu lumurkan dengan jus limau untuk menghilangkan hanyirnya baru digaul kunyit & garam)
1 cawan santan-(Ayu gunakan 3/4 cawan + 1 mangkuk ++ air)
3 biji kentang - dikupas dan dipotong empat 

2 biji limau nipis - di perah dan diambil jusnya
*2 sudu besar cili boh (boleh adjust ikut kepedasan yang disukai)-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
*5 sudu besar rempah kari daging

*dicampur sekali

 
Bahan-bahan giling
2 batang serai
1 inci lengkuas-(Ayu gunakan sehiris nipis)
1 biji bawang besar (medium size)
6 ulas bawang putih-(Ayu gunakan 3 biji aje)
sedikit kunyit hidup
sedikit buah keras
-(Ayu gunakan 2 biji)
10 biji cili padi -(Ayu tambah)  

Bahan-bahan tumis
sedikit daun kari
sedikit halia - dihiris halus-(Ayu blender dengan bahan atas)
kulit kayu manis

Cara memasak

  1. Ayam dilumur garam kunyit dan diperap selama 15 minit
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis. Masukkan bahan giling. Biarkan garing.
  3. Masukkan campuran rempah kari dan cili boh. Biarkan hingga naik minyak.
  4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan hingga ayam dan kentang empuk. Perlahankan api.
  5. Bila telah empuk masukkan santan dan jus limau nipis.
  6. Masak hingga pecah minyak dan masukkan garam sebelum diangkat dari api.

Ayam Kicap Pedas Madu Karipulai

Lauk ayam ni kita dah lama nampak kat dapur Kak Rosaliza, namanya aje dah kasi kita teruja nak mencuba..tapi diam2 dan save dulu recipenya..macam biasa kat rumah kita ni lauk ayam sentiasa ..yalah..kalau ikan budak2 ni tak makan sangat..either ayam or daging ..so that is why, kalau masuk dapur kita ni lauk ayam ajelah yang banyak dari lauk yang lain...
Bila selak2 kat draft, recipe ni terperok one corner..so decided to try ...anak2 & even my mum suka lauk ni!! Sedapp kata mereka..Lauk ni pada kita  ada seakan2 Ayam Ala Kassim..yang dah tentu2 sedap..
Menu yang memang sesuai buat sahur dibulan puasa nanti..Terimakasih puan punya recipe Azlina dan juga kak Rosaliza for sharing this ya..minta halalkan dan dipanjang2kan disini pula.





Ayam Kicap Pedas Madu Karipulai
Sources:-From Azlina@terminalhijrah. via Embunrosaliza
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction


BAHAN BAHAN

  • 1 ekor ayam dipotong 14 bahagian
  • 1 bawang besar di hiris2 nipis
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 biji buah tomato dibelah 4 setiap satunya
  • 10 ulas bawang merah dikisar
  • 6 ulas bawang putih dikisar
  • 1 inci halia dikisar
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 sudu besar sos tiram-(Ayu gunakan 2 sudu besar)
  • 2 sudu besar madu
  • 1 sudu besar gula-(Ayu gantikan 2 sudu besar kicap manis)
  •  Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk kunyit

CARA MEMBUATNYA

  1. Lumurkan potongan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan seperti biasa sehingga garing. Angkat & toskan
  2. Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar & daun kari sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili kering dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
  3. Masukkan sos tiram dan madu, kacau2kan lagi diikuti dengan sedikit garam dan gula, kacau lagi
  4. Apabila kuah sudah pekat, masukkan ayam goreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
  5. Terakhir baru masukkan buah tomato dan kacau2kan lagi
  6. Apabila sudah nampak sebati bolehlah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.

Monday, June 10, 2013

Seri Ayu Jagung

Recipe Seri Ayu Jagung ni  kita pernah nampak kat facebook, tapi bila di selak2 balik lost track pulak siapa yang dah share kat wall dia orang sebab dah lama juga kita nampak..then kita cuba type nama kuih ni..Alhamdullilah kita terjumpa diblog bawah tu..tapi yang pasti kuih ni dipunyai oleh seorang wanita..Buat kuih ni during fasting month tahun lalu..Tengok tu lama baru masukkan dalam blog kan...Apa2 pun terimakasih buat semua yang terbabit dalam berkongsi recipe kuih ni ya..Harap dihalalkan recipenya dan minta izin dipanjang2kan disini pula...
Kuih ni boleh tahan sedap juga..Mr Hubby as usualkan tak suka makan jagung..tapi yang ni dia cakap sedap..my mum pun cakap ok..satu adunan dapat banyak dalam 55 biji gitu..dibahagi2kan so oklah kan..kalau tak kasi orang memang jenuh nak makan banyak tu..hehe..

Oh ya nak kasi tahu ni..sekarang if you all notice, kalau siapa2 nak comment  kena go through
word verifications..Kita mohon maaf banyak2.. kita on balik sebab terlalu banyak spam comments kat blog kita ni..so in order to reduce it I have to bring in back the WV tu.. setahu kita those spammers..will just a drop few comments at one time..and kasi menyemak sampai kita nak baca comment2 kawan2 I have to delete one by one to see the latest yang dah tinggalkan jejak..Hope janganlah rasa terbeban untuk tinggalkan comments ya...Kita hargai teman2 semua..:) 

Macam biasalah ya..kalau posting berderet2 tu scheduled posting lah tu..Petang nanti kita singgah dapur teman2 pula ya..:)


Seri Ayu Jagung-
(Dapat dalam 55 biji kalau guna acuan diatas)
Sources:-From Pak Cik Resepi
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan :
1 1/4 cawan gula
1 1/4 cawan santan / air kelapa
3 biji telur
1 s/k overlatte
2 3/4 cawan tepung gandum
1 s/b baking powder
1/2 tin jagung krim
sedikit pewarna kuning
*kelapa parut (putih) + sedikit garam +sedikit tepung gandum.. }gaul rata & kukus sebentar...


Cara :
-pukul telur bersama gula & overlatte hingga kembang & gebu.....
- masukkan santan sedikit2...hingga sebati...
-masukkan tepung gandum jg baking powder hingga sebati semuanye...
-masukkan jagung.... & bubuh pewarna kuning.... 
-perap seketika selama 10-15 minit.....
-sapu acuan ngan sedikit minyak.... masukkan kelapa yg telah digaul bersama garam dan tepung....yg telah dikukus dahulu supaya x cepat basi....tekan..
-masukkan adunan tadi... kemudian kukus selama 13 minit.....
selamat mencuba.. :)

Note for Ayu:- 1 adunan atas menggunakan 2 packet kelapa parut weigh 250g each
1 acuan Ayu gunakan 3 tsp kelapa parut.

Murtabak Malindo

Murtabak Malindo, dibuat dalam bulan puasa tahun lalu..nak masukkan blog, asik terover pass aje...baik kita masukkan sebelum puasa tahun nikan..hehe..bayangkan tu betapa lama nya dia berhibinating kat dalam folder..Nak explain macam mana rasanya pun kita dah lupa..tapi kepada peminat tauhu & kentang, bolehlah mencuba kan..makan ni kenyang tau..dah tak payah makan nasi lagi dah..protein dan carboh dalam menu ni dah cukup untuk satu meal..
Sukatan part tauhu tu memang kita gunakan 5 keping aje, sebab itu aje yang ada dan yang minat makan ni pun tak ramai..then part lain tu kita still stick to the sukatan,..


Murtabak Malindo
Sources:-From Sajionline 
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHAN:
10 keping tauhu (potong enam)-(Ayu gunakan 5 keping aje)
300 gm udang (cincang)
200 gm daging cincang
10 biji telur
60 gm tepung gandum
100 gm kacang pis hijau dalam tin
150 gm kentang (dadu)-(Ayu gunakan 2 biji)
4 tangkai cili merah (hiris)
1 daun sup / daun bawang


BAHAN KISAR KERING:
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 tangkai cili merah-(Ayu gunakan 4 lada merah + cili padi)
1 cm halia
1 sudu kecil lada putih
Garam


CARA MENYEDIAKAN:
1. Goreng tauhu separuh masak. Angkat dan tuskan. Kemudian potong enam bahagian.
2. Pijarkan minyak dan tumiskan bahan kisar kering sehingga naik bau.
3. Masukkan daging cincang, udang, kacang pis dan kentang.
4. Gaulkan tauhu dengan bahan tumisan sehingga sebati. Kemudian masukkan ke dalam acuan empat segi.
5. Bancuhkan telur dengan tepung, kemudian tuangkan di atas tauhu. Taburkan hirisan daun sup, daun bawang dan cili merah. Bakar pada suhu 180oC selama 45 minit