Wednesday, February 26, 2014

Sotong Goreng Sawi Asin

Lauk sotong yang baru kita cuba ni adalah lauk yang tidak diduga atau the 'unexpected dish'..Entah macam mana kita came across this recipe diinternet..terus terpaut dan terus mencuba.Kebetulan kita nak cari recipe baru untuk sotong dan Yes!..lauk yang cukup simple dan menyelerakan bagi kami..Menurut catatan, recipe ini adalah lauk waktu zaman perang Jepun 
1942 -1945 dulu diSingapura....maklum ler, waktu perang dulu sumber makanan kan terhad jadi orang2 pada waktu tu..'improvise' bahan2 makanan yang ada dan jadilah menu harian mereka untuk menjalani kehidupan seharian..

Recipe  Sotong Goreng Sawi Asin ni juga adalah salah satu recipe yang dimuatkan dalam Majalah Aroma bulan lepas(January 2014)...

Sotong Goreng Sawi Asin
Adapted from Sotong Masak Kiam Chye by Christopher Tan
Adjusted,Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan:-

1kg sotong dipotong ikut suka

200g sawi asin dihiris sederhana kasar (direndam sekejap dan toskan dulu untuk kurangkan masinnya baru dihiris)

10 biji cili padi dihiris

3 biji bawang merah ditumbuk/kisar halus

3 biji bawang putih ditumbuk/kisar halus

serbuk perasa atau gula



Cara:-

Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.

Masukkan cili padi & sotong yang telah dihiris. Gaul rata hingga sotong bertukar warna dan 3/4 masak. Masukkan sawi asin, gaul rata. Masukkan serbuk perasa atau gula untuk seimbanagkan rasa. Tak perlu tambah garam sebab sawi asin dah masin.

Bila dah masak, bolehlah diangkat dan dihidang segera.


13 comments:

Wattie said...

Assalamualaikum wbt,
Akhirnyaaaa...... berakhirnya sudah sebuah penantian yang menyeksakan, huk huk huk. Salam rindu Ayu dear (peluk & cium erat2) dan selamat kembali ke dunia maya. Suka baca pembuka tira di bwh, paling suka tgk marshmellow slice, bessttt. Sotong ni ada lagi ke tak, kita dah bawak sepinggan nasi kosong ni....

Ayu said...

wattie - wakakaka..waduh waduh...satu penantian yang menyiksakan ya..hehe..rindu juga dgn kak wattie..hug2...sotong dah lama habis..tak apa lah kak apa yang adalah ya .hahah

Lynne said...

Assalammualaikum Ayu. Salam dari copenhagen, Denmark. wah bestnya Ayu dah update recipe lagi. Welcome back!

Ayu said...

Lynne, walkslm, aah lynne, selagi mood membara2 ni oklah update blog.. Jangan tiba mood jatuh merundum habislah kan.. Thank u dear.. Hope everything is well on your side..;)

Umie Jazz said...

aduh nmpk sedap....

kakpb said...

Salam Ayu...kakpb tak pernah makan sayur sawi asin mcm ni. Makan dgn bubur nasi sedap kot.

zila norazila said...

kak ayu..come back..lega rasa tgk akk update..best

Ayu said...

Umie jazz - alhamdullilah simple aje menu ni tapi sedap pada kami..terimakasih sudi singgah dan tinggalkan jejak ya..:)

Ayu said...

kak pb - walkslm, memang recipe asal makan dgn bubur ..tapi kita bantai dgn nasi pun dah sedap dah..cubalah kak pb..:)

Ayu said...

zila - thank you zila..sama2lah kita update mengupdate ya..hehehe..:)

It's me... said...

Ayu... you're back!!!!
Finally... awat hibernate lama sangat. Rindu nak tgk resepi baru...

Take care.

Ayu said...

ITS ME - heheh..yes i am back..thank you dear...ada a few yg baru yang sempat kita testing during my absence..nanti will updatelah ya..hehe:)

bahrul alam said...

wuih mantap.. enak tuh kayanya....