Wednesday, April 30, 2014

Cempedak Masak Lemak Putih

Semasa kita hantar baju raya hari tu kat JB, kita sempat pergi kepasar Larkin..cari sayur2 kampung dan beli apa2 yang patut..kita nampak sayur nangka muda..tapi bentuk dia tu macam lain sikit..dalam hati ah mungkin ini nangka muda anak lagi..sebab selalu kalau beli dia dah siap potong2 dalam besar tapak tangan or bentuk 3 segi..ambillah 2 belah..kira macam sebiji nangka anak yang kecil...
Sekali bila bawa balik, kita siangkan nangka tu, rupanya itu bukan nangka muda lahhh..itu cempedak muda ler, sebab ada seulas cempedak yang dah jadi buah, tapi masih putih lagi..sabor ajelah.. memang confirm mata aku dah cemehhh!!..tak kenal nangka & cempedak..yalah siapa sangka itu cempedak..sebab dalam hati memang so far jumpa only nangka mahhh....tak pernah kita nampak cempedak muda dibuat sayur..tapikan tapikan..sedapp pulak cempedak sayur ni  buat lauk..lagi lembutlah pada kita...My dad suka lauk ni..eh kita pun..masak lemak putih tapi letak cili padi..selalunya lemak putih just lada hitam ajekan..kita kasi sedikit pedas disitu ..sikit aje...:)


Cempedak Masak Lemak Putih
Sources:-Ayu@curlybabesatisfaction

BAHAN:
1biji cempedak muda (rupa macam nangka muda)
1 kotak kecil santan pekat (200ml)

1 batang serai diketuk
1 sudu kecil belacan serbuk
1 helai daun kunyit disimpul

*5-10 biji cili padi -(ikut kepedasan)
*1 1/2 camca besar udang kering, rendam 
*1 biji bawang besar
*2 bawang putih
*1 sudu kecil serbuk lada hitam

Garam dan gula secukup rasa
air secukupnya

CARA:

  1. Cempedak dipotong sederhana kecil dan rebus hingga empuk. Tambah air dan masukkan, bahan2 kisar* serta serai. Masak hingga mendidih.
  2. Perlahankan api dan masukkan santan pekat, belacan, serbuk lada hitam dan daun kunyit. Tambah garam & perasa. Kacau rata dan masak dengan api perlahan sambil dikacau sekali sekala. Bila semua dah sebati boleh matikan api. Siap untuk dihidang.

14 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalam kak Ayu...

Cempedak muda memang boleh dibuat sayur kak.. sy pun pernah masak dulu2... sbb kat belakang rumah dulu mmg byk pokok cempedak.. hehe...

nasa mulia said...

selalu sayang nak petik buah yg muda, sebab nanti tak dpt makan cempedak masak...hehehe

dZana said...

Aslmkum ayu.. apa yg ayu masak semua sedapp.. akk pun tak pernh mkn sayur cempedak cam ni.. msk2 lemak camna ada sambal belacan n ikan goreng.. boleh bertambah2 nasi jadinya.. hihihi.. teringat zmn2 mula2 kita kenal eh.. semuanya melalui fav food .. skrg ni geng2 msk pun dah slow..

inahar ali said...

wahhh..pestaim nmpak owg msk sayur cempedak muda..sedap ye..leh try nnti!!

Rosdi Eunos said...

haha ... tergelak sendiri baca entry ni ..
kiranya bukan cempedak dah jadi nangka tapi nangka dah jadi cempedak ...
Seriously, saya pun belum pernah makan cempedak muda buat sayur, melainkan bijinya aja.. tengah cuti panjang ni rasa macam nak makan macam macam

Ayu said...

Madiha - walkslm, hahha..tulah akak ni jakun seh..memang tak pernah masak cempedak muda..selalu nangka aje..hehe

Ayu said...

nasa mulia - hahah..mungkin yang ni..orang yang tanam tu tahu cempedak jenis yang tak banyak berbuah dalam nya itu yang dia petik kot?..anyway dalam 1 ulas aje..yang lain macam tak jadi..hehe

Ayu said...

dzana - walkslm, hehhe thank you cikgu..samalah kita ni frist time masak cempedak muda..rasanya lebih kurang tapi pada kita ni lagi lembut..tulah sekarang geng2 masak kebanyakkan dah slow down..mungkin ramai yang dah ambil order..huhu..

Ayu said...

inahar - sedap juga ni puan doc,
rasa macam lebih kuranglah tapi yang ni macam lagi lembut gitu sayurnya macam haluslah..:)

Ayu said...

Rosdi - hahaha..tulah kira nangka dah jadi cempedak..wakaka...biji cempedak akak selalu rebus aje..memang jarang2kan dapat cempedak muda..hehe..
wah cuti panjang..bolehlah cuba macam2 recipe..nanti updatelah blognya ya hehe..:)

Anonymous said...

Assalam ayu, mmg cempedak boleh wat sayur ,klu dibandingkn antara nangka atau cempedak, cempedak lgi sedap! tapi skg susah nk dpt..lauk dulu2 ni ayu hehee... zila66

Ayu said...

zila~walkslm, tulah kak zila, kita first time makan cempedak sayur ni..hehe..memang mula2 ingat nangka..sedap pulak rasanya..memang jarang nampak pun kat pasar itu kan...eh dah lama tak dengar khabar kak zila...harap sihat selalu ya...:)

tun_telani said...

Salam kak ayu.... hehe.. mata dh berpinar2 tgk baju byk kot, tu yg xperasan nangka or cempedak.. :p tun suka mkn sayur nangka muda, tp skrg dh xleh mkn nangka, angin satu badan.. lepas ni blh la masak cempedak muda wat sayur. at least lepas laa kempunan nk makan sayur nangka :)

Ayu said...

tun - walkslm, hahaha..mungkin kot..tengok baju kepala pening..siap nanti seminggu sebelum raya..ambik aku..lama kan..haha
aah Tun, nangka kalau makan memang banyak angin..tapi katanya cempedak jarang dapat..:)