Wednesday, April 02, 2014

Ketam Goreng Bawang Putih

Assalam, kalau nak ikutkan rasa hati, macam dah malas nak update blog ni..yalah kita tengok, sekarang semuanya macam seelooowww aje..hehe...tapi memandangkan recipe2 yang dalam draft banyak queueing kerana kita dah cuba....sayang pulak kalau tak dimasukkan kat blog sendiri ni...Tak apalah kita akan masukkanlah juga walaupun mungkin recipe2 biasa aje, untuk rujukan sendiri..:)

Recipe ketam ni actually kita adapted from recipe Ayam Goreng Bawang Putih..cuma kita added some ingredients here and there aje..dan tukar cara memasaknya...Another recipe yang featured dalam majalah Aroma..waduh..tak habis2 lagi ke menu yang featured dalam majalah tu?..heheh..Janganlah boring ya...adalah dalam 2-3 lagi..Menu ini sekarang dah jadi favourite Mr Hubby!!..Asal beli ketam suruh masak macam ni..kalau tidak selalu suruh buat Ketam Masak Kari aje..Masakkan ni kalau boleh pekat dan kering2 sikit ya..kalau cair tak berapa best kata Mr Hubby..iyoler, sebab, kita dah masak ni banyak kali dan yang ada tu tercair sikit..ada pula yang kita terlupa nak letak serbuk ketumbar, pun dia dapat rasa..sabor ajelah kan..

Lauk ni memang sedap buat ratah2 dan makan nasi sikit aje, eh kalau nak makan nasi lebih pun boleh..lawankan pula dengan any sayur goreng ..kita berebut2 makan dengan Mr Hubby..anak2 tak makan ketam..NASIB BAIK kan..hahah..dapatlah mak bapak dia orang makan lebih..haha..my parents pun tak berapa sangat makan ketam..so apa lagi..badokkk ler..hahaha..

Ketam Goreng Bawang Putih
Sources:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
4 ekor ketam sederhana besar dibersihkan.
10 biji bawang putih diketuk
7-10 biji cili padi diketuk -ikut kepedasan
1 sudu besar lada sulah
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu besar sos tiram
1 cawan air anggaran
sedikit minyak untuk menumis
garam & serbuk perasa secukupnya

Cara:-
Tumis bawang putih ketuk dan cili api hingga naik bau. Masukkan lada sulah, kunyit serbuk, serbuk ketumbar dan sos tiram gaul hingga rata. Masukkan  air, perasakan dengan garam & serbuk perasa. Masukkan ketam, gaul rata dan tutup kuali. Biarkan seketika dalam 2-3 minit, buka penutup dan gaul lagi sehingga rempah meresap dan sekata dengan ketam. Tutup kuali sewaktu memasak  hingga ketam bertukar warna, isinya nampak putih dalam 15-20 minit. Siap untuk dihidang.

16 comments:

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

Nampak sedap sangat. terliur tengok ketam ni.

Jom singgah blog naz... : DIY : Hasil Ombre Jeansku

Ayu said...

Syarifah - alhamdullilah sedap ni ..cubalah dear..terimakasih sudi singgah ke blog yang tak seberapa ni ya..Insyallah akak singgah blog naz nanti..:)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya.. akak suka ketam..
Baru ni akak masak kari ketam .. tak update pun lagi entri :)

Umie Jazz said...

Assalamualaikum ayu sedapnya...Uj suka ratah begitu jer kalau bab ketam ni...hehe

adda syuhada said...

Salam K.Ayu...
menggodanya tengok ketam tuh...

nasa mulia said...

Assalam dan salam kenal, memang suka sangat mkan ketam, tapi sekarang dah tak boleh sebab elergik..

Ezadlieza said...

salam kak ayu....
Wah Mr. Ketam posing mauttt...tak sanggup nak menatap lelama, terliurrrrr....
Kannnnn kak ayu..kalau diikutkan mmg malas nak update blog...skrg pun dah ramai yg menyepi bertahun pun ada..hilang juga mood ni ha...tp takpelah kan kak update jer lah utk rujukan sendiri, walau pun sebulan sekali pun takpe....

Ayu said...

cahaya (hayati) - alhamdullilah sedap ni yati..cubalah dear..
eh akak rasa akak lebih tua kot..hehe..

Ayu said...

Umie Jazz - walkslm, betul tu Uj ketam ni buat ratah2 aje sedap..
tapi tak kenyang kalau makan ketam aje..hahaha..

Ayu said...

adda - walkslm, alahai adda, ciannya..jilat tapak tangan tu dik..
cian baby dalam perut tu..:)

Ayu said...


nasa mulia - walkslm, salam kenal juga buat nasa ya..
oh alergik tak boleh makan seafoodlah ya..alahai ciannya..
thank you sudi kesini dan tinggalkan jejak ya nasa,,:)

Ayu said...

Ezadlieza - walkslm, wahaha..posing maut..hahhaa..
kannn lieza..sekarang macam dah lemau aje semua nak mengupdate... ramai blogger dah tutup blog dan pencen..adeh..terasa kesunyian tat kala ku berbicara sendiri macam syok sendiri aje..hahahah..tulah apa2pun selagi ada recipe yang dicuba dan boleh dibuat reference untuk diri sendiri akak akan update juga kalau orang lain tak sudi nak datang, tak apalah buat rujukan sendiri ajelah kan..huhuhu..macam sedih gitu hahaha..

ana said...

Salam ayu....cedapnye ketam. Dah la ketam ni sedap masak lak mcm ni. Lg la sedap. Ketam nipah ni mmg sedap. Isi pun byk. Kite suke. Ketam ni la yg kita mkn masa kena denggi hri tu. Kat sini hegenye bole tahan gak mahalnye ayu.

Ayu said...

ana - walkslm, hahah..ana kita masak ketam lagi hari ni..style macam nilah..hehe..ketam ni, memang best..
tulah kita dengar memang siapa yg kena denggi bagus makan ketam..tapi dimasak sup kan..macam manalah ana boleh kena denggi tu..ciannya..

ana said...

Tak tau la ayu. Ingt demam biasa. Masa tu under treatmen pas tu demam lak. G sepital doc said denggi bdarah. Seb baik cepat g sepital. Mmg teruk sgt masa tu smpi icu hu3...alhmdulillah dgn izin Allah pas mkn sup ketam nipah ni platelet terus btambah. Syukur3....

Ayu said...

ana - alahai ciannya..sampai masuk icu..kalau kat sini..my area ni..memang ada case denggi fever..sekejap2..pegawai sekitaran datang ketuk pintu check masuk rumah satu2..dia nak tengok ada air bertakung ke .. semua dia check..sabor ajelah..tapi bagus juga untuk kesihatan sendiri kan..apa2 pun ana take care lah ya..:)