Thursday, May 15, 2014

Oreo Espresso Muffins

Macam biasa bila dah lama tak baking, perasaan membuak2 nak pecahkan telur dan kacau2 batter tu akan menjadi2 gitu..then kebetulan kat rumah pun macam dah lama tak makan kek..asik masak nasi masak mee basically the main dish aje..snacks pun macam dah lama tak buat..so bila dah relax2 sikit kita browselah internet ni..cari kek atau muffins yang boleh dibuat simple dan cepat siap.. Terjumpa recipe kat bawah ni..kita tengok..ermm, biskut oreo ada satu kotak belum dibuka..then my various chips pun banyak sebab baru top up beli kat Larkin hari tu..apa lagi tanpa berlengah terus ayak tepung dan prepare bahan2nya..
Waktu dah pukul 10 malam..Mr Hubby pulak tanya apasal suka bake malam2...(lain aje tanya..)...hahaha
Kita jawap time nilah hati tengah tenang..therapeutic lah pada kita..cebah..hahaha
The first batch semua dapat rasa sebelum dia orang masuk tidur..semua cakap sedappp..alhamdullilah..
Hasif cakap dia nak bawa bekal esok nya untuk tea break..oh ya sekarang Hasif tengah buat his 6 months  internship kat one of the Aero Engine company as this is his last year in poly..
Next year habislah studies..then kenalah serve National service for 2 years sebelum continue lagi his studies ke University in syaa allah..kalau layak..:)

Muffins ni pada kita very moist dan sangat kena dengan oreo cookies dan chips2 yang berbagai rasa tu..imagine ada rasa coffee chips, butterscotch chips, semi sweet chocolate chips & twin chips (dual colours)..full of surprises that melt in your mouth..harus dicuba ni...:)


Oreo Espresso Muffins
Sources:- Backstreet tv
Tried & Tested -Ayu@curlybabesatisfaction
 Ingredients:-

  • 2 cups (10 ounces) all-purpose flour
  • ½ cup (1½ ounces) cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)
  • 2 teaspoons baking powder
  • ½ teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon salt
  • ¾ cup (5¼ ounces) granulated sugar-(Ayu used 1 cup castor sugar)
  • 2 large eggs
  • ⅓ cup vegetable oil-(Ayu used 115g melted butter- about 1/2 cup)
  • 1 cup plus 2 tablespoons milk
  • 1 teaspoon pure vanilla extract-(Ayu just used 1 tsp vanilla essence)
  • 11/2 tablespoon espresso powder-( Ayu used 1 tbsp nescafe powder)
  • 1½ cups chocolate chips, divided-(Ayu use 1/3  cup coffee chips, 1/3  cup butterscotch chips, 1/3 cup semi sweet choc chips & 1/3  cup twin chocolate chips-(dual colour white & black choc chips), + some extra for toppings)
  • 8 to 10 oreos, roughly chopped -(Ayu used 21 pcs- 15 to be mixed in batter the rest for topping)
 

Instructions

  1. Adjust oven rack to middle position and preheat oven to 375°F(Ayu used 180c). Spray standard muffin tin with non-stick pan spray.(Ayu used paper cups).Sift flour, cocoa, baking powder, baking soda, and salt into medium bowl; set aside. In large bowl, whisk sugar with eggs until light, about 30 seconds. Whisk in oil, milk, vanilla, and espresso until combined.
  2. Whisk dry mixture into wet mixture until just combined. Stir in 1 cup chips and half of the crushed oreos
  3. Evenly divide batter between muffin cups and sprinkle with remaining chips and oreos. Bake until set, 17 to 19 minutes(Ayu baked for 20-25 minutes). Let muffins cool in pan 15 minutes, then remove muffins from tin and place on wire rack to cool.

16 comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Ya hampunnn kaka meleleh2 ayaq lioq ai tgk ni
Fav tu cuma la tgh diet cake n desert
If start baking x leh nk stop
Muka makin lebar ni uwaaaa😂😂😂

P/S: lain kali nak Mai Tokyo roger la ai k... Byk advice Tempat yg best nak jejln 😊

Ayu said...

lady ayu - hehehe..ini akak dah lama tak baking..tu yang saja aje nak buat..mood tengah berkobar2..haha
in syaa allah..kalau ada rezeki lagi
boleh lah terjah japan lagi..huhu..

ain sweet thots said...

Hoho i rasank cuba sbb nmpk the word espresso tu ... ;) tungguuu nnt kita bagi feedback ye

dZana said...

imagine.. nikmatnyaaa..

tun_telani said...

ya Allah.. mengancamnyer nampak mapin niiihh.. dh lama x memapin, duk mengekek je sejak dua menjak nih... terliur betul nengok nih, nnti blh try.. nk kene cari mcm2 jenis chips nih. ada choc chip biasa je kt umah.

Ayu said...

ain - hehehe..ok akan ku tunggu..

Ayu said...

dZana - hahaha...yes imagine full of surprises..hahaha

Ayu said...

tun - samalah tun macam akak..at least tun ada juga mengekek..akak semenjak buat birtday cake akak hari tu sampai sekarng tak bake2..hehe..rindu dgn oven ku..haha

sudipVSsenduk said...

serupa la.. sVs kalau nak baking pun malam dalam pukul 10. Tenang rasanya tanpa gangguan lepas semua kerja rumah settle.

MamaFaMi said...

Salaam Ayu...

Aisehbedah... should have visited your blog earlier la tadi. Then boleh mama try godak this recipe yang nampaknya sangatlah tempting ni. Sebab hari ni tahap malas gaban. Tapi adik nak datang ambil mak. Normally I will tapau them something. So dengan berbekalkan sedikit seciput kerajinan yang bersisa (pergh, ayat pengsan tu tau!), mama godak je vanilla cupcakes... huhuhu...

ana said...

Salam ayu....
Hahaha...sama la kita. Dh lama tk mbaking sejak keadaan tk mgizinkn hri tu. Tp skrg mood baking dh dtg. Mmg rindu sgt kat mixer oben...kita mlm kelmarin wat choc lava cake. 1st time wat. Tgerak je hati nk wat tk kira la kol brapa. Kita stat wat kol 10lebih he3...seb baik kek tu bake nye jap je. bila mood bekobar2 ye ayu bahan pulak ada stok cepat aje mgodek2 kat dapur. Tau2 siap dah. Sukenye ati...tu yg sblm tido mkn kek dulu hahaha. Mana tak gem....

Ayu said...

svs - kann..macam tenang gitu dari suara anak2 yang bising..begaduh ..terpekik pekau ....sebab malam, dia orang dah lemau tak ada energy nak bergasak..haha.

Ayu said...

mamafami - walkslm, hehhehe...tak apalah mama..mayb next time..such a sweet sister you are..masih ada juga sisa energy nak bake... hehehe...me pun gitu juga kalau ada time pasti akan bakekan something for them ..kalau ada time lah..kalau
last minute tak ada lah..haha

Ayu said...

ana - haha..tulah ana..kita ni pun tengok juga.. kalau mood happy dan perasaan tenang aje..kita suka bake..atau buat kuih..rasa macam self satisfaction gitu..walaupun benda yang kita buat a very simple recipe.. tapi kalau susah hati fikirkan sesuatu..itu yang mood tak ada datang dan even mood nak masak pun tak ada..beli aje lah jawapnya..:(

nash said...

Salam kak ayu, what if i bake using 8 inch tin? Ok tak?

Ayu said...

nash - walkslm, yes i think you can..but for the chocolate chips yang untuk digaul dgn batter tu..u gaul sikit dgn tepung dalam 1-2 tbsp gitu dulu baru dimasukkan dlm batter so that the chips tak sink kebawah sangat..then mayb add another 1 -2 tbsp more milk ..see how it goes..kena experimentlah macam mana ya..then you feedback to me..