Wednesday, May 21, 2014

Sup Sayur Cendawan Tiram

Bila tekak tak berselera nak makan berat2..kita masak sup sayur cendawan tiram ni aje..hirup sambil kunyah sayur mayur serta cili padinya..just this dah cukup kenyang pada kita kalau nak kenyang sikit masukkan sesenduk (atau bersenduk2) nasi dalam mangkuk  sup dan makanlah macam nasi air...fuh terus berpeluh2 dahi dan hidung, sebab ada lada hitam dalam nya..panasss..hehe..

Recipe ni kita trial & error dari sup sayur yang kita pernah makan diseberang tambak..rasa2 dan guess apa bahan2 yang digunakan...so dah diuji kaji ni..hahaha...so this was what I came up with..:)

Sup Sayur Cendawan Tiram
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction 
Bahan:-
1 packet cendawan tiram
1 batang celery
1-2 sudu teh lada hitam serbuk
1 sudu besar sos ikan
1 kiub perencah sayur
1 biji bawang besar dihiris nipis
10 biji cili padi diketuk atau dihiris (ikut kepedasan masing2)
daun sup bawang secukupnya
air secukupnya
garam & serbuk perasa

Cara:-
Tumis bawang hiris hingga naik bau dan layu. Masukkan air & perencah sayur, biarkan hingga mendidih.
Masukkan serbuk lada hitam, sos ikan, cili padi, celery dan cendawan tiram. Perasakan garam & serbuk perasa. Tambah apa yang kurang. Bila semua dah ok, bolehlah matikan api dan taburkan daun sup & bawang.

18 comments:

Monica Rampo said...

Kak Ayu,
wah kelihatan sedap betul sup sayur cendawan ini...
patut dicoba juga...

Sederhana tetapi kelihatan sedap..

Rizziela said...

sedap ni hirup panas2

Honey said...

Salam Kak Ayu,

Aduh dah la tengah lapar ni. Nampak sup sayur ni bertambah lapar.

Kenapa I tak leh tengok Kak Ayu nye update kat reading list ye? Dah add kat list and dah follow but still tak nampak. Sedih betul. Jap gi baru nak gorek tengok kenapa.

Liza said...

salam akk ...lama Liza tak singgah dapo akk..
peberet Liza tu, sup cendawan...

sudipVSsenduk said...

sup panas2 macam ni sedap makan bila waktu selsema... sluuuurrrrp

MamaFaMi said...

Walaupun simple, tapi cukup menyelerakan. Kalau lawankan dengan ikan goreng garing dan sambal belacan... omak oi...

kausar said...

uishhhh ni faveret suami saya nih. sedappp

Ayu said...

Monica,
terimakasih Monic, memang sederhana aje menunya..tapi cukup menyelerakan..:)

Ayu said...

Rizziela - betul tu..hirup panas2..tak sedar 1/2 perituk kuahnya dah habis..hehe:)

Ayu said...

Honey - Oh ya ke?..tak sure pulak kenapa..harap Honey godek2 lah tengok macam mana ya..tapi for me, i can see your blog from my reading list..:)

Ayu said...

Liza - walkslm, harap Liza, sihat2 sentiasa ya..samalah akak pun dah lama tak singgah blog Liza..:(

Ayu said...

SvS - Aah kalau time selsema or time hujan2 fuh best kan..lagi2 kasi dia pedas sampai telinga keluar asap..hehe..:)

Ayu said...

Mamafami - betul mama..kalau lawan dgn ikan goreng, ikan bilis or ikan kering pun ok..ada pulak sambal belacan...fuh..cannot tahan i tell you..haha..:)

Ayu said...

Kausar - favourite suami akak juga tau kausar..dia yang introduce this to me..hehe...eh dah lama tak dengar berita..how are you dear..?..

tun_telani said...

10 bijik cili padi tuuu... kompom sok sek sok sek lap hingus kalau tun ngadap nih.. hihihi

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Ai pun suka try buat sup gini
But bab cili padi tu Mmg surrender awai2 la
Sbb bf now Mmg x de mkn pedas
Uwaaaa nangihhh tp Demi princess terchenta terpaksa la
Ketagih giler nk mkn pedas ni tawπŸ˜‚

Ayu said...

Tun- hahaha..actually 10 biji to..tahi Gigi aje tun pada akak..hahaha...siapa yg tak tahan pedas memang kena kupang kan..kalau tak bibir jadi sexy ler..bengkak..haha

Ayu said...

Lady ayu- yalah ayu, bf tak boleh makan pedas nanti baby pulak susunya pedas kan..tak apalah sabar dululah, nanti dah lepas tu boleh makan pedas2...:)