Friday, June 20, 2014

Acar Paru Goreng

Pertama kali kita dengar acar paru goreng ni bila kita buat majlis tahlil dirumah kita beberapa tahun yang lalu. The concept that time was guests yang datang for that tahlil kenalah bawa satu lauk dan satu dessert, heheh macam reunion gathering pulak kan..alah bukan siapa2 pun adik beradik dan sepupu aje..dan bacaan pun untuk arwah2 ibu & bapa serta pakcik & makcik yang telah pergi dulu..
So lauk acar paru goreng ni dibawa oleh sepupu Mr hubby..Kak Bik..bila kita makan tu sedapp pulak pada tekak kami...then terlupa pulak nak tanya dia masak macam mana..tiap2 kali jumpa asik terlupa nak tanya recipenya..hinggalah baru2 ni kita tanya macam mana nak masak acar paru ni..dia cakap pun tak adalah ikut sukatan..just verbally aje..but main thing paru direbus dulu dan digaul kunyit & garam dan digoreng dulu..yang lain tu masak macam biasa macam mana nak masak acar..so below was what I have adjusted ..only thing paru kita lepas digoreng, parunya jadi peroi..mungkin sebab kita potong kecil2 sangat..so please adjustlah ya..potongan parunya tu...:)

Acar Paru Goreng
Sources:- Kak Bik
Adjusted, Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan2 yang diperlukan:
  • 500g paru lembu direbus dengan halia kisar hingga empuk (untuk hilangkan hamisnya)
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 1" halia*
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 6 biji bawang merah biarkan sebiji seiji
  • cili padi ikut kepedasan sebiji sebiji
  • 5 biji bawang putih biarkan sebiji sebiji
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar cuka
  • garam,gula,perasa 
  • 1 batang karot dihiris panjang
Caranya:
  1. Paru direbus hingga empuk dengan sedikit halia kisar. Toskan dan dipotong panjang panjang.Lumurkan dengan kunyit, sedikit bawang kisar, bawang putih kisar, cili kisar dan garam dan goreng garing.Ketepikan
  2. bahan bertanda* dikisar halus dan campurkan dengan cili giling.
  3. Panaskan minyak  masukkan bahan kisar tumis hingga naik bau dan garing.Kacau sebentar.
  4. Kemudian masukkan tomato sos, gula, garam dan perasa,paru yang telah digoreng,bawang merah dan putih biji,cili padi, serta karot. Gaul rata.
  5. Masukkan cuka..Biarkan sebentar.
  6. Kacau rata.matikan api dan boleh lah dihidang kan.

12 comments:

Honey said...

Salam Kak Ayu,

Ewah dia... buat orang terliur pulak ni!!!

Faeez said...

Salam Ayu, interesting dish... Kita suka makan paru goreng & acar. Tentula sedap acar paru goreng ni.

Ayu said...

Honey - walkslm, hehe..harap2 berjayalah ya akak kasi awak terliur..hehe

Ayu said...

Faeez - walkslm, alhamdullilah memang sedap acar paru goreng..my mum yangmemang susah nak dapat pujiannya cakp sedap for this..hehe..

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu.
Tgh mlm Baru sampai sini, akak suka mkn paru, selalu beli yg goreng bercili, tp tak pernah buat sendiri lg. Nampak bestla Ayu masak, rasa mcm nak p berrsila mkn ngan nasik.

Chot said...

biasa jumpa sambal paru je..tak pernah pulak jumpa acara paru..huhu.
but it nice n looks yummy too

Ayu said...

Wattie- walkslm, waduh kak..dah lama tak sembang2 ya... Ni mesti sibuk kan... Aah..Marilah kak..jemput makan..acar paru goreng ni..hehe

Ayu said...

Chot- tulah kan chot..akak pun begitu juga baru ni dengar acar paru..sedap pada akak pulak tu..itu yg tanya recipe tu dgn cousin akak..heheh thank you ya chot singgah Dan tinggal kan Jejak disini..;)

ana said...

Salam ayu.
Paru kegemaran ku dulu. Tp dh lama kita tk mkn paru. Dh byk tahun. Tk tau kenapa. Dulu klau beli nasi lemak mesti lauk paru dgn telo mata. Apa pun nmpk sedap dn pastinye sedap kan ayu...

Ayu said...

ana - walkslm, yalah ana, samalah macam my dad..sekarang benda2 dalam ni dah tak berapa makan..sebab ada yang kata tak bagus makan selalu..
kita pun actually jarang2 juga masak paru..kalau teringin sangat barulah masak...tapi sedap acar paru ni ana..:)

Anonymous said...

hi kak ayu.. its me non (budak Insta)... this acar looks mabeles.. will try one day.. NON

Ayu said...

Non~ hi non budak insta!..hahaha..so cute...
thank you dear tinggalkan jejak ya...muaahhh..
yes non, you should try this acar one day..;)