Tuesday, June 03, 2014

Almond Treasure

Assalam teman2..bila tengok difacebook, ramai yang dah tayang cookies, ada yang untuk ambil order, ada juga yang simpan/share recipe untuk dibuat pada hari raya tahun ni nanti.....ada pula yang testing2 recipe2 baru sebab nak cuba mana yang sedap dan akan buat lagi for raya ...Kita pun ada juga dah aim a few cookies yang dah masuk list..hehe...
Well actually recipe yang kita nak share ni kita buat tahun lepas...Di sebabkan tak berkesempatan nak masukkan dalam blog last year, kita masukkan pula this year...tak apalah kan..gambar tak basi..
asal recipe baru..no problem..Oh ini pun recipe saki baki dari Majalah Aroma kemarin..hehehe...

Walapun pada kita buat biskut ni ada sedikit remeh..tapi berbaloi ler sebab sedap...Anak2 suka sangat.. Dia orang cakap macam 'Chocolate Ferrero Rocher' ..hahaha...Siap Iqram suruh kita buat banyak2 so that dia boleh jual kat sekolah, especially to cikgu2 dia...and said he will take $1 from each earnings...haha...business minded nampak..:) 
Recipe asal dari Chef Zubaidah...Terimakasih to 'Dunia Dapur Kama' via Maklang for sharing this recipe..minta halalkan ya dan kita panjang2kan disini pula..:)


ALMOND TREASURE:
Sources:-From Dunia Dapur Kama via Maklang
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfction
Sumber: Chef Zubaidah

Bahan A:
160g mentega
90g gula kastor
1 biji kuning telur 
2 sudu teh cappucino emulco 
   
Bahan B:
50g bubble rise - kisar
50g confleks - kisar
200g tepung naik sendiri
1/2 sudu besar serbuk koko

Hiasan:
Badan Nib
Coklat masakan 





Cara membuatnya:
Sebatikan A.
Masukkan semua bahan B.
Bulatkan dengan anggaran 1/2 sudu teh.
Celup ke dalam putih telur
Golekkan ke dalam badan nib
Bakar sehingga masak.
Setelah sejuk celup kedalam coklat masakan.
Masukkan kedalam cawan kertas.
(Ayu tak celup dalam coklat masakan, Ayu pipekan dalam papercup yang telah dibubuh biskut ni)




15 comments:

adda syuhada said...

sedapnyerr...

maz said...

Assalamualaikum kakk...hri ni pepgi lgi lepas anak2 g skolah dh on laptop...dh 4 hri xsmpat nk layan blog...msuk dpur akak dlu laaa...sdppp almond bulat2 kakkk tu...msti xsdar dh hbis sbalangg...oppss..sblum lupee...rspi chef asma tu lapisan atas kuih sri muka kna masak dlu ke...kita ni asik duk cri yg snang jee...malas nk kacau2 dlu..ada rspi yg buat sblum ni memang sdpp...tpi jnis kna kacau dluu...klu yg bnyk keje skit tu..kna tnggu time btul2 rjin..hehee...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya Ayu.. tengok resepi pun mudah.. boleh cuba ni :)

ana said...

Ayu...kita dtg nk mintak sikit. Sedapnye. Rasa mcm tk leceh. Biasala mcm almon london pun 2x keje he3...

ana said...

Lupa plak nk tnya...tk de almon dlm nye ke. Klau buh hazel nut panggang tengah2 tu mesti mcm ferero rocher kan kan kan ayu....

nur haszlin said...

Terima kasih atas resepinya...boleh tanya aper tu bubble rise???

Yana Shaiful said...

sedapnyaa..boleh bt utk raya nnt.. sure laku ^__^

Ayu said...

adda - thank u adda dear...:)

Ayu said...

maz - walkslm, hehehe..thank yu lah maz..singgah sini dulu ya..
almond treasure ni memang best makan..sekejap aje dah surut balang cookies..
nak buatnya patah pinggang wei..hehe ...resepi chef asma tu kena masak kejap sampai naik wap..kalau masak dulu kuihnya cepat masak maz..kalau tak masak dulu..kukus
kena lebih dari satu jam..hehehe...:)

Ayu said...

yati - memang sedap ni yati..anak kita suka sangat makan..sampai dia suruh kita buat banayk2 suruh jual ..hehe

Ayu said...

ana - Ana, nak minta sikit?..hahaha ini cookies tahun lepas punya..balangnya pun dah simpan dalam cabinet..hahaha..cookies ni ada almond nibs tu ana..so dah tak payah nak letak hazelnut..almond tu dah kasi rasa 'effect' macam ferrero rocher tu..hehe:)

Ayu said...

nurhaszlin - sama2 nur haszlin, bubble rice tu sejenis macam bijiran
cuba google mesti ada imagenya..kat kedai baking ingredients ada jual..:)

Ayu said...

yana - cubalah yana..buat untuk tahun ni..pasti anak2 suka..:)

fazianbatrisyia said...

uishhh...sedap ni

Ayu said...

fazianbatrisyia - alhamdullilah sedap ni sis..anak2 akak suka makan ni..:)