Monday, July 14, 2014

Sambal Bilis Kentang Pedas Berapi

Assalam, another side dish yang sedap dan harus dicuba kalau rajin nak buat ..hehehe.. Kita masak ni dah lama juga..dah lupa kita lawankan dengan lauk apa..tapi ..instead of the main dish  yang laku..kita end up meratah lauk ni dengan nasi aje...walaupun cili padi kat bawah tu nampak banyak ..lepas ditumis hingga garing..kepedasannya tak adalah sampai berapi..biasa2 aje tau..pada tekak kita lah..kalau teman2 yang takut pedas mungkin boleh dikurangkan cili padinya tu ya..:)

Sambal Bilis Kentang Pedas Berapi
Sources:- Mama nayli @myresipi
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan-bahan ( 5 org )

  • Ikan bilis 50 gram
  • Ubi Kentang 3 biji
  • Cili Padi @ Cili Burung 20-30 biji-(Boleh kurangkan kalau takut pedas)
  • Bawang Kecik/Merah 10 biji(3 ditumbuk,7 dihiris)
  • Bawang Putih 4 ulas
  • Serai 1 batang(diketuk)
  • Cili Merah 3 biji
  • Asam Keping 1 @ 2

Cara-cara

Tumbuk 3 biji bwg merah dan semua bawang putih. (Jgn Blend sbb nanti sambal ni jd berair)-(Ayu gunakan blender kering)Tumbuk juga cili padi dan cili merah
Goreng ikan bilis sampai garing dan angkat.
Ubi Kentang dipotong kiub kecil dan digaul bersama garam dan serbuk kunyit. Seterusnya digoreng hingga sedikit garing dan angkat.(Deep fry)
Gunakan kuali lain,tumis bahan2 yang ditumbuk dan juga masukkan serai yang telah diketuk.Setelah bahan tumisan agak garing, masukkan sedikit garam.
Masukkan bawang merah yang dihiris.Goreng hingga bawang btul2 garing. 

Masukkan ikan bilis dan ubi kentang yg telah digoreng. 
Untuk nampak cantik,letak sedikit serbuk kunyit dan last sekali masukkan asam keping


12 comments:

Gee® said...

SEdapnyaaa.... terlior!

❤Kamsiah❤ said...

sedap2nya resepi kat sini...boleh dijadikan menu utk berbuka..

salam kenal & follow sini

Ayu said...

gee - puasa2 ni semua tengok terliur kan gee..hehehe

Ayu said...

kamsiah - terimakasih kamsiah sudi singgah dan follow...
sila2kan help your self dgn recipe2 yang ada ya..salam kenal juga buat sis ya..:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

menyelerakan dibuat bersahur ni kak ayu... tp suami pesan waktu sahur jangan makan pedas2 atau masin2 sangat nanti cepat kering tekak siang hari.. hehe..

Ayu said...

madiha - betul2 tu ratna..heheh..sahur tak boleh makan pedas2 sangat..atau masin2 sangat..tekak cepat haus kan..tapi..akak ni memang dasar tekak kulit tebal kot..haha..tak pedas memang tak jalan..hehe..tapi serious sambal ni lepas dimasak cilinya sampai garing tidaklah pedas sangat..hehe

Anonymous said...

berapi eh..ganas nama tu ,takot !

~ Ddah

Ayu said...

ddah - hahahha..kasi gempak itu nama lauk ..

Honey said...

Anta Puchong pleaseeeeeeeeeeeeeee

Ayu said...

Honey- hahaha...

ain sweet thots said...

pedas2 mmg membuka selera kan kak. terliur tgk dish ni

Ayu said...

ain~hehe...betul tu pedas2 pembuka selera..tapi ada yg kalah tak tahan pedas...side dish untuk tambah2kan lauk aje...hehe