Wednesday, September 10, 2014

Asam Pedas Lada Hitam Ikan Duri

Percaya tak kalau kita kata ini first time kita beli ikan duri dan masak asam pedas..ah seriously ini first time (maklum ler kita ni dulu tak suka makan ikan, cuma dah tua kerepot nilah baru pandai makan)..ikan duri ni sama species dengan ikan mayong rupanya ya(untuk kita nak camkan ikan ni..trademarknya ada misai..heheh)..bila tengok kat google image telurnya tu macam sama aje...and yes kita beli telur ikan duri dulu then sekarang baru 1st time beli ikannya....Kita beli ikan ni dipasar..bila tanya nyonya jual ikan..ada ikan duri tak, dia tunjuk 'Itu depan mata lu' aje....heheh confirm tak kenal ikan duri lah babe..Maklum ler, kita ni sampai sekarang tak kenal nama ikan..yang simple2 ikan kembung, selar ikan merah, ikan bawal, ikan bilis..oops..kenallah..yang jarang masak dan makan itu yang tak kenal..

Bila kita nak masak ni..mak kita tanya, kau nak masak apa ikan duri tu?..Ikan duri masak asam pedas lada hitam sedap..so apa lagi..kalau asam pedas, mesti cari didapur Che Mat..bukanlah dapur che mat masak asam pedas aje ya..tapi disebabkan asam pedas yang dimasak ada macam2 versi itu yang suka singgah situ..so kita ambillah recipe che mat ni..memang terangkat sedapnya, lagi2 ada sawi asin lawannya....fuhhh!!!..ayah kita memang peminat tegar asam pedas..kalau masak asam pedas..kuahnya surut dulu..heheh..di buat hiruplah dicicah dengan roti lah..so kalau buat menu ni kuah kena lebih..Kita lebihkan lada hitam nya tu ..biar kasi merah sikit bibir2 tukang makan..heheh..
Terimakasih ya Che mat, akak minta izin dipanjangkan disini pula..untuk reference akak dimasa akan datang..:)

Asam Pedas Lada Hitam Ikan Duri
Sources:- CMG @ Tiffin biru
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 kepingan ikan mayong (ikan duri jenis besar)
Sawi jeruk secukupnya, potong dan rendam
1 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1-(Ayu tak letak ni gantikan dengan daun kesum aje))
1 1/2 senduk nasi cili kisar
3/4 camca besar pes asam jawa-(Ayu gunakan 11/2 camca besar)
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya


BAHAN KISAR HALUS :-)
5 biji bawang merah, hiris -(Ayu tambah sebiji bawang besar)
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
3 biji buah keras, hiris
1/2 inci belacan
10 biji cili padi-(Ayu tambah)
1 camca besar lada hitam biji-(Ayu letak 3 camca besar)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci ikan tadi, kemudian perap dengan limau nipis selama 10 minit, kemudian cuci kembali hingga bersih dan toskan. Sawi jeruk dicuci bawah air paip, kemudian potong kecil dan rendam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai dan bahan kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa, kacau rata dan tuang air secukupnya (anggaran 3 cawan). Kacau dan biar mendidih.
  3. Masukkan sawi jeruk (tos dan perah) dan bunga kantan. Kemudian masukkan ikan. Kacau perlahan dan masak hingga ikan masak. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan lauk2 lain..

10 comments:

Gee® said...

Wow! mengancam....!!

Honey said...

Salam Kak Ayu!

Yeay kita update recipe sama. Terliur aih!

Ayu said...

gee - masaklah apa2 yang glamour...asam pedas juga yang mengancam..heheh

Ayu said...

honey - walkslm, yeay!!!..high five...:)

Shiela said...

ya ampunnn.. sedapnyerrr..

Ayu said...

sheila - asam pedas apa pun tak tolak punya..hehehe

Rohah said...

Ikan duri ni mmg dah sinonim dgn sy sejak kecik lg sbb mudah dpt masa kat kg.sampai skrg turun ke anak2 pulak.mmg sesuai dimasak asam pedas...ada lada hitam pulak tu...uiii .mmg best.hihiiie

Ayu said...

Rohah- tulah Rohan..akak ni baru first time masak ikan duri..betapa jakun tukan...memang Dulu akak ni jarang kedapur..even dah lepas berumahtangga sebab sibuk berkerjaya....dah lepas berhenti keria barulah bertatih me masak...Dan baru nak kenal ikan..hehehe

Honey said...

Kak Ayu,

Saya baru perasan Kak Ayu taruk cili padi. Oh no sure pedas panas sebab taruk lada hitam sekali. Sedangkan tak masuk cili padi pun saya dah terasa pedas panasnya haha

Ayu said...

Honey - oh ya akak letak cili padi..hahaha..itu sebab part cili padi kalau tak tahan pedas jangan letak..akak ni tekak & bibir dah tebal dan 'seasoned' dgn pedas..kalau tak pedas tak ada kick..hahaha