Monday, November 03, 2014

Spicy Spaghetti Aglio Olio

My family are so used to my cooking spaghetti/pasta in pomodoro sauce or another word tomato sauce...that they are not used to eating 'white coloured' spaghetti/pasta if we were to eat out or even for me to cook them..
One day, when we were dining out in an Italian restaurant, I've decided to try the so called aglio olio menu in the list..cause I wanted to try it first and if its nice I would try it at home ..ermm not bad, I said, only thing if it was a bit hot & spicy, the taste would have made me satisfied...although I did finished the entire plate (dont waste food ok).. it was not hot at all no matter how much crushed red pepper or chili flakes I have added!!!...As you guys know..me & my 'malay tekak(taste)' like it hot...hehehe...

When I saw Mamafami's posting  a few months ago, thank you dear sis... I reckoned this is the right recipe as she uses 'basil pesto' for her Aglio Olio..My quest to search for that basil pesto ended when I only managed to find another brand that is halal, but of course the brand she used also halallah, but too bad it was out of stock....:)
Based on her recipe, I adjusted according to my taste...Yes my spicy version...hehehe
After cooking I realised now my spagetti aglio olio looks like fried spaghetti ...hahahaha...lantak ler..As long it just suits me & family..I am good...hehe..at the end of the day 1  packet spaghetti ..tak cukup awak..

Spicy Spaghetti Aglio Olio
Sources Adapted From:- MamaFaMi
Adjusted,Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction

Ingredients :
1/2 packet Angel Hair-(Ayu used 1 packet of spaghetti)
4 cloves garlic - chopped-(Ayu used 4 tbsp minced garlics)
1/2 teaspoon chillie flakes (Ayu used 2 tbsp)
1 1/2 tablespoons Waitrose Green Basil Pesto - (Ayu used 3 tbsp Ina Paarman's Kitchen Basil Pesto)

10 medium prawns - peeled and deveined-(Ayu added a pinch of salt & a pinch of black pepper)
3 calamari - Clean and cut the bodies into thick ring
1 teaspoon capers-(Ayu used 1 green pepper chopped)

1 tbsp chilli powder-Ayu added-(can omit this next time, if preferred the clean aglio olio)
5 birds eye chillies slice thinly-(optional)-Ayu added
black olives
salt - if necessary-(Ayu added a bit)
a bit of water-(Ayu did not add this)
olive oil
-(Ayu used normal oil as it was out of stock in my kitchen)



 Method :

1. Boil angel hair pasta till al dente. Drained and keep aside.

2. In a heavy skillet, heat enough olive oil over medium high heat. Add in the chopped garlic and fry till fragrant. Add in chillie flakes, chili powder.

3. Add in the basil paste. *Be careful as oil will splutter!!*

4. Add in calamari rings, olives and caper. Stir for a while before adding the shrimps and a bit of water.

5. Last but not least toss the angel hair into the pan and season with salt.

14 comments:

siti natrah said...

Bestnya..lain kali nk trylh

Ayu said...

siti natrah - cubalah siti..kalau tak nak pedas cili serbuk tu tak payah bubuh dan juga cili padi tu ya..:)

MamaFaMi said...

Assalamualaikum Ayu....

Hello, what we've got here. No wonder semalam tersedak, ada orang nyebut rupanya! Hehehe...

Aikkk.. aglio olio yang simple sudah di'sophisticated'kan oleh Ayu. Menangis orang Itali tau!

Kenkadang mama masak, ma masuk cili padi tumbuk. Betullah cakap Ayu, orang Melayu, mana kick makan tak pedas kan? Rasa cam baby pulak makan tak pedas! Hahaha...

Nowadays pun dah tak masak guna paste tu lagi, sebab dah tak jumpa kat supermarket biasa. Habis stock. So, masaklah pesen diorang, from scratch. Lagi senang sebenarnya. Ahaks...

Anyway, thanks Ayu for trying out the recipe. Recipe tipu tipu je tu... :)

LiNa_Pg said...

Meriah tul spageti kak ayu ni...
terbayang2 keenakannnya tu..
Ni lain version punya aglio olio hehe...biasa tengok kaler yg agak hambar..yg ni tgk pun menitik2 ayaq liuq cheq hihiii

Ayu said...

Mama fami- walkslm, hehehe...menangis orang Itali ya...
Haha...apa nak buat..org yg makan ni selera dia nak yg pedas2 aje...Ada balance sikit basil pesto tu nanti nak try buat yg tak letak serbuk cili..but just cili padi hiris...(tengok tu still need to put cili).. Hehe..apa2pun mama thank you for the recipe...recipe tipu2 pun kena juga ditekak kami sekeluarga ni..;)

Yana Shaiful said...

aglio olio versi tekak melayu nih.. klu xpedas xbest plak nk mkn hehee.. nnt nk try jgk lah ^_^

Ayu said...

Lina- hehehe...akak kan mana boleh jauh Dari cili padi...masak apa pun letak cili padi...agile olio selalunya memang tak pedas kan Lina..tulah telah diderhakakan kasi pedas...memang betul kata mama fami..org Itali kalau tengok confirm menangis sebab Ada cili hehehe...;)

Ayu said...

Yana-Ait...anjat akak..tengah type..terkeluar comment Yana...hehe..betul tu dear ini lah versi tekak melayu macam akak..heheh...;)

Monica Rampo said...

Hai kak Ayu,
kelihatan enak sekali spaghetti aglio olio yang kak Ayu buat, mana pedas lagi kan..kesukaan saya juga yang pedas begini..alamak jadi ingin buat juga...tapi saya belum pernah lihat ada yang jual basil pesto di Batam kak...
hmmmm pasti rasanya beda kan kalau tidak pakai basil pesto...lain kali kalau ke swalayan tengok-tengok lebih teliti siapa tahu ada..he he he...

Ayu said...

monica~ hai dear, wah ada gang ni yg suka pedas2..hehe..ya memang agak payah sedikit untuk dapatkan basil pesto tu..kena cari dibahagian italian section dimana sos spaghetti & pasta dijual...kena teliti carinya..cubalah monica next time kalau jumpa ya...;)

Rosdi Eunos said...

Dulu masa I work in a Hotel, time ada meeting je Agli Olio ni mesti ada request .. sama macam Ayu, I opt for spicier version sampai my director cakap, kalau dah tekak Melayu tu, Melayu jugak ..
Tapi kalau tak pedas tu mcm something amiss kan?

Ayu said...

Rosdi - aah memang setuju ..kita nikan tekak melayu habis tau..kalau tak ada cili padi macam tak makan..hahah..basically kalau makan tak pedas, makanan tu lalu gitu aje tak kick langsung..itu yang buat macam tak kenyang..hehehe...

Yasmeen said...

Hi Ayu,
Just wondering where you bought the pesto paste from?

Ayu said...

Yasmeen
Hi Yasmeen sorry just noticed your comment..
I bought mine at Cold Storage dear..:)