Thursday, April 21, 2016

Bonesteak Tulang Merah

Assalam, menu bonesteak tulang merah..memang famous diSingapura ni..kalau nak makan pergi aje ke Beach Road Hawkers Centre..kat situ banyak gerai2 'mamak' yang jual sup tulang ni..bayangkan kalau artis2 dari Malaysia kalau nak makan disitulah tempat mereka berkunjung...
Kalau yang jual tu, kuahnya lagi kemerah merahan..yang kita buat ni macam pucat sikit pulak...hehee..apa2pun kita cuba buat ni sebab dah ada recipe dan ingin merasa the 'melayu' version..hehe...

Sebenarnya kita tak makan tulang2 ni..masakkan untuk Mr Hubby & parents aje..another reason sebab nak put into record dalam blog ni..dia orang makan macam laju pulak sedut2 'sumsum' dalam tulang...kita rasa kuahnya aje...cicah dengan roti..Kita tanya dia orang sedap ke?..They said oklah..
tapi tak boleh makan banyak..sebab my parentskan ada darah tinggi...anyway alhamdullilah habis jugalah...Terimakasih buat Kak Fida for sharing recipe sup tulang ni ya...

Bonesteak Tulang Merah
Sources:-Kak Fida
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan
  • 1 kilo tulang *- cuci bersih
  • 3 helai daun pandan*
  • 1 btg serai*
  • 4 ulas bwg putih* -diketuk
  • 1 ibu jari halia* -diketuk
(Bahan2 * di atas disatukan di dlm periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.

  • 2 sb ketumbar biji*
  • 1 sb jintan kasar*
  • 3/4 sb jintan halus*
  • 1/2 sb lada hitam/putih*
(4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus )-(Ayu guna serbuk aje lain kali nak cuba  guna rempah steak yang dah siap tu)
  • *10-15 tangkai cili kering
  • *10 ulas bwg merah
  • *5 ulas bwh putih
Bahan dikisar*

  • 2 biji tomato dipotong dadu(Ayu tambah)
  • 1 botol tomato sos -(Ayu guna 3 sudu besar)
  • 1 tin kecil tomato puri(Ayu tambah)
  • 2 sb kicap manis(Ayu guna 3 sudu besar)
  • kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
  • 1-2 biji bwg besar - dibelah
  • cili hijau - dipotong
  • 2 biji telur - di kocok
  • Daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
  • 1/2 cwn bawang goreng
  • 1/2 cwn kacang peas -utk tabur

 Cara-cara
  1. Rempah yg disangar dan dikisar di masukkan ke dlm rebusan tulang dan rebus hingga daging pd tulang empuk.
  2. Cili kering,bwg merah,bwg putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.
  3. Tuangkan(2) ke dlm rebusan tulang dan gaul rata.Masukkan kobis,cili hijau,carrot, kentang,bawang hiris,sos tomato,kicap,garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.
  4. Tambahkan 1/2 bhgian daun sop,daun bwg(daun ketumbar) dan bwg goreng dan gaul rata lagi.
  5. Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.
  6. Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
  7. Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ade dijual.

4 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam kak ayu...
Lamanya xbuat bone steak ni..mmg teringat kat kak fida sifu myR..rupanya kak ayu pun guna rcp kak foda...mmg sedap sangat2 kan Bone steak ni

Monica Rampo said...

Merahnya merona kak Ayu, kelihatan enak he he he...
kak Ayu tidak makan tulang2 ini ya
tapi saya juga belum pernah makan sup sumsum begini, atau sup macam apapun yang pakai tulang yang disedut sumsumnya

Ayu said...

Lina
walkslm, aah Lina akak guna recipe kak fida ni..
sebab suka guna recipe dia..hehe...Lina pun dah cuba ya recipe ni..
tulah akak ni selalu ketinggaln kapal selam..org dah lama cuba akak baru nak cuba..:)

Ayu said...

Monica
ya Monica, akak tak reti sangat makan tulang dan sedut sum sumnya..
tak lalu actually..hahaha...masakkan aje boleh..
makan roti cicah kuahnya ajelah..hahaha