Thursday, April 14, 2016

Kacang Buncis Goreng Kulat Sisir



Sebelum ni kita selalu dengar kulat sisir atau cendawan kukur dari blog teman2 yang telah cuba memasak bahan ni..kita tanya my mum..mana nak cari cendawan ni…sebab my mum asal orang Muar Johor..she grew up kat kampong selama 17 tahun sebelum dia berkahwin dengan my dad dan terus berhijrah ke Singapura ni...dia cakap cendawan ni kalau dulu dia selalu tumbuh kat batang pokok getah yang dah tumbang...dulu banyak dan senang didapati..sekarang susah nak dapat...terus perbualan berhenti disitu ...

Then ..hati ni terasa girang sekali bila kita terjumpa makcik jual cendawan ni dipasar Siti Khadijah diKelantan waktu kita pergi bercuti disana tahun lalu..Ya Allah macam terjumpa emas gitu bila kita nampak ni...terus beli sampai RM$20 ..yalah satu pot RM$5(Time tu ingat macam mahal pula eh benda ni)...then bila dah dalam kereta, ku tersentak dari lamunan.. menyesal tak sudah..sebab beli sikit!!..Dalam hati kenapa kemutnya aku ni beli sikit nahhh...dahlah benda susah dapat..beli 20 henggit aje???..ish ish...
Anyway..lepas tu, masak pun jimat2 ler..sayang weh ..entah bila dapat merasa cendawan ni lagi..kita decided to goreng dengan kacang buncis & pecahkan telur...
 Ya ampun!..sedapppnya cendawan ni..bila gigit tu macam gigit daging atau ayam!..
Inilah cendawan yang termahal yang pernah kita makan & masak...hehe..
 

Kacang Buncis Goreng Kulat Sisir
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:
2 packet kacang buncis dipotong ikut suka
1 biji bawang besar dihiris 
3 biji bawang putih dihiris
15 biji cili padi dihiris
1 cawan kulat sisir dibuang sabut, direndam, cuci & toskan
1 sudu teh kunyit serbuk
2 biji telur 
garam & serbuk perasa


Cara:
Tumis bahan hiris hingga naik bau & layu. Masukkan kunyit serbuk. kacau rata. Masukkan kacang buncis, garam & serbuk perasa & sedikit air kalau perlu. Gaul rata.Pecahkan telur. Biarkan seketika kacau rata. Masukkan kulat sisir yang telah direndam. Gaul lagi hingga semua masak. Matikan api siap untuk dihidang.

6 comments:

Monica Rampo said...

ha ha ha...kak Ayu bisa saja, jadi menyesal beli hanya RM20, kurang banyak ya kak...
pantas mahal ya kak...rasanya sedap begitu, hanya saya belum pernah makan, he he he..

maz said...

Assalamualaikum kak, sgpore pun ada jgk ye kulat ni..lamanya kita xmkn..klu greng dgn tlur pun sdp kan..ingat lgi msa kecik2 kat kmpungg dlu..pas hujan bnyk la kulat ni tumbuh kat batang pkok2 yg reput..

Ayu said...

Monica
yalah monica, waktu makcik tu cakap 1 cup rm$5 akak macam terkejut sebab mahal juga harganya...itu yang terus tersasul minta rm$20 aje..sekali dalam kereta fikir balik
waduh sudah jalan jauh2 kok belinya segitu aje..hahaha...lagi2 maaf cakap if you convert its only around less than S$10...huhu ..
cendawan ni sedap tau monica...

Ayu said...

Maz
walkslm, spore tak ada maz...ini akak beli dikelantan tahun lalu semasa pergi bercuti disana..aah kalau goreng dgn telur pun sedap..tulah mak aka cakap pun begitu dia selalunya tumbuh dibatang2 pokok yg dah tumbang atau reput..

Monica Rampo said...

kak Ayu, saya coba buat tumisan kacang buncis ini, hanya jamurnya pakai jamur tiram saja, tidak ada kulat sisir, tetap enak...

terima kasih inspirasinya kak....

Ayu said...

Monica
Oh iya? Sudah cuba..tapi guna cendawan tiram?...
Ya tak apalah...memang susah nak dapat cendawan kukur ni..
At least 1/3 bahannya ada..cendawan diganti dgn cendawan tiram pun sedap juga..
Terima kasih ya monica sudi mencuba...harap kena dgn seleranya...;)