Tuesday, May 10, 2016

Tai Bak Mee Goreng Laksa

Assalam,hari ini..hari terakhir anak2 (Iqram & Marsya) mendudukki peperiksaan pertengahan tahun...semuga semuanya dapat jawap soalan2 dengan betul ..dan mendapat keputusan yang baik..insyaallah, mudah2han.. 
Lepas ni..tengoklah nanti..semuanya minta handphone mereka balik..sebab during exams..handphone kena ban dan letak disebelah katil ayah mereka...padan muka dia orang...hehehe.. kalau tak,..mengadap handphone sepanjang hari...puas kita bising....dengan ayah mereka juga, SEKALI aje suara guruh ..mencecet dia orang jalan..kadang2 kita ketawa sendiri..sebab tengok dia orang jalan macam tak jejak lantai kalau ayahnya bersuara...kikiki...
 
Kali ini kita mencuba another version of 'laksa goreng'..pernah buat disini & disini..
kalau yang dulu penggunaan kerang & udang ..kali ini just ikan bilis & isi ikan..kelainannya yang ini guna santan, rempah kari ikan & kerisek ...versi ini mirip rasa laksa berkuah cuma yang ini  digoreng...sedapp.

Tai Bak Mee Goreng Laksa
Adapted From Laksa Goreng
Sources:- Hajjah Saodah Mohd Salleh
Tried Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
2 kg taibak mee(Mee cendol)
1/2kg taugeh
segenggam daun kesum -dihiris
1 ekor bawal putih atau 2 ekor ikan kembung-(direbus, buang tulang & kisar isinya. Air rebusan jangan dibuang, dikisar bersama isi ikan)

sejemput ikan bilis*
1 inci kunyit hidup*
5 ulas bawang putih*
2 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 batang serai*
sehiris lengkuas*
(Bahan kisar*)

2 sudu besar kerisik
1 biji bawang besar dihiris
4 batang cili hijau atau merah dihiris(Ayu terlupa)
3 sudu besar cili kisar
1 kotak santan kara 200ml
21/2 sudu besar serbuk kari ikan
4-5 sudu besar jus limau
2 keping fish cake dihiris nipis
5 keping taupok dihiris

Garnishing
telur rebus
hirisan timun
hirisan bawang
daun kesum
cili hiris

Cara:-
Tumis bawang hiris. Masukkan cili kisar biarkan hingga garing dan naik bau. Masukkan bahan2 kisar tumis lagi hingga garing. Masukkan rempah kari ikan, fish cakes serta taupok. Masukkan  isi ikan & air rebusan serta kerisik. Biarkan seketika, masukkan santan, garam & serbuk perasa. Gaul rata. Masukkan mee, jus limau & daun kesum kacau pelahan hingga rempah sekata. Jangan terlalu digodek takut hancur. Akhir sekali masukkan taugeh, gaul rata & matikan api.. Hiaskan dengan bahan2 garnish.

8 comments:

Kerull Nazeem said...

Assalammualaikum k.ayu..he he early morning dah datang menjengah rumah k.ayu..sedapnya tai bak mee tu..ni kena masuk list jugak sebab saya suka menu2 yang ala2 rare ni..nanti bila test kita update ye..muah ciked..he he

LiNa_Pg said...

Assalam kak ayu..
Sama lah anak saya pun tengah exam pertengahan tahun skrg ni..Baru hari kedua.Semoga anak2 kita dapat menjawab dengan baik..amin

Sedap mi/laksa goreng tu..saya suka yg pesen bersalut camtu..ada lak teloq pelakon tambahan lagilah sedap hihi

Monica Rampo said...

pasti sedap ini kak Ayu... di Batam susah nak makan laksa, jarang yang jual, dulu pernah beli tapi rasanya aneh..
wah laksa goreng, duh jadi ingin makan pulak he he he..

Ayu said...

Kerull
walkslm, hehe..thank you thank you...kerull singgah kejap kat sini pagi2..
biasalah schedule posting pagi2 gini...boleh lah kalau nak mencuba..akak pun suka masuk list menu2 yang rare..hehe

Ayu said...

Lina
walkslm, insyaallah kan lina...oh sana baru start ya..
anak2 akak last week dah start dah...

aah taibak mee ni digoreng pesen bersalut ..
serupa laksa lemak tu cuma yang ini kering..telur tu optional..tapi kalau
ada lagi sedap..heheh

Ayu said...

Monica
sedap ni Monica,
akak goreng 2kg habis..kebetulan ada tetamu yang datang
laksa ya buat sendiri lagi best kalau yang beli nasib2 juga
ada kala O.K ada kala K.O...heheh

maz said...

Assalamualaikum kak,
kita bab2 mknan mcm ni memang jakun, xpernah mkn lagi laksa goreng atau lontong goreng ke..
mcm bihoon goreng ke kak, jenis beras..cuma laksa jenis besar skit kan..

Ayu said...

Maz
Walkslm, rasanya macam laksa lemak yang biasa kita makan tu..
Cuma yg ini bergoreng..dia macam laksa biasa kenyal2.. Tapi mee tai back ni pendek2
Macam cendol...hehehe...