Monday, June 13, 2016

Mee Talam @Mee Boko

Assalam, kita harap kita tak terlambat mengucapkan Salam Ramadan buat semua teman2, tetamu2 & silent follower yang sudi singgah keblog yang tak seberapa ni walaupun dah masuk seminggu kita menjalani ibadah berpuasa..hasrat dihati nak update earlier tapi macam tak bolehlah gitu..sebab kita sibuk ya amat...ini pun kita bersengkang mata menaip..sementara lagi beberapa jam nak bersahur..sebab kesian teman2 yang tertunggu tunggu entry baru dari kita..macam real eh..hehehe..

Oklah .. kita nak share recipe yang kita cuba sebelum bulan puasa ni..Mee Talam recipe dari Kak Azie..kita tengok dah beberapa kali sis Azie memasukkan entry Mee Talam diblognya... itu yang kita curious, bila kita tengok bahan2nya very2 minimal dan bahan yang digunakan pun lain dari yang lain..iaitu batang kangkung & just mee !..
Kebetulan kita ada beli kangkung itu yang hasrat nak cuba terus dilaksanakan...tapi kita gunakan daunnya sekali sebab macam sayang pulak kalau tidak digunakan...hehe

I tell you..lepas digoreng sedappp tau..kita goreng pedas sikit..then tidak bubuh garam & perasa langsung..rasa pedas, manis & masin dari cili, kicap & air gula melaka tu dah cukup membangkitkan selera dan secukup rasa... of course udang pun play a part sebab rasa manis udang tu pun kasi rasa mee ni very special in its own way...
Terimakasih buat Kak Azie kerana berkongsi recipe yang simple yet sedap ni..am I glad I tried ..another recipe into my collection ..Mohon kita panjang2kan disini pula ya..


Mee Talam @ Mee Boko
Oleh: Azie Kitchen
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan-bahannya; 
1 1/2 peket mee kuning 
1 mangkuk kecil udang  - opsyenal-(Ayu guna udang size medium)
1 ikat kangkung - ambil batang sahaja-(Ayu guna daun sekali sebab sayang hehe..)
1 sudu besar cili kisar -(Ayu guna lebih sedikit)
Garam (Ayu tak bubuh ni & serbuk perasa pun sebab kicap dah masin & rasa gula melaka dah lemak)

Bahan Tumbuk:
5 ulas bawang putih 
9 ulas bawang merah

Bahan masak:
Kicap pekat cap Ikan Mas - guna Kicap Jalen (Ayu guna kicap cap kipas udang aje)
1/4 keping Gula Melaka -(Ayu agak2 ikut citarasa)

Cara cara:
Masak sedikit air dengan gula Melaka hingga gula hancur. Masukkan kicap dan masak sehingga berkilat. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga garing. Masukkan pula cili kisar. Terus tumis sehingga cili benar benar masak. 
Masukkan udang dan dikacau sehingga udang masak. Masukkan mee dan kacau rata sebelum dimasukkan air kicap dan gula Melaka tadi. Kacau rata.
Masukkan kangkung dan garam, kacau rata. Sesuaikan rasa. Kacau sehingga sebati. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan.

8 comments:

Monica Rampo said...

sedapnya mee talam ini kak... sederhana bahan-bahannya, patut dicuba ini kak...

Cik Da said...

boleh try ni...

LiNa_Pg said...

Assalam kak ayu..
sungguh menggiurkan mi boko kak ayu ni..tgk plak udang posing baekkkk punya tu hehehee

Nooriah Abdullah said...

Resepi yg simple sngt tpi tkde kangkong lah kt sini kena balik try kt brunei lah mesti sedap anak2 menikmatinya nnt thanks Ayu dh lama tunggu entry baru Ayu

Ayu said...

Monica
cubalah Monica, bahan2nya sedikit aje tapi alhamdullilah rasanya sedap..:)

Ayu said...

cik Da
cubalah che da..:)

Ayu said...

Lina
walkslm,heheh udang tu memang kasi orang geram gitukan..
attack udang dulu ..hahah

Ayu said...

Nooriah
aah kak Noor..balik brunei nanti bolehlah cuba..
ada kangkung yang buat mee ni lain sikit dari yang lain...:)