Tuesday, November 01, 2016

Ayam Panggang Paling Special

Assalam, 'life has to go on' ....so 'just move on & deal with it'.. itu aje yang dapat kita kata pada diri ini..only now..realised that tidak semestinya suka makan manis2 aje yang boleh dapat diabetes..suka makan nasi or jenis yang ber kanji pun boleh dapat...adding on lifestyle yang tak berapa active bersenam, fakta usia & keturunan juga  ..:(
Anyway ini adalah menu yang dah lama kita buat..pertama kali buat tu kita  post pulak kat Insta..bila orang tanya recipe..kita dah lupa apa yg kita letak...then buat lagi baru noted down bahan2 yang diadjust..

Ayam panggang ni was indeed sedappp ..nak makan gitu2 aje pun boleh...tapi anak2 kita makan dengan nasi & ada juga kita buat sedikit Mashed Potatoes..maklum ler..mama malas nak masak menu lain...
Kita buat sekali 2 ekor ayam kecil..sambalnya pula kita tak rajin nak buat..hehe...alah..cicah dengan cili sos dalam botol tu sudah ler..
Terimakasih buat Encik Hairul..kita panjang2kan disini pula ya..:)

Ayam Panggang Paling Special
Sources:- Hairul 
Tried & Tested:-Ayu @curlybabesatisfactiion
Bahan-Bahan Resepi Ayam Panggang:

1 ekor ayam bulat (rebus bulat2 dan tos)
5 ulas bwg putih
1 biji bwg besar
1 inchi halia
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih-(Ayu tambah)
1 sudu besar serbuk ketumbar-(Ayu tambah)
2 sudu besar madu
2 sudu teh garam +aji
50 gram butter
2 sudu besar serbuk lada hitam
sedikit air -(Ayu tambah supaya berkuah sedikit)


Cara Membuat Resepi Ayam Panggang:
1. Kisar yg bwg besar, bwg putih, halia
2.Satukan semua bahan2 lain (kecuali butter), campur dgn bahan kisar.
3. Lumur pada ayam dengan rata. (luar n dlm) n perap 1-2 j
4. Sapu butter dipermukaan kulit n celah2 kulit
5. Panaskan oven 170c. bakar dlm 40 min. air perapan ayam di sapu2 atas ayam sms membakar
6. Tabur lada hitam atas ayam
7. Blh kuarkan ayam bl nmpk kulit dah garing
8. Sms hidang, ltk sambal cili (cili merah, bawang putih, halia, cuka – blend) n sambal kicap jk nak. Ltk telur rebus, salad n timun sbg hiasan

16 comments:

Anna Qawina said...

Asslmkm Kak Ayu..
Walllaaaaa nampak sangat sedap & mendebarkan saya yg tengah lapar ni..haha

LiNa_Pg said...

Hurmmm...kalau ayam ni mmgtidak dinafikan kompom laku kalu buat kat umah ni kak ayu

cheq da said...

Nmpk sedap dan menyelerakan

Phong Hong said...

Wah....this ayam confirm sedap! Must try this :)

Monica Rampo said...

tetap semangat ya kak... always support you even from a distance..

wah memanglah kalau ayam begini, dimakan pakai saus sambal saja sudah enak kak he he he, ayamnya sungguh spesial ini kak

cik ain | sweet thots said...

anak I kalau nampak ni, kak oii mau mintak buat. Last week I was in jb, time nak amik husband kat jb sentral i dah terlajak smpi imigresen spore ... hihi. This week kita dtg lg

Juls Julie80 said...

Salam Sis..

sedapnyerrrr... blh try resepi ni...skrg kat Msia minyak masak dah naik regha..kene makan yg kukus...rebus & panggang..hehehehe

Ayu said...

Anna
walkslm, hahaha..lama tak sembang dgn anna..
ni anna dah datng..boleh lah akak link balik your blog..
kemarin semua lesap..so sekarang pelan2 kena cari balik blog list akak..

Ayu said...

Lina
tulah lina..ayam juga lah yang dia orang cari..hehehe

Ayu said...

cheq da
thank you dear..harus dicuba ni..:)

Ayu said...

Phong Hong
cubalah Phong Hong..sekali2 go for protein menu..hehe

Ayu said...

Monica
terimaksih ya Monica,
slowly2 accepting itlah..walaupun ku tak rela...huhu
aah akak malas buat sambalnya ..cicah dgn cili sos sudahlah..hehe

Ayu said...

cik ain
anak2 memang suka makan ayam..:)
wah dah dekat tu..kalau terbabas ke imigrasen...
passport ada bawak tak?..

Ayu said...

juls julie
walkslm, hahahah..betul tu minyak malaysia dah naik..
tapi kalau compare dengan spore ni..minyak masak malaysia masih murah tau..
itu yang kalau masuk jb mesti beli minyak sikit..:)

Nooriah Abdullah said...

Nampak sedap dan cornfirm sedap ni Ayu
Banyak beno bahan nya tu kan
Tpi nk sedap mesti lah kann
Nnt nk try lah Ayu thnx for the recipe

Ayu said...

Nooriah
ayam panggang ni actually senang nak buat..
bahan2 pun semuanya ada kat rumah..gaul2 aje kak noor..heheh