Tuesday, November 08, 2016

Kari Daging India

Kari Daging India..sedappp..memang ketara rasanya..dah buat pun entah yang keberapa kali..kalau tak daging kita guna ayam... kita buat guna ayam then cicah dengan roti kirai for my hari raya open house..Mr hubby's friend orang India commented sedap kari ni..hehe..so kalau orang India dah cakap sedap..memang pass lah lauk nikan..hehehe..
Recipe nampak kat dapur Mas..then tengok ke linknya..ada step by steps..terus save ke draft then cuba ..so basically dah banyak kali rrefer ke draft bila nak masak kari India ni..so this time memang harus dipostkan diblog supaya senang untuk refer in the future..Terimakasih buat Mas & Encik Khairul for the recipe...

Kari Daging India

Sources:-En Khairul Hakimin Muhammad FB Via Mas DapurMas
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahannya: 
2kg kambing (dipotong dadu-1inci). -(Ayu guna daging lembu)
12 sudu besar rempah kari daging 
1 sudu besar serbuk kunyit 
3 biji bawang besar India. 
3 inci halia 
3 ulas bawang putih 
5 biji cili besar hijau 
5 tangkai daun kari 
5 biji tomato 
5 biji kentang 
2 batang kayu manis 
2 kuntum bunga lawang 
5 ulas buah pelaga 
3 sudu besar rempah halus (biji sawi, jintan, halba). 
2 sudu besar pes asam jawa 
Garam secukup rasa 
5-7 cawan air.

 
Caranya : 
Basuh bersih kambing. Boleh buat 1 bilasan dengan 1 senduk tepung gandum untuk hilangkan bau hamis. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah diracik bersama semua rempah kasar dan halus. 
Tumis sampai naik bau. Rempah kari jangan tumis. Masukkan kambing dan halia yang telah diketuk. Gaul rata. Dah nampak separuh empuk, masukkan kentang dan 2 cawan air.
Bancuh rempah kari dan serbuk kunyit dengan 1 cawan air. 
Masukkan dan gaul rata. Potong tomato dan cili. Oh ya tomato tu cari tang muda muda sikit Masukkan tomato, cili dan daun kari. 
Gaul rata Dah mendidih tambahkan lagi sikit air. Ikut kepekatan yang disukai. Selagi belum empuk kentangnya, jangan buh garam dan asam jawa. Nanti semua lambat masak dan empuk. Biarkan mendidih, buh asam jawa dan garam, gaul rata dan siap!! Sedap woih! untuk lihat gambar cara2 membuatnya, boleh klik DISINI
rima kasih pada En Khairul Hakimin Muhammad FB. Mas share resepinya disini yerk. Bahan-bahannya ialah: 2kg kambing (dipotong dadu-1inci). 12 sudu besar rempah kari daging 1 sudu besar serbuk kunyit 3 biji bawang besar India. 3 inci halia 3 ulas bawang putih 5 biji cili besar hijau 5 tangkai daun kari 5 biji tomato 5 biji kentang 2 batang kayu manis 2 kuntum bunga lawang 5 ulas buah pelaga 3 sudu besar rempah halus (biji sawi, jintan, halba). 2 sudu besar pes asam jawa Garam secukup rasa 5-7 cawan air. Caranya : Basuh bersih kambing. Boleh buat 1 bilasan dengan 1 senduk tepung gandum untuk hilangkan bau hamis. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah diracik bersama semua rempah kasar dan halus. Tumis sampai naik bau. Rempah kari jangan tumis. Masukkan kambing dan halia yang telah diketuk. Gaul rata. Dah nampak separuh empuk, masukkan kentang dan 2 cawan air. Bancuh rempah kari dan serbuk kunyit dengan 1 cawan air. Masukkan dan gaul rata. Potong tomato dan cili macam itu. Oh ya tomato tu cari tang muda muda sikit Masukkan tomato, cili dan daun kari. Gaul rata Dah mendidih kau tambahkan lagi sikkt air. Ikut kepekatan yang kau suka. Ha selagi belum empuk kentangnya, jangan buh garam dan asam jawa. Nanti semua lambat masak dan empuk. Biarkan mendidih, buh asam jawa dan garam, gaul rata dan siap!! Sedap woih! untuk lihat gambar cara2 membuatnya, boleh klik DISINI

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Terima kasih pada En Khairul Hakimin Muhammad FB. Mas share resepinya disini yerk. Bahan-bahannya ialah: 2kg kambing (dipotong dadu-1inci). 12 sudu besar rempah kari daging 1 sudu besar serbuk kunyit 3 biji bawang besar India. 3 inci halia 3 ulas bawang putih 5 biji cili besar hijau 5 tangkai daun kari 5 biji tomato 5 biji kentang 2 batang kayu manis 2 kuntum bunga lawang 5 ulas buah pelaga 3 sudu besar rempah halus (biji sawi, jintan, halba). 2 sudu besar pes asam jawa Garam secukup rasa 5-7 cawan air. Caranya : Basuh bersih kambing. Boleh buat 1 bilasan dengan 1 senduk tepung gandum untuk hilangkan bau hamis. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah diracik bersama semua rempah kasar dan halus. Tumis sampai naik bau. Rempah kari jangan tumis. Masukkan kambing dan halia yang telah diketuk. Gaul rata. Dah nampak separuh empuk, masukkan kentang dan 2 cawan air. Bancuh rempah kari dan serbuk kunyit dengan 1 cawan air. Masukkan dan gaul rata. Potong tomato dan cili macam itu. Oh ya tomato tu cari tang muda muda sikit Masukkan tomato, cili dan daun kari. Gaul rata Dah mendidih kau tambahkan lagi sikkt air. Ikut kepekatan yang kau suka. Ha selagi belum empuk kentangnya, jangan buh garam dan asam jawa. Nanti semua lambat masak dan empuk. Biarkan mendidih, buh asam jawa dan garam, gaul rata dan siap!! Sedap woih! untuk lihat gambar cara2 membuatnya, boleh klik DISINI

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ

4 comments:

Phong Hong said...

Kalau orang India kata sedap, confirm lah sedap. PH bookmark dulu tapi kena scale down the resipi sebab yang ni masak banyak.

Ayu said...

PH
Aah kan..Kalau org India sendiri dah kata sedap..
Kira dah pass lah ISO standard ..heheh
Boleh scale down the portion kalau nak masak sikit..;)

Nooriah Abdullah said...

Best ni kari india tkde santan kan Ayu
Sesekali biarlah kita mengindiakan kari kita Ayu kan
Mesti sedappp Ayu
Akak mesti try lepas ni

Ayu said...

Nooriah
Betul tu kak Noor..
Sesekali mengIndiakan Kari kita tu..
Kurangkan penggunaan santankan...hehehe
Harus cuba kak noor...;)