Thursday, November 17, 2016

Kari Udang Ala Goa

Assalam,kari ala goa ni dah lama kita perhatikan, ramai blogger yang dah mencuba..tapi rata2 guna ikanlah..kebetulan teringin nak masak kari..tapi udang aje yang ada dalam freezer..so decided to try out this recipe...memang mabeleslah kari ni..no wonder ada yang berkali2 masak lauk ni...kita masukkan juga telur burung rebus ... viola..balance kuahnya boleh cicah dengan roti untuk sarapan...
Recipe asal dari Chef Wan .. kita ambil dari CheMat..terimakasih ya..akak panjang2kan disini pula...

Kari Udang Ala Goa
Adapted from  Kari Ikan Ala Goa
Sources:- Chef Wan via Che Mat 
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHANNYA :-)
600 gram ikan tenggiri-(Ayu gantikan dengan 1kg udang XL)
15 biji telur burung direbus(Ayu tambah)
3 biji tomato*
3 biji cili hijau*
3 camca besar serbuk ketumbar*
3 camca besar serbuk jintan putih*
2 camca teh serbuk kunyit*(*dikisar halus)
2 biji bawang besar, dicincang
3 ulas bawang putih, dicincang
1 inci halia, dicincang
1/2 camca besar biji sawi
4 camca besar cili kisar (boleh kurang kan)
500 ml santan (mat guna 200 ml santan + 300 ml air)
1/2 cawan jus asam jawa
2 biji tomato, belah 3 setiap satu
2 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari dan biji sawi hingga harum. Masukkan bahan kisar halus, cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Tuang sedikit air, kemudian tambah santan, kacau rata. Bila mendidih, masukkan ikan tenggiri dan jus asam jawa. Kacau perlahan. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masukkan tomato, dan masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, roti, lempeng atau roti prata...

2 comments:

Phong Hong said...

Nampak sedap ni. PH lebih suka ikan berbanding dengan prawns. So far, PH tak pernah masak kari ikan atau udang. Mesti cuba at least once :)

Ayu said...

Phong Hong
Oh PH samalah macam my hubby & dad..suka ikan..
Yes you should try sekali2 masak kari..tukar2 selera..kan...;)