Wednesday, November 16, 2016

Marble Chocolate Nutella Cake

Assalam, sebelum kita terlupa & hilangkan recipe ni baik kita uploadkan kat blog..senang untuk buat rurjukan akan datang kalau nak buat lagi..jumpa recipe ni kat Fb..with some adjustment on my sidelah..Terimakasih puan punya recipe ya..Akak panjang2kan disini pula ..Hari raya puasa yang lalu kita buat kek ni.. ambil order kecil2an..tak sangka customer repeat order pula..hehe..recipe asal hanya marble cake..tapi kita dah adjust gulanya sebab nutella fillingnya dah manis..

Gambar tak ada  yang dah potong..yang ini customer punya..hehe..sendiri punya tak sempat nak buat sebab alhamdullilah tahun ni boleh tahan juga order masuk..sampaikan sehari sebelum Raya baru siap & dapat deliver kepuan2 punya yang order..
Its just next time kena plan betul2 schedule order tu..bayangkan seminggu sebelum raya kita tidur 3-4 jam aje setiap hari..mana nak masak untuk berbuka & sahur, buat cookies untuk rumah sendiri & ontop buat order kek ...end up rumah sendiri tak ada kek..hehehe..

Marble Chocolate Nutella Cake
Sources:- Azlina Ina
Adjusted, Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan A:-
4 biji telur (size AA)
160g gula halus
1 sudu besar ovalete
1 sudu kecil vanilla

Bahan B:-
195g tepung gandum
30g tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
(bahan diayak)

Bahan C:-
250g butter (quality butter)
2 sudu besar susu pekat

3 sudu besar serbuk koko (ayak)
2 sudu besar air 

nutella 187g

Cara:-
Whisk Bahan A sehingga gebu. Masukkan Bahan B sedikit demi sedikit.(kaup balik dgn menggunakan spatula). Dalam mixer yang lain guna (K beater) pukul Bahan C sehingga kembang(bertali). Masukkan campuran tepung & telur tadi kedalam campuran butter(Bahan C) yang kembanag tadi. Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 bahagian campurkan dengan 3 sudu besar serbuk koko + 2 sudu besar air dan sebatikan. Guna loyang 8"
Preheat oven dan bakar adunan ikut suhu oven masing2..Biarkan kek betul2 sejuk sebelum di belah dua dan disapu dgn Nutella. Masukkan dlm peti sejuk sebentar sebelum dihidangkan.

6 comments:

LiNa_Pg said...

Nmpak sedap kek butter nutela ni kak ayu..Tektur padat kan?bukan pesen gebu...

Phong Hong said...

Wow, cantik marbling kat kek tu. Ini mesti cuba!

Monica Rampo said...

wah ini pasti enak.. penasaran lihat potongan cakenya kak...

Ayu said...

Lina
Alhamdullilah sedap ni Lina..texturenya lembut gebu in between buttercake dengan sponge cakelah pada akak..tidaklah lembut sangat dan tidak pula padat sangat..

Ayu said...

Phong Hong
Silakan PH..adunan telur & tepung tu kena hati2 sebab takut bergentel..then butter tu mesti pukul sampai macam bertali..sebab I experienced all the above..kek bantat..huhu

Ayu said...

Monica
Enak ni Monica..tapi sayang tak dapat lihat potongan dalamnya..:)