Friday, December 16, 2016

Apam Pisang Coklat

Apam pisang Coklat ni. kita buat sebab  ada orang order for kenduri tahlil dirumahnya..bila google ramai juga teman blogger dah cuba recipe ni..rata2 kata sedap ... memang betul sedap & moist...makan2 hilang sebab lembut sangat..Itu yang kita nak masukkan recipenya disini  supaya senang untuk kita buat rujukan sekali lagi...Terimakasih puan punya recipe..akak mohon dipanjang2kan disini pula ya..

Apam Pisang Coklat
Sources:- Noorana
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan
  • 2 cwn tepung gandum*
  • 2 sudu makan serbuk koko*
  • 1 sudu teh soda bikarbonat*
  • 1 sudu teh baking powder* semua bahan diayak bersama
  • 1 sudu teh garam
  • 1 cwn pisang emas yang dilecek-(Ayu guna pisang berangan aje)
  • 1 cwn minyak masak
  • 1 1/2 cawan gula perang
  • 2 biji telur (dipukul)
Cara-cara
  1. 1)Panaskan kukusan. 2) Masukkan bahan yang telah diayak ke dalam mangkuk. 3) Masukkan bahanbahan yang tidak diayak ke dalam adunan tadi. Gaul sebati. 4) Masukkan dalam acuan kecil atau loyang. 5) Kukus selama ½ jam atau sehingga masak.
  2. pastikan air kukusan tidak jatuh ke dalam loyang semasa menguku

6 comments:

Phong Hong said...

Ayu, that's nice! Coklat+pisang is one of the best combo. If kukus it will be so moist and soft. I think I can eat 4 or 5 at one go LOL!

LiNa_Pg said...

Gebusnya apam pisang coklat kak ayu ni...
Coti2 sekolah ni, sat jer la selesai ni heheeeeeee

Monica Rampo said...

kak Ayu, apamnya kelihatan empuk lembut dan lezat, aih aih jadi ingin coba buat nih kak, tapi tunggu lepas liburan dulu baru mau buat...

Ayu said...

Phong Hong
yes a perfect combo...apa2 cake or apam kalau dikukus pasti lebih lembut & moist kan..:)

Ayu said...

Lina
aah Lina..
tapi anak2 akak kuih2 macam ni dia orang tak suka makan..ini pun sebab orang order..hehe

Ayu said...

Monica
wah lagi liburan ya.. akak minggu depan baru pergi..
nak buat apam ni pun senang aje dan very economical..cuba lah bila2 ya..:)