Friday, October 28, 2016

Nasi Ayam Sedap

Sebelum ni kalau buat nasi ayam ..tak lain tak bukan..kita mesti buat Nasi Ayam Ipoh ..itu aje recipe yang kita buat dan buat ..Kali ni nak cuba nasi ayam sedap ni pula..Nak try..betul ke sedap..hehehe..Ermm..memang sedap rupanya.....tak menyesal cuba dan memang kena dengan namanya... Recipe dapat kat Fb..bila type balik, rupanya recipe asal dari blog Che' Nom...first time juga masak nasi ayam kuning warnanya..hehe..
Feedback dari anak2...Mama nasi ayam ni rasa macam nasi ayam yang kita beli kat RnR..kat Malaysia kalau kita berhenti makan tu kan....Oh ya ke kita jawap..hehehe..
Biasanya kalau masak nasi ayam..rumah kita ni 1 ekor ayam tak cukup..mesti nak 2 ekor..kalau tidak..ayamnya dah habis nasinya pula banyak lagi...

Hari ni..later kita nak pergi jumpa doctor..after desakkan demi desakkan dari Mr Hubby...pertama..sebab..dia dah 4 kali jumpa semut hitam berlegar2 ditoilet bowl bilik air kita...& that toilet only Mr Hubby, Marsya & me yg guna..kedua..kita ada rasa numbness dbawah tapak kaki..third kita selalu rasa haus aje..So Mr Hubby suspect kita ada diabetes..Huhu..aduiiiii....but I don't really like sweet stuff you know! I told him..?How can I can get diabetes!!!... You just go & check lah...he demanded..bila checked kat internet..makan nasi banyak pun boleh cause diabetes...then lagi2 both my parents ada history of diabetes.....so going to do the check up later....hopefully I don't have lah ya...please pray for me...:)



Nasi Ayam Sedap
Sources:- Che' Nom via FB
Tried & tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan untuk ayam(direbus):-
1 ekor ayam dipotong 8
2 ulas bawang putih ditumbuk halus
2cm halia ditumbuk halus
1 kiub ayam

Bahan untuk Ayam(diperap):-
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia, ditumbuk

2 ulas bawang putih ditumbuk halus
1 sudu besar kicap cair
sedikit  madu untuk sapuan

Bahan untuk Nasi:-
3 cawan beras
4 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar butter
1 cm halia ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
sedikit garam
2 bunga lawang*
4 buah pelaga*
1 kayu manis*
1 batang serai diketuk
2 helai daun pandan
sedikit kunyit untuk warna & aroma

Bahan untuk Sos:-
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
2cm halia
1 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam

Bahan untuk Sup:-
air rebusan ayam
1 biji bawang besar dikisar
rempah sup bunjut-(Ayu guna 2-3 sudu besar rempah sup)
garam
daun sup dan daun bawang yg dihiris

Bahan untuk kuah kicap:-
kuah kicap perapan ayam diatas tadi
kicap manis cap kicap udang
sedikit garam

Cara penyedian AYAM:-
Bersihkan ayam, toskan dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halai yg diketuk.
Rebus ayam bersama kiub ayam sehingga empuk. Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam(rujuk bahan perap untuk ayam)
Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika angkat san sapukan dengan madu.

Cara untuk memasak NASI:-
Basuh beras dan toskan air
Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.
Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.

Cara memasak SUP:-
Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut,bawang besar dan masukkan garam secukup rasa.
Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.

Cara untuk memasak kuah kicap:-
Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. sejukkan sebelum hidang.

TIPS:-
Pastikan ayam tidak direbus terlalu lama kerana nanti apabila direbus terlalu lama isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.

Wednesday, October 26, 2016

Brownies Cheese Kukus

Kalau brownies atau kek bercheese yang macam kat atas ni, rakyat jelata kat rumah kita semua menonong aje bila kita tunjuk ni kat dia orang...sabor ajelah kan...Kita sebenarnya buatkan untuk  my niece yang tag kita kat facebook, suruh kita buatkan untuknya...She tagged me recipe brownies cheese kukus macam ni..tapi recipenya lain sikit..So I've decided to google the recipe yang I felt comfortable with...cause the one she tagged me macam tak complete.. although the outcome nama kek or browniesnya are the same
Anyway..menu ni pun kita rasa ramai teman2 blogger dah cuba..tapi almaklum ler kita kan not a dessert person so..benda2 macam ni ada sikit ketinggalan(backdated) lah..
Recipe kita guna recipe Kak Fida via Rai@ sweet vanilla..Rai buat cheesenya ditengah tapi kita buat cheesenya diatas...recipe dan bahan mungkin the same tapi steps tu kita adjust ikut keperluan...Kita try potong sikit kat hujung2 tu..nak try rasa...Masyaallah sedapppnya pulak...hehe...

Brownies Cheese Kukus
Sources:-Sweet Vanilla
Sources:-Adapted frm Chocolate Brownies Kukus - Kak Fida @myresipi 
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahan untuk Brownies.(loyang dah lupa kita guna berapa inc) ...i think 8' kot..

  • 200 g mentega/majerin (3/4 cwn + 1 sb penuh)
  • 200g dark choc.(3/4 cwn choc yg disagat atau dihiris halus)
  • 170 g tepung gandum (1 1/2 cwn rata)
  • 30 g serbuk koko (1/4 cwn rata)
  • 4 biji telur
  • 170 g gula halus (1/2 cwn rata + 3 sb rata)

Bahan untuk cream cheese:-
  • 250g cream cheese (philadelphia brand)
  • 60g gula castor
  • 25ml air
  • 1 biji telur gred A
  • 1 sudu kecil vanilla essence-(Ayu tambah)

Cara:-
Panaskan kukusan.Kita buat lapisan choc brownies dulu. 
Cairkan marjerin/mentega + coklat masakan guna kaedah double boil.
Ketepikan seketika...
Masukkan gula + telur dalam mixer bowl...
Pukul sehingga ia kembang...jangan lama sangat...
Masukkan tepung + serbuk koko sedikit demi sedikit...
Masa nie tak payah guna mixer lagi tau.. nanti adunan jadi bantat...
Kita gunakan whisk pula... kalau takde.. guna spatula/senduk pun boleh.... 
Kacau sebati tepung + serbuk koko... buat sehingga habis..
Pastikan dah rata dan tidak berketul2...
Kemudian, masukkan pula choc + marjerin yang dah dicairkan tadi...Kacau sebati.
Griskan loyang dengan marjerin dan alaskan dengan kertas minyak.
Tuang adunan tadi ke dalam loyang. Balance sikit adunan brownies jangan dibuang. ketepikan untuk buat lorekkan.

Untuk mengelakkan air menitik ke atas permukaannya.. tutup dengan aluminium foil.
Kukus selama 15 minit. atau sehingga masak.

Sementara nak tunggu lapisan pertama masak.. kita buat lapisan cheese...
Masukkan semua bahan2 kecuali telur ke dalam mixing bowl...
Pukul sehingga adunan kembang.
Kemudian masukkan telur & vanilla
pukul sekejap je untuk bagi dia rata
Tuangkan adunan cheese ke atas lapisan brownies yang dah masak tadi...
Titiskan baki adunan brownies keatas adunan cheese. Lorekkan dengan lidi. Tutup dengan aluminium foil sekali lagi.
Kukus selama 20 minit....atau sehingga masak.

Monday, October 24, 2016

Rendang Daging III Padang Pariaman

Assalam, rendang daging ni kita dah buat beberapa kali dah..time raya hari tu dan open house pun kita buat guna recipe ni..Alhamdullilah dapat pujian..huhu..
Rendang Pariaman ..memang tidak asing lagi kalau siapa2 yang suka makan nasi padang kat Singapore, pasti tahu menuju ke warong/ kedai/restaurantnya memang terasa kesedapan rendangnya yang famous amos tu....versi original gelap warnanya....apa2pun ini versi kita..kita adjust ikut selera ..resepi asal dari Indonesia ni ...Bahan  yang memberi kelainan ialah penggunaan  serbuk buah pala dalam rendang..daun kunyit kita guna lebih siikit..sedapppp pada kami...cubalah kalau nak tahu macam mana rasanya....oh ya rendang ni tak tumis ya..


Rendang Daging III Padang Pariaman
Adapted From Rendang Padang Pariaman Empuk & Enak
Sources:- Resep Rendang Indonesia
Adjusted,Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction 
2 kg Daging dihiris ikut suka

5 buah keras
5 bawang putih
10 biji bawang merah +1 biji bawang besar
1-2 inci halia
2 cm kunyit hidup
Sehiris lengkuas
3 batang serai
30 cili padi(ikut kepedasan sendiri)
3 tbsp cili kisar
(Blender semua)

4 helai daun kunyit dihiris nipis
2 Kotak santan pekat
1 tbsp jintan manis
1 tbsp jintan putih
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp serbuk buah pala
2 Asam keping
3-4 sudu besar kerisek
Air secukupnya
Garam & perasa
1 ketul sebesar ibu jari Gula melaka atau ikut suka

Cara:-
Masukkan bahan2 kisar,serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, ketumbar serta serbuk buah pala ke dalam kuali. Tambah air serta santan cair biarkan mendidih. Masukkan  daging biarkan lagi hingga daging empuk dan masukkan santan pekat, asam keping, serta separuh dari hirisan daun kunyit. Gaul rata supaya tidak berkerak. Guna api sederhana dan biarkan reneh hingga kuah pekat masukkan keresik & gula melaka, masukkan lagi separuh hirisan daun kunyit serta perasa kan dengan  garam & serbuk perasa.Renehkan lagi hingga kepekatan yang di inginkan. Matikan api. Siap.

Friday, October 14, 2016

Quiche Lorraine

Assalam, apa khabar teman2 disana...dah beberapa hari kita rasa nak update blog ni..tapi waktu tak mengizinkan..hari ni macam line clear gitu..so cepat2 on computer & downloaded gambar2 yang ada dalam camera..bila lama tak jenguk blog..tengok2 my bloglist hilang in thin air..waduh..kemana perginya ..nak track balik ..banyak kita tak tahu url nya...so yang mana ada kat bawah tu..itu aje yang dapat kita track balik...kena kayuh pelan2 cari balik..memang makan masa..apahal pulak blogger.com ni sudah buat ..betul2 kasi up my blood..lagilah kita ni blogging curi2 masa..dia kasi kita banyak kerja pulak kena track balik ishhh...so teman2 yang ada terbaca ni..janganlah berasa hati kalau blog teman2 tak ada kat blog list kita..bukan kita yang buang ya..tapi blogger.com  yang telan..huhu...maybe boleh tinggalkan jejak so that at least boleh ikut balik link to your blog...

Anyway..kita nak cepat2 masukkan recipe quiche lorraine ni sebab dah 2 kali buat ..dan kita rasa kita harus masukkan dalam blog kita untuk rujukan akan datang..sebelum recipe yang kita print atas kertas hilang.. Recipe asal dari Kak Jun yang kita dapat dah lama..bila cari linknya balik tak jumpa..so at least kita mention her name & blognya..terimakasih Kak Jun for the recipe. Recipe Kak Jun, gunakan quichenya from scratch iaitu short crust pastry...kita pula guna instant prata aje maklum ler orang rajin..hehe..anyway kita just type recipenya just in case siapa2 yang nak buat from scratch boleh refer to the recipe..as for the fillings..kita adjusted from the original & added bahan2nya  ikut my selera..Alhamdullilah anak2 suka sangat..bayangkan buat pun within 2 weeks masih tak jelak lagi..hehehe..so I guessed its worth to masukkan dalam blogkan...:)

Quiche Lorraine
Sources:-From Cupcakekasih
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-bahannya :
Base Quiche(short crust pastry)
250 g tepung gandum
125 g salted butter

1tsp bijan(optional)
2 tbsp susu tepung* (Kak Jun tambah supaya lebih lemak)
Air secukupnya


Cara:-
Campur semua bahan diatas(kecuali air)
Gaul supaya menjadi crumble.
Tuang air sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga doh sebati.
Canai nipis dan letak dalam acuan, masukkan filing.
Tuang sos salt royale kedalam quiche.
Hias dengan bahan hiasan
Bakar 25 minit + 150 darjah C

Ayu gunakan PRATA INSTANT untuk Quichenya.. 
Beberapa keping prata instant
masukkan kedalam bekas, tekankan ikut acuan, bila dah tekan
cucuk2 dengan garfu. Bakar 1/2 masak keluarkan. Bila sudah sejuk, baru masukkan filling, tuang salt royale kedalam, tabur cheese & susun bahan hiasan. Bakar hingga masak. Siap untuk dihidang. Quiche sedap dimakan waktu dia suam2 panas.

Resepi Filling
1 biji bawang besar dicincang dadu(Ayu hiris aje)
150g mix vegetable(optional)-(Ayu used this)
1 tbsp tomato puri-(Ayu gunakan 2 tbsp tomato sauce)
150g chicken meat-(Ayu used 250-300g chicken meat dipotong dadu)
1 helai daun salam(bay leaf)-(Ayu tak gunakan ini)
100g mozarella cheese
50g parmesan cheese(Ayu guna cheddar cheese)
10 swiss mushroom sliced or 400g sliced fresh/button mushrooms-(Ayu added this)
6-8  cili padi sliced-(Ayu added this)
1 big tomato diced-(Ayu added this)
daun sup & daun bawang chopped-(Ayu added this)
1 tsp italian herbs-(Ayu added this)
salt & pepper secukupnya-(Ayu guna 1 tbsp pepper)
150g butter

Cara:-
Panaskan butter dan tumis bawang, cili padi hingga naik bau & wangi. Masukkan chicken meat, mix vegetables, kacau rata. Bila chicken meat dah empuk, masukkan tomato sauce, tomato dadu. Biarkan hingga tomato layu, masukkan cendawan, italian herbs dan perasakan dengan garam & pepper dan sedikit aji.Bila semua sudah sekata, masukkan daun sup/bawang, gaul,  matikan api dan ketepikan biar sejuk.

Salt Royale
Bahan-bahan:-

 250 ml susu segar
50 ml whipping cream (emborg brand- dairy)

3 biji telur
garam dan pepper secukupnya


Cara membuatnya:-
Campurkan semua bahan dan pukul dgn garfu supaya sebati.
Tuang dalam quiche tadi. 

Bahan hiasan:-
cherry tomato
sedikit hirisan cendawan
Hias dengan daun sup + bawang.
tabur dgn cheese mozarella & parmesan(Ayu guna mozarella & cheddar cheese)