Sumber : Buku Senangnya memasak Nasi Chef Hanieliza
Servings: 7-8 orang. (dgn kiraan seorang dewasa: 130gm beras)
bahan2
- 1 kg beras AAA [basuh n toskan] - (Ayu gunakan 5 cawan beras basmathi)
- 4 cawan santan-(2cawan santan pekat +1 cawan santan cair)
- 10 helai daun pandan - dikisar (Nurindah: boleh kisar dgn 1-2 cawan air) - (2 cawan air daun pandan + 1 cawan air)
- 2 inci halia -dihiris
- 3 biji bawang merah -dimayang
- garam secukup rasa
- sedikit gula - sekiranya suka -(Ayu tak letak)
- 1 helai daun pandan - disimpul
Cara
- Daun pandan dikisar dan ditapiskan.
- Masukan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
- Apabila nasi sudah kering, kacau rata dan tutup semula tudung. Biarkan ia sentiasa panas dalam periuk rice cooker.
- Bila sudah masak boleh hidangkan.
Salam kak ayu,
ReplyDeleteFeewit! kan saya dah kata, kalu kak ayu buat, presentation kak ayu mesti marvellous punyer! Saya punya kurang cun.
Geram nengok nasi lemak ijau ngan ikan bilis rangup2 tu. adeh.. sabar.
indahhouse - walkslm, feeeewiiiiit..balik ni..hahaha..
ReplyDeleteaah nurindah, anak akak suka benar nasi lemak ni!!..makan sahur pun bertambah..sampai the next day..buka tanya nasi lemak ada lagi tak..wakakaka...thanks ya nur for sharing the recipe..