Friday, October 08, 2010

Mee Goreng Jawa

First time buat & rasa mee goreng jawa ni...recipe dari dapur Kak Aidah, yang duduk di Pahang..uish sedap juga rasanya tau..tapi memang pun ada leceh sikit part, nak rebus udang & ambil airnya serta nak kisar buah keras tu, tapi memanglah puashati, pada I lah ya cuma derhaka sikit sebab tambah itu & ini....mee ni dia memang basah2 gitu, sedap bila dimakan time panas2 lagi..Thanks Kak Aidah, minta izin di letakkan disini ya...

Ingredients:-
1 kg mee kunig
10 biji buah keras - dikisar halus
2 biji bwg besar - 1/2 ditumbuk halus dan yg lainnya dihiris.
5 sdm cili kering yg telah dikisar
lengkuas sebesar ibu jari - dititik
3 ulas bawang putih - dikisar
1 sdm lada hitam - dikisar
1 genggam udang kering - dikisar
1/2 kg udang basah - dikopek dan diambil kulitnya dan direbus untuk dijadikan air rebusan
200 - 300 gm sotong
Sawi
Kobis
Lobak Merah-(Ayu tak letak ni)
Bunga jagung-(Ayu tak letak ni)
Taugeh-(Ayu tambah)
3 biji telur -(Ayu tambah)
2 sdm kicap pekat
2 cawan air rebusan udang

sedikit aje garam & sedikit perasa-(Ayu tambah)

Cara2 menyediakan:
Tumiskan bwg besar yang dihiris sehingga kekuningan.
Kemudian masukkan cili kering, bwg putih, lada hitam, buah keras & udang kering.
Apabila bahan tadi garing masukkan air rebusan udang diikuti dengan udang & sotong
Masukkan mee. Jika air rebusan tidak mencukupi boleh ditambah sedikit air.
Kemudian masukkan sayuran diikuti dengan kicap pekat.
Akhir sekali masukkan garam mengikut cita rasa masing2.
Sources:-From aidahomeer.blogspot.com

    No comments:

    Post a Comment

    Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)