Lauk the kids on that day...dia orang tak makan siput..So just goreng ayam and decided to try this recipe...sedapp!!..Recipe dari rumah Noreen di London, yang sunyi tanpa berita ketika ini....thanks Noreen, akak letak recipe sini pulak ya with slight adjustment to my taste..
Bahan-bahan:
12-15 keping kepak ayam
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar madu
1 sudu kecil dark soya sauce
garam secukup rasa
serbuk perasa-(Ayu tambah)
bahan2 kisar:
1 biji cili merah-(Ayu gunakan 2 biji)
4 biji cili padi-(Ayu tambah)
3 biji bawang putih-(Ayu tambah)
2cm halia
2 biji bawang merah
1 inci belacan
cara:
- satukan semua bahan dan kacaukan sebati sehingga menjadi paste
- tambahkan sedikit air jika terlalu pekat
- kemudian masukkan ayam dan gaulkan sebati
- perapkan selama 1 jam atau lebih
- kemudian gorengkan sehingga garing dan masak
- hidangkan panas2
- Sources:-From http://noreen-homecooking.com & foodilicious
Salam Ayu
ReplyDeletetulah kita pun sama kalau masak apa2 pun kene pikir ada yang anak2 kita tak suka makan kene masak lagikan...dorang nih ayam jerr...
ada macam2 lauk pun mesti nak ada ayam...kene bela ayam gini Ayu...hahahahahah
Waaaaa..bestnyaaaa!!!!...vry delicious.......
ReplyDeleteya robbiiiiiiiiiii!!!!... kijammm!!... buwekkkkkk!... :p
ReplyDeleteWow...chicken with belacan fry! Looks super tempting...;)
ReplyDeleteharumnye bau belacan tu smpai sini... kalaula dpt 5 6 kepak..nak2 kak ayu hulur lagi lauk pauk bawah sinun...huih..makan mau bertambah nih....lapo..lapo...
ReplyDeleteperhh..dengar nma pun dah tahu sedappp, apa lgi tengok ayam tu...yummyy...
ReplyDeletekak ayu..jarang saya dengar kombinasi ayam ngan belacan...sah sah nganceemmm gituuu... cam ikan pari masak ngan sambal belacan kan..hmmm interestingg..
ReplyDeleteSalam kak Ayu..
ReplyDeleteHehehehee...Datang nak rembat ayam belacan tu... Akak simpan kat mana? Tanya awal2 ni, senang sikit kerja merembat nanti..
sungguh menyelerakan nengok ayam ni mlm2 kak..mau tido mimpi ayam goreng ni...hehe
ReplyDeletewow..ayam goreng dgn belacan...v yummy!
ReplyDeletemak peah - walkslm, hahah..betul tu, first kena fikirkan lauk anak, then follow from there..sebab kalau tak ada lauk dia orang, nanti kesian pulakkan..ayam juga the safest..hehhe..betul tu, kita ingat nak bela juga buat reban ayam dalam store..hahaha..
ReplyDeleteady - heheh..cubalah ady..
anawahid - hahaha..tak kijam..cuma dengki..hahah
love2cook - cubalah love, another varities in frying chicken..
mimiey - jangan main2, bau belacan spore ni...travel 1000km per/hr
haha..meh ambiklah apa yang ada ni akak masak nasi lagi tau..
mas - memang sedap pada akak mas, cubalah..
izahdaut - aah, betul tu izah, asal ada belacan memang best...heheh
maklumlah tekak melayu kita ni..heheh
naz - walkslm, hahah..akak simpan tempat biasa tu jer..tempat
gobok lauk..hahah..tak payah nak rembat, akak dah tinggalkan 2-3 ketul cukup tak ni?
nieza - hahah..waduh, sampai termimpi2 ya..esok cubalah buat ya..
subhie arun - aah cubalah , who knows kena dengan your selera..