Tuesday, March 22, 2011

Udang Lemak Jintan

So terjadilah pembahagian 'belimbing' 1/3 untuk lauk udang lemak jintan ni, macam nak bagi harta pulak ya....heheh..lagi 1/3 untuk lauk satu lagi which I will post bila2lah nanti..Recipe yang terdapat dalam majalah Jelita yang telah dihasilkan oleh Kak Ummi Kuatan, since kita tak ada majalah tu kat sini, kita ambil recipenya dari Nor@ Secubit Garam waduh sedap betul lauk ni..bertambah2 nasi kita makan..kena juga kalau lawan dengan sambal hitam pahang tu tau..

Nor kita minta izin c&p recipenya disini  pula ya..Thanks dear for sharing..
UDANG GALAH LEMAK JINTAN
resipi : Ummi Kuantan

Bahan2:
1/4 bj nanas muda ~ (Ayu gunakan dalam 12 biji belimbing buluh)
sedikit minyak masak
2 cawan santan cair
4 ekor udang galah/udang besar ~ (Ayu gunakan 12 ekor udang besar)
sedikit garam
1 cawan pati santan
4 bj cili padi ~ dibelah dua-(Ayu gunakan 10-15 biji cili padi, diketuk)
6 biji cili merah ~ dibelah-(Ayu tak letak)

Bahan ditumbuk halus:
2 sudu teh jintan manis
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai-(Ayu gunakan 1 batang diketuk)
2 cm kunyit hidup

Cara2:
Potong nanas kecil2 dan ketepikan.
Panaskan sedikit minyak di dalam kaserol dan tumis bahan tumbuk di atas api perlahan. Kacau hingga wangi.
Masukkan santan cair dan masak hingga mendidih.
Bubuh nanas dan udang galah, kacau.
Masukkan garam bersama pati santan, cili padi, cili merah dan kacau hingga mendidih.
Angkat dan hidang.
Sources:-From http://secubitgaramnor67.blogspot.com

10 comments:

  1. Salam Kak Ayu..Apa khabar...?
    hu hu hu..lamanya tak makan udang..jamu mata kat sini dululahhhh....

    ReplyDelete
  2. as-salam kak Ayu..sedap lauk kak ayu hari ni..udang tu nmpak sangat menggoda..hihi

    ReplyDelete
  3. ting tong... ting tong... uishhh penat tekan door bell tak ada org bukak.. tak leh ler nak angkut udang tu.. hehe

    ReplyDelete
  4. Salam K.Ayu..nampak mabeles tul udang tu...mantap saiznya...

    ReplyDelete
  5. aduss kak ayu..melelh liur tengok belimbing buluh tuu...harus g pasar jugak lah ni...

    ReplyDelete
  6. salam kak ayu
    udang ada lagi tak??? nak nak nak...saya nak juga..!!! huhhuuuu

    ReplyDelete
  7. sue@nenie - walkslm, baik alhamdullilah sue.. dah lepas pantang ke tu?..kalau belum tunggu lah ya.hhehe

    ady - walkslm, sedap ady, memang ngam dengan tekak akak & family..cubalah..kelainannya sebab ada jintan dalam bahan2 tu..

    Nor - uish kita ada ni..kat dapur..
    hehe...tengah nak bekalkan nor ler..hehe

    kerull - walkslm, hahah..berdeheng juga fulusnya tu..haha

    eina - haha..pi beli lebih sikit tau..boleh buat macam2 denagn belimbing buluh tu..haha

    hani - walkslm, itu yang tinggal hani..nantri akak pack kan ya..hehe

    ReplyDelete
  8. i pun suka buat udang lemak jintan neh...sedap kan...lapo la plak...

    ReplyDelete
  9. salam Ayu...thanks sudi try resepi tuh...harap2 kena dgn tekak Ayu n family la eh...hehehe

    ReplyDelete
  10. mak qis - hehe kita pun kalau lauk yg berlemak confirm suka punya..haha..lagi pedas lagi best..

    ummi - walkslm, sedap kak!!..memang kena dgn selera my family..sayang kat sini susah nak dapatkan majalah jelita tu..kalau ada pun certain shop aje yg jual..itu pun kena cari kat ceruk2..kalau masuk jb baru boleh jumpalah..hari tu kita masuk jb tapi terlupa pulak nak beli..huhu..

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)