Bila pergi kat myresipi.com, resepi ni yang kita nampak tengah hot....apakan tidaknya, sebab dia senang nak buat sekejap aje dah siap pakai blender ...bila nampak kat rumah Kak Rosaliza hari tu terus kita pun godeh2 cari limau dlm fridge..nasib baik ada limau yang tinggal satu..yang kulitnya dah kecut berut...instead of kita buat dalam loyang untuk dijadikan kek, kita buat dalam acuan madeleines..hehe...ramai juga kita nampak dah buat Kak Rose, Hasue pun dah buat kek ni..
Buat madeleines ni susah betul nak kasi dia ada hump kat belakang dia tu..dalam banyak cuma satu aje yang jadi ...picture yang bawah ni..hehe...kalau nak cepat untuk buat breakfast pagi2 bolehlah cuba recipe ni...lembut aje kejadiannya tapi kita lebih suka kalau dimakan the next day, sebab lagi moist..
BLENDED ORANGE CAKE
Sumber : myresipi @kakfida
Sources:-From Kak Rosaliza@embunrosaliza
Bahan-bahan ( loyang 9 inc )-(Ayu used madeleines moulds)
1 bji buah limau
1 cawan minyak
2 cawan gula halus- (Ayu gunakan 1 cawan aje-ikut kemanisan limau)
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
Cara-cara
Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.-(Ayu bakar 160C selama 30 minit untuk acuan madeleines ni)
SuperMom adik kak cek sorang ni...tadi menu makan tengahari...ni menu minum ptg pulak...Ish2 super aktif sungguh.....
ReplyDeleteComelnya kuih ni....secomel orgnya....;-)
rajin nye kak ayu ni...belom kua dapur ke??? ekekkekee (jeles ni)
ReplyDeleteassalam ayu madeleines tu, sedapkan rasa kek ni tak muak, oh mkn esok tu lg best ek, pas ni nak buat lg lah ayu
ReplyDeletekak ayu...
ReplyDeletenak sepiring...
dengan besan tak leh kedekut kan..he..he..
mkn dgn teh o sedapnya.. rajin tul ayu ni.. cam enjin turbo..
ReplyDeletecantek bile kek dibuat dlm bntuk madeleine ni kak... nak mkn pun senang gitu, x risau x terabih...admire ngan kerajinan k ayu.. bile la nak rajin camni..hihi
ReplyDeletesedapnya tgk kek ni cantik jer rupanya...dh masuk list dh cuma tunggu angin kerajinan jer hehe btw tq atas wish kak ayu yer semoga akak sekeluarga juga dirahmati Allah selalu.:)
ReplyDeletekak good idea,teringat mould kita yg dah beli berjaman tak pecah dara lagi heheheh aci tiru tak?
ReplyDeleteayu..nk tanya...ada rasa pahit limau dak dalam kek tuh?
ReplyDeletecomei kek ni jadinya.... sedapkan... wpun masuk dengan kulit sekali tp x pahit pun...
ReplyDeleteComeii kek orange Ayu dlm bekas madeleines... kek tak payah potong..sorang satu..
ReplyDeleteteringat bekas madelines dlm gobok yg belum dirasmikan lagi...
re;tak sabar nak jamu mata dgn ayam mandy Ayu nanti...
macam mampu dibuat jer...he he he esok cari limau.
ReplyDeletewah rajinnya kak ayu..kuih ni nampak cam kuih bahulu kan..sedap nih..nnt lyza pon cuba gk ye..
ReplyDeleteAssallamualaikum k Ayu...
ReplyDeleteAlaaa tomel2 nye madeleine tu.. Mcm bahulu pulak nmpknya...
salam kak Ayu..
ReplyDeleteCantikkknya madeleines tuuu..sukeee tengok..kena masuk list juga kek blended ni
as-salam kak ayu
ReplyDeletesedap Madeleines tu,kalau petang2 minum dgn secawan kopi lagi sedap...btw..Ketam Lemak Merah Berjintan tu sungguh menyelerakan ..on my list lah tu..ci
Salam Ayu,
ReplyDeletecantiknya nampak hasil kerjatangan Ayu, mesti rasanya secantik rupanya kan..
Terima kasih sudi kongsi resipi yang menarik ni.
ReplyDeleteNanti ada masa nak buatlah...;)
cik cek - hahah..tak adalah kak cek, lauk2 dimasak pada hari yang lain, dari spahetti dan cake tu pun hari yang lain, kalau semua satu hari,..mati berdiri lah kita..haha
ReplyDeletehani - hahah..dah buka apron dah hani..entry terakhir lah tu..haha
kak rosaliza - walkslm, sedap kak this cake, my mum suka..lagi2lah dibuat dalam acuan tu, ..aah sedap kek ni boleh buat lagi lain kali, sebab senang..
mas - hahaha..boleh2..so yang bekenan yang no 1 ke 2?..haha
dzana - betul tu cikgu memang ngam dengan teh o panas..
enjin pakai battery everyday aje..wakaka
noorsha - aah sha, senang tak payah nak potong2..cekup aje masuk mulutkan..lagi2 budak2 makan tak bereceh..hehe.. noorsha, ada anak kecik itu yang sikit sibuk, akak pun nak ikutkan tak rajin sangat, tu pun buat bila, anak2 dah settle homework dia orang..kalau tak pun tak boleh juga..
nieza - bila2 boleh cuba recipe ni nieza, senang bangat..insyaallah ya nieza, sama2lah kita berdoa ya..ur welcome dear..
mimiazie72- chik mimi is that you?....awek hang log in nama ni?..hehe..confuse akak ingat siapa tadi..haha..pi pecah dara acuan tu..tirulah mi, memang akak suka di tiru..wakaka..
mak qis - ermmm, pada kita tak pulak mak qis, ok aje..
kak rose - aah kak rose, tak pahit..saja aje buh dalam acuan madeleiens..biasalh kiat ni tak ada kerja cari kerja..haha
mamasya - betul tu mama, tak payah potong2 terus ngap masuk mulut..ah lepas ni boleh lah pecah dara juga acuan madeleines tukan..haha..ok nanti kita masukkan gamabr tu ya ma..sedap kita suka..
ReplyDeletegeraugebang - hahah..memang senang nak buat dia kak gerau..ras2nya anak dara kak gerau pun boleh buat juga ni..hehe
lyza - aah lyza, dah masuk dalam acuan madeleines, dah macam kuih baulu lah pulak..hehe cubalah lyza..
naz - walkslm, aah naz, macam baulu bila dah letak dalam acuan ni..
hahah
sue@nenie - walkslm, thanks sue, cubalah mungkin sue boleh cuba dalam acuan /loyang yang sue baru beli tukan?..hehe jeles akak tau..haha
ady - walkslm, aah ady, kita lawan kan dengan teh o panas, laju aje, hahah..
kena cari ketam dulu kan ady kalau nak cuba..hehe
wattie - walkslm, pada kita oklah kak wattie, kek ni..saja aje nak bakar dalam acuan tu sebab tak ada kerja cari kerja..hahah
shasha catering - your welcome, recipe yang ada kat sini memang untuk dikongsi..bila2 boleh lah cuba kan..
Assalamualaikumwbh kak ayuuuuuuuuu....uuuuishhhh berdesuuup gak tgh kejar entry2 kak ni....owh ni ada tak kuih ni rase mcm bahulu perisa oreng eik?
ReplyDeleteBTW.....thanks sbb jadi org ptma riite to my blues...muehehehe....emmmmuah!!!
salam kak.yu...
ReplyDeletedah dapat bayang baunyer menusuk idong... sedapnyer kakk... leh la masuk list time rajen mendatang nanti.. biler ntah tuh! hihihi...
kek velvet akak bawah sinun sungguh menggudaaaaaaa... arghhhhhh
hai...^__^ nice blog...
ReplyDeletesaya suka resepi dlm blog ni...dan gmbr yg buat saya meleleh nak mencuba...
ayu safieza - walkslm, whb actually recipe kek, tapi akak buat dlam acuan madeleines so boleh jugalah rasa macam baulu..hehe..
ReplyDeletehana - walkslm, aah hana, memang boleh masuk list..sekejap aje dah siap..
red velvet tu maybe hana can try juga bila2..before this hana pun dah try juga kan..so can compare lah..hehe
cik izan - hai, thank you for the compliments..heheh..recipe2 yang ada ni semuanya yang sudah kita cuba..ada yang sedap ada yang ok ok, ada yang biasa2 aje..hehe..kita pun trial & error ..hehe..