Bahan2:-
1 packet kacang kuda(chick pea) - Direndam semalaman dan
direbus dengan sedikit garam hingga empuk dan toskan.
Bahan tumis:-
- 1 biji bawang besar dihiris nipis
- 5-6 cili kering digunting serong panjang
- 2-3 lembar daun kari
- 1-2 sudu kecil biji sawi
- garam perasa secukup rasa
- sedikit minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hiris hingga layu.Masukkan cili kering, daun kari & biji sawi, gaul rata. Masukkan pula kacang kuda yang telah ditoskan, gaul rata dan perasakan dengan garam & serbuk perasa..Gaul hingga sekata.Siap untuk dimakan.
ayuuuuuuu.....
ReplyDeletelamanya amie tak makan kacang kuda ni.. dulu masa sekolah rendah selalu beli di kantin, 5 sen sebungkus....
My mum always make this...specially during festive seasons. I just loved it spicy...
ReplyDeleteYours is seriously killing me kak! Feel like digging in :)
wahhh ini best mmg best!!
ReplyDeletebest nya kak ayu...saya pun suka makan kacang kuda msak cam nih..style org india dulu2 kalau jual masak cam ni le...zaman skang dah tak jumpa dah...makcik saya kata..nak jimat kos...daun kari pun dah tak letak...heheheh...kalau nak makan style cam ni memang kena buat sendiri le jawabnye...hehhehe
ReplyDeletekak! ni feberet hubby ida...lama tak buat, dulu2 kat m'sia pernah buat cam gini...kat Japan tak dak daun kari ler..tak der tak wangi
ReplyDeleteSimpelnya, dan nampak sedap pula.
ReplyDeleteNak try ;)
Salam Ayu...
ReplyDeleteUsually rebus jer kacang kuda nih kalau msk begini for sure diorg tak mkn..
Just to let u know..*mcm proud g2* hehehe mama dah buat cake sibaldu merah tuh last Friday n deco on Saturday am. N in the afternoon wif my two girls n her friend feeling2 high tea hehehe anyway the cake is moist n I love the cream cheese frosting..but a bit soft for decoration kena on & off back to the fridge. But at last I did it. Thanks for the recipe dear...
Alahai Ayu Kaksal malam2 singgah rumah Ayu ternampak kacang kuda yg Ayu buat kaksal hendak rendam kacang sekrg so esok dah boleh buat yeh2.....
ReplyDeleteSalam mam ayuuuuu!!! salam winduuu pakweeeee!!! :D semua org dah sihat ke kak? kita lama tak jalan2 niii byk terlepas menu2 best kat umah akak :D kacang kuda ada beli masa balik mesia tahun lepas sampai skrg tak di guna, akak mcm tau tau kita ketandusan idea nak buat apa dgn kacang kuda tuu :D winduuuuuuuuuuuuuu lah kat akak! lama tak nyakat2 akak, KAK NURRRRRRRRR!!!!! ai missss uuuuuuu!!!!!
ReplyDeletewahhhh..sedappnya tengok kacang kuda tu...
ReplyDeletemakan sambil tengok tv best ni....
amie - heheh..kita pun dah lama tak makan itu yang buat semalam tu..heheh
ReplyDeletekalau dulu 5 sen dapat sebungkus sekarang at least $1 baru dapat sebungkus kan..hehe
love2cook - yes love, normally i would make the ones with curry powder & tumeric powder, but this time just plain lazy..so just that..silakn love, heheh
aenio - hahah..kudapan yang dah lama kita tak makan..memang best ni..
quinnie - betul tu quinnie, sekarang yang jual tu..daun karinya pun boleh dikira kalau dia orang nak letak..hahah..kalau kat luar dah jarang2 kita jumpa kalau kat sini..itu yang akak selalu buat sendiri aje..haha
ida japan - aah ida, kalau tak ada daun kari tak wangi & tak ummph lah kan..hahah..tak apa nanti balik msia boleh makanlah ya..sabor aje lah kan..heheh
shasha catering - heheh..recipe simple aje..itu yang kita suka..heheh..
cubalah shasha..memang pun recipe biasa2 aje tu..
mamahawa - walkslm, oh kat rumah kita suka yang bercili ma..especcially hasif ler..
yang lagi 2 tu tak pandang langsung lah even direbus gitu aje..haha
wah congrats ma akhirnya dah berjaya buat cake from scratch to deco..insyallah akan datng memang dah boleh buat cake birthday sendiri lah ma..cream cheese tu memang lembik ma, itu yang kita buat deco gunakan buttercream sebab confirm cream cheese tu ada sikit susah nak bentukkan..heheh....apa2 pun thanks to u juga sudi recipe red velvet kita ni out of so many red velvet cake yang banayk kat luar sana ya..
kak sal - heheh..kak sal lambatnya tidur..kita dah masuk dialam baqak dah kak sal..hehe kacang rebus goreng gini atau berempah tu cubalah kak..kalau akak suka yang bercili lah adjust ikut selera ..heheh
ijayuji - walkslm, ika!!!..semua orang alhamdullilah dah ok..hari ni sini dah start sekolah after 1 month school holidays..heheh..sunyi rumah aman sekejap..hahah
wah last year dah beli kalau tak ada kutu boleh lah rebus ika..hehe..uish knur tengah tidur tu kot..heheh jangan panggil nanti knur terperanjat kang siapa yang susah?..hehe
mas - ah mas, kita kunyah dan kunyah dan kunyah...kenyang pulak lepas tu.makan malam pun lambat.heheh
as-salam kak ayu
ReplyDeleteady datang lambatlah ni..kacang kuda ni sedap dimakan sambil tengok tv..
salam...kak ayu...saya da satu permintaan nie...saya nak resepi sup tulang merah singapore...baru nih sy g kota singa x sempat nk cari....hukhukhuk..sedeyy...
ReplyDeleteady - hehehe..memang pun ady datang lamabt..dah habis dah..heheh
ReplyDeletenorah - walkslm, norah..akak tak ada recipe sup tulang tapi akak pernah cuba recipe kat myr.com, dulu sebelum ada blog..heheh..
norah cuba pergi ke link kat bawah ni ya..
http://www.myresipi.com/top/detail/5216