Tuesday, June 21, 2011

Otak - Otak Tauhu Pok

 Assalammualaikum, apa khabar disana..kepada teman2 yang masih sudi keblog kita ni..walaupun tak berupdate dah almost seminggu terimakasih diucapkan..maaf kerana tak sempat nak singgah kedapur teman2 lately..sebab kita sibuk sangat..as you guys know, tahun ni Hasif akan menduduki peperiksaan 'O' levelnya so tak dapatlah nak bergerak jauh dari Singapore ni..sebab hari2 dia harus kesekolah untuk menghabiskan project dan juga masih ada make up lessons for the class..
So since macam gitu gayanya..Mr Hubby decided to just bring the kids jalan2 kat dalam negeri aje..hehe....he took leave and brought the family just around Singapore ...so hari2 ada aje agenda yang telah diplan...basically hari2 mesti keluar rumah ..itu yang tak dapat nak balas comments & blog  walking...In fact hari ni juga masih lagi nak  kena keluar...nanti bila ada time I will updatekan gambar2 yang diambil tu ya...dan juga bila line dah clear(Mr Hubby start kerja balik..hehe) I will singgah kedapur teman2 ya..insyaallah..


Meantime, layanlah dulu otak2 taupok yang sedappp ni..for those yang minat tauhu or taupok, harus cuba recipe ni...sedapp..Kita dapatkan recipe dari  dapur Puan Ros yang sangat pandai memasak..especially Chinese food...matter of fact this is my second recipe yang telah I cuba..the first one nanti bila2 I will definitely update itu pun sedap juga tau..Terimakasih puan Ros, for this nice recipe..kita sukaaaa sangat...I ate most of the servings..hehe..and yes just by its own..kenyang you!!..

Otak -Otak Tauhu Pok
Sources:-From Puan Ros@Sinaranmenu.blogspot.com
Bahan-bahannya
* 15 keping taufu pok(2 Paket)-(Ayu gunakan 1 packet dalam 10 keping)
* 1/2 packet tauhu lembut-(Ayu gunakan 1 tube)
* 200 grm minced chicken(boleh diganti dgn isi udang atau ikan)-(Ayu gantikan dengan isi udang dipotong dadu)
* 1 biji telur
* 3 ulas bawang merah
* 2 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia-(Ayu gunakan 1 hiris nipis saja)
* 3 keping kecil potongan lengkuas-(Ayu gunakan 1 hiris nipis saja)
* 3 batang serai-(Ayu gunakan 2 batang serai)
* 1 biji cili merah (boleh masuk cili padi)-(Ayu gunakan cili padi dalam 20 biji..hehe)
* beberapa batang daun kesum(Sebanyak mana yg disukai dan ambil daunnya saja)
* Lebih kurang 100 ml santan pekat (P.Ros guna santan kotak)-(Ayu gunakan dalam 3-4 sudu makan)
* Garam dan gula secukup rasa

 

Cara memasak
1- Panaskan dalam 3 sudu besar minyak masak dan tumis bahan * yang telah dimesin sampai terbit bau dan masukkan santan.Biarkan diatas apa sederhana sehingga mendidih.Masukkan juga garam dan gula secukup rasa .Angkat dan sejukkan.-(Ayu masukkan tauhu lembut, udang dan gaul, dah angkat baru gaul dengan telur)
2- Bila bahan rempah telah sejuk,masukkan tauhu lembut yang telah di lecek halus kedalamnya dan kacau rata.Masukkan pula minced chicken dan telur.kacau hingga semua bahan sebati.
3- Ambil sebiji tauhu dan gunting sedikit bahagian atasnya serta korek keluar sedikit bahagian dalam tauhu.Bahagian dalam tauhu yang bewarna putih boleh dicampur kedalam bahan inti tadi jika mahu.
4- Masukkan bahan inti kedalam lubang tauhu dengan mengunakan sudu kecil.masukkan dalm 2 1/2 ke 3 sudu dan ratakan bahagian atasnya.Letakkan sehelai daun kesum jika suka.
5- Panaskan kukusan dan kukus taufu pok selama lebih kurang 10 ke 15 minit.Angkat dan hidangkan semasa panas.
Sedap dimakan bersama nasi atau begitu sahaja.-(Ayu makan begitu sahaja- sedapp)



28 comments:

  1. slm k'Ayu...bzz erk..tak pe demi family..kak, tauhu pok tu tauhu yg boleh buat poket tu erk...cam sedap jer..masuk list,buat kedian kira..TQVM

    ReplyDelete
  2. As'salam Ayu

    Samalah degan ct ni ayu, bz sikit menguruskan rumah dan anak2. Lagi satu Mr Hubby pun bz dengan kerja sampai weekend pun kena kerja gak. sian pulak kalau tengok bila balik rumah tu, letih jer muka. CT pun memang tak kemana2 setakat jalan2 dalam KL jer lah kalau cuti2 pun.. hihihi

    Tauhu ni memang fav ct dgn Hubby tau. Tapi bila tengok resipi ni special sikit lah. kalau ada kelapangan bolehlah cuba ni ayu. Ayu cakap pun sedap memang sedaplah tu...hihihi

    ReplyDelete
  3. Salam kak ayu.. Dua org jepun dtg dulu ni...:) menariknya tauhu pok byk kat sini.. Nanti leh try bak kata kat ida

    ReplyDelete
  4. assalam ayu..settlekan semua urusan dulu, bw kemudian tak apa.

    menarik otak2 tauhu pok tu, mesti sedap sbb ada udang kn

    ReplyDelete
  5. kak ayu..sedapnya tengok otak2 tu....
    nak sikit...kikiki

    ReplyDelete
  6. ayu, sedap tauhu tu. membuatkan i rasa macam nak masak sekarang jugak. tapi kena sabar, sunday baru boleh buat.

    ps : where have u been? lama tak nampak :)

    ReplyDelete
  7. wahhh.. ada kelainan dlm menu niii.. nampak sedappp tu kak ayu..kak ayuu..bz tak habis2 kan... huhu..sabarr je laa

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Ayu,
    sedapnya tngk otak2 tauhu pok tu..menyelerakan sungguh..leh cuba lenkali ni...tq..

    ReplyDelete
  9. Ayu,
    I pun nak buat la this otak-otak..as the ingredients punyalah simple...belakang rumah aje petik(daun kesum).Usually otak-otak kan memeningkan otak (pun not intended)as the daun-daun and rumput-rampai punyalah susah nak dapat..even if living in Malaysia...and tak kenal pun.So,thank you for this recipe.When my hubby balik this Thursday, akan I 'cili'kan mulut dia..ahaks!

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Ayu, apa khabar? Sori la akak lama gak x jenguk dapur Ayu nih...ntah la bz apa pun x tau..hehe...Ayu sihat ke? Tengok otak2 tu kan...kan...kan...rasa naaaakkkkkkk jugaaakkkkk....huhuuu

    ReplyDelete
  11. Assalam Ayu,lama tak bersiaran rupa2nya sibuk keliling kota bersama keluarga best tau dapat jalan2bersama2.Ayu taupok nampak sedap kalau makan begitu saja...ok lah Kalau line dah clear nanti Ksal singgah ke rumah Ayu ....Ksal...

    ReplyDelete
  12. salam ayu..rasa nak cuba la petang ni.Makan buat minum petang:)

    ReplyDelete
  13. I never tried this dish before. It looks very special and delicious to me. I guess it can only be available if it home-cooked.

    ReplyDelete
  14. Nampak tauhu pok, teringat tauhu sumbat pulak...

    ReplyDelete
  15. akak Ayu...ni cam pesen2 tauhu pocket eh kak..teringat but masa bulan puasa tahun lepas...k ada masa kita wat versi ni plak eh kak!

    ReplyDelete
  16. sedapnyer kak ayu otak2 tauhu pok tu
    kalau sebelah utara Malaysia ni kami selalu buat tauhu sumbat jer...makan dgn kuah kacang...fiza x pernah buat dan x pernah makan sbb fiza x pandai makan tauhu ni...he he he

    ReplyDelete
  17. bestnya dapat jalan2 kan kak ayu?nak ikut...

    ReplyDelete
  18. ida japan - walkslm, taupok tu sejenis tauhu yang ringan yang dalamnya macam lompong berisi.. a bit liat2 sikit kulitnya..kadang2 kat spore ni digunakan untuk buat tauhu bakar.. masuk list janagn tak masuk..heheh

    ct delima - walkslm, aah lah ct..sibuk .. jalan2 kat dalam negeri sendiri aje ler..hehe
    cuma part hotel tu free ler..sebab malam balik rumah sendiri..haha..cubalah ct..tauhu ni memnag ada kelainannya..

    juwita - walkslm, heheh..terimakasih ita..jauh2 sudi singgah kedapur akak ni..
    cubalah memang menarik tauhupok ni..

    kak rosaliza - walkslm, betul tu kak..kena settle urusan yang lain dulu, thanks for the understanding ....memang menarik recipe ni ..cubalah kak..

    mas - mas, kena buat sendiri..sebab yang ni dah jadi baja..heheh

    sizuka - hehe..cubalah shidah...tauhu is protein so its ok kan for those yang on diet..
    re:- since cuti sekolah tinggal a few more days..and since we tak dapat nak go out of country, my hubby decide to go jalan2 inside own country..heheh..balik rumah malam aje time nak tidur..so bascially holiday dalam negeri ..we went visiting those tourist attractions aje..heheh thanks shidah for asking..itu yang tak sempat nak update & blog walking..

    izahdaut - heheh..thanks izah..busy tukang jaga beg.heheh..tukang ambik gambar..haha..ikut kan ajelah..memang pun sabor aje ler..hehe

    yatie - walkslm, memang sedap pada kita yatie..cubalah next time..

    shereen - yes shereen, selalunya otak2 banyak pakai daun2 yang susah nak dapat..hehe..this one tak payah..pun dah rasa mcam otak2 juga..cubalah..part cili padi tu..kalau suka pedas lagi 20 biji can add more..just add ler lah ya..heheh for me 20 biji is nothing actually....confirm my tekak is already kebal from cili.. wakaka

    ummi - walkslm, tak apa kak..its ok..kita pun sibuk juga ni..mana yang sempat aje lah kak..hehe..kita sihat alhamdullilah...kalau nak kena buat sendiri kak..sebab yang ni dah lama jadi baja..haha

    kak sal - walkslm, aahlah kak sal..tak dapat berholiday luar negeri dalam negeri pun jadi ler kan..heheh..cuma hotel tu free lah sebab malam balik rumah..heheh..esok pun sibuk lagi ni..hari ni line ada sikit clear..so cepat2 masuk..hahah

    cik manggis - walkslm, cubalah cm, memang sesuai betul tu buat minum petang..best ni..

    zoe - yes zoe, this are only home made available..should try and made some zoe, its really worth it if you are taufupok lover..

    hazila - heheh..concept is the same..tapi rasa lain ..heheh..cubalah zila..

    yat maria - tauhu poket gunakan tauhu yang keras tu ya..this one gunakan kan taupok..as what i told zila, concept the same but taste wise is different..cubalah yat..

    hafizah - oh ya ke?..kalau kat sebelah sini kita selalu gunakan tauhu yang keras tu untuk buat tauhu sumbat..taupok ni kita selalu gunakan untuk buat tauhu bakar, di letak dalam kuah laksa atau mee siam pun sedap juga..cubalah fiza..sedap juga tauhu ni ..heheh..

    ReplyDelete
  19. eina - meh lah eina..terbang keselatan kita jalan2 sama2..heheh

    ReplyDelete
  20. as-salam kak ayu
    Look delicious..blh cuba ni..

    ReplyDelete
  21. ady - cubalah ady..sedap tau, tapi pada akak lah..hehe

    ReplyDelete
  22. alamak tercomment under si shasha acct plak..hehehe tuh yg mama delete post...

    Lama mama tak msk atau mkn tauhu..ni mesti sedap ratah begitu saja :P

    ReplyDelete
  23. Hai ayu,terima kasih la sudi mencuba resepi taufu pok tu.Kak ros pun berangan nak masak tu hari ni.Buat ratah-ratah belah petang

    ReplyDelete
  24. Ayu kak Ros lupa nak cakap,kalau ayu suka tauhu tu cuba pula resepi tauhu ni .Memang sedap

    Tauhu Udang

    ReplyDelete
  25. salam Ayu,

    Akak dah buat tahu ni tapi baru nak mintak izin copypaste..ok ya hrp ayu tak marah..buat dullu baru ckp hihi..halal ya..mmg sedaplah tahu ni tapi versi akak tak secantik ayu punya...ada juga akak goreng saja nak tgk hasil goreng..not bad..thanks ayu

    ReplyDelete
  26. mamahawa - heheh..tak apa ma..kita dah delete dah...memang best ma kira sukaaa..
    cubalah ma, kita buat ratah2 gitu aje..

    puan ros - terimakaseh juga buat kak ros, kerana berkongsi recipe yang sedap ni..oh ok dah pergi dah link tu & dah print pun bila2 nak cuba juga tu..thanks kak rose for sharing ya..

    nor64 - walkslm, heheh..tak apa kak.. mana kita nak marah pulak..akak dah sudi cuba itu dah cukup membahagiakan.. .thanks kak for trying oh ada yang digoreng juga ya kak...garing2 sikit lah ya tu..ur welcome kak..

    ReplyDelete
  27. assalamualikum kak Ayu..sihat ker kak..terasa lama tak jenguk akak..
    Sedapnye ataok2 ni..nak kena cuba 1 day..masuk list dulu ni..thanks kak. muahhhhh..salam sayang dr Tun buat akak..

    ReplyDelete
  28. rabiatun - walkslm, heheh akak pun begitu juga tun..lama juga tak dapur tun..semenjak akak try lempeng pisang kelapa hari tu..rasa2nya tun tak perasan..hehe
    salam sayang dari akak juga tun..

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)