Pada kita lagi sedap dimakan dengan roti perancis dari roti biasa tu sebab roti biasa tu ada letak susu, as for roti perancis, dia kan tawar lemak so memang ngam rasa nya..Siapa2 yang belum cuba tu sudi2kanlah mencuba ya..
Shabsuka
Sources:-From resipi.net via Ayu @Curlybabesatisfaction
Ingredients:-
500g minced beef(or sliced beef)-(500g daging lembu kisar atau daging dihiris)
3 tbsp chili paste-(3 sudu besar cili kisar)
3 tbsp minced garlics-(3 sudu besar bawang putih kisar)
2 tbsp minced ginger-(2 sudu besar halia kisar)
4 tbsp curry powder-(4 sudu besar serbuk kari daging)
1 big onion diced-(1 biji bawang besar dipotong dadu)
1 tomato diced-(1 biji toamto dipotong dadu)
1 cup mix vegetables-(1 cawan sayur campuran)
1 can medium size tomato puree-(1 tin tomato puree size sederhana)
4 tbsp tomato sauce-(4 sudu besar tomato sos)
1/2 -1 tbsp sugar-(1/2 -1 sudu besar gula)
1-2 cups of water-(1-2 cawan air)
salt and MSG to taste-(garam & serbuk perasa)
Ingredients for toppings:-(Bahan untuk taburan)
2 big onions diced-(2 biji bawang besar dipotong dadu)
2 tomatoes diced-(2 biji tomato dipotong dadu)
some coriander leaves or chinese celery-(sedikit daun ketumbar atau daun sup)
1-2 red chilies sliced-(1-2 lada merah dihiris halus))
1-2 green chilies sliced-(1-2 lada hijau dihiris halus)
2 tbsp fried shallots (optional)-(2 sudu besar bawang goreng-optional)
6 eggs-(6 biji telur)
Method:-
Mix minced beef with garlics, ginger, and curry powder. Let it rest for at least 20 minutes.
Heat oil in wok and saute onions till soft. Add in chili paste and cook till oil goes up the surface.
Add in marinated beef and stir well. Add in 1-2 cups of water. When beef has reached 3/4 cooked, add in tomato puree, tomato sauce, mixed vegetables and diced tomatoes. Stir well and add in salt, sugar and MSG to taste. Adjust the taste(it should be a bit sour, sweet etc) according to your preferences. Let it simmer for a while and dish out.The mixture shouldn't be too thick or too thin.-(Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotonfg dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya.. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.)
Method for preparing Shabsuka:-(Cara menyediakan dan menghidang shabsuka)
Put the beef in a bake able dish and level it.
Sprinkle all the topping ingredients like the tomatoes, onions, chillies, coriander leaves and fried shallots on top of the beef mixture. Make small holes for eggs and bake at 180C degrees for 15 minutes or at least till the eggs are almost cooked. Scoop the some mixture and serve hot with white toasted soft bread or toasted french loaves.-(Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan. Taburkan bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada, daun ketumbar/sup dan bawang goreng diatas daging tadi. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selam 15 minit atau hingga telur hampir masak. Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang)
Note* Another method of serving shabsuka.
Serve beef mixture on a plate. Sprinkle the toppings. Add fried eggs.(No need to bake)..
and dip in with bread.-(Kaedah lain, ketika menghidangkan shabsuka, adalah, ceduk adunan daging keatas pinggan, taburkan bahan2 taburan dan makan dengan telur yang sudah digoreng dan cicah dengan roti.(Tak perlu dibakar)
Good idea Ayu....
ReplyDeleteThanks...mama pun kadang2 buntu nk kasi jiran2..
ooohhh, kak ayu... (tiada kata²) hehe
ReplyDeletekita nak cobaaaaa!
ReplyDeleteSALAM...WAH BESTNYA MENU NI ..NANTI NAK CUBA ..TAPI SHABSUKA TU MCM NAMA JEPUN... EH BETUL KE TAK HEHE
ReplyDelete1st time dgr menu nih...copy n save dulu..nampak sangat sedap!!thnk coz share this recipe
ReplyDeletesalam rindu ayu..waduh lama akak x kemari kan..mmg bizi sokmo pn doc nih..hehe! waahh..nnti nk tryla wat shabsuka nih..nmpak mengancam!!
ReplyDeleteya ampun kak ayu..petang² gini tunjuk bnda sdap.. dh lah hujan..makin berkriuk lah perut kiter ni.hiks
ReplyDeleteI dah intai Shabsuka ni, since last year..masa tu belum ada blog and jadi your silence reader jek..until now tak terbuat lagi...should try for this Ramadhan la...memang nampak menggiurkan..hehehe..
ReplyDeleteIBUNDA DELIGHTS
emmm...emmmm...speechless....:)
ReplyDeleteRajinnya....
Salam mak ayuu! dr tahun lepas salin tp buatnyer tak sampai dah masuk ramadhan tahun nii pun haa wakakakaaka.. hujung2 ramadhan nak try buat skrg ni tak de ground beef :D
ReplyDeleteAduh ayu.. memang keroncong perut d buatnya. thanks for the tips.
ReplyDeletenak pindah sebelah rumah ayu lah, leh rasa makanan yg sedap2..hihi
ReplyDeletememang sodapp!!
ReplyDelete(dh petang2 ni.. tenaga dah abis nak ngomel.. hihi)
as salam kak ayu....hee...ingat kita lagik?? lama x drop komen kat sini sejak 'kotak jerit' tu x der... :)
ReplyDeletet'goda tgk resepi ni kak...terus lia check segala bahan2nya ada x kat umah...tgk2 cukup pulak...yeahaaa!! mmg nak kene buat lah esok....x leh tahan! :) cuma roti perancis plak x der....
sedapnya kakayu..saya suka masakan yg style macam nih...sedapnya makan dgn roti....nak salin resepi..hehehe
ReplyDeleteAssallamualaikum kak ayu..
ReplyDeleteWah bestnya.. Tgk gambar pun dah rasa cam best.. kalau dapat makan tentu rasa lagi sedap...hehehe...
wow sedap kak ayu.. ita suka menu2 kak ayu ni bayk kelainan... boleh try nanti kak
ReplyDeleteBelum pernah mkn shabsuka...ada telur dan daging cincang mkn dgn roti boleh membuka selera...masuk senarai dulu boleh cicah roti Arab ni...
ReplyDeletek.ayu mmg best! menu2 mengancam sokmo...menarik tertarik sungguh dgn shabsuka akak tu...klu e-na jd jiran akak dpt gak merasa ni...
ReplyDeletesalam ayu,dtg singgah dn tinggalkn jejak heheee...oooohh..cedap2 tu..puasa2.kihkih :)zila66
ReplyDeletekak ayu...sukanye kite ngan resepi ni..ni wajib cuba..thanks kak ayu sebab slalu letak resepi best2..sebelum dah byk cuba resepi kak ayu alhamdulillah semuanya sedap2 dan family suka :D
ReplyDeleteAyu...bestnya post shabsuka KakSal memang beli daging kisar macam ini besoklah kita masak TQ Ayu....Tak terfikir pula guna foil pun boleh betul kalau untuk jiran2....senang...KakSal...
ReplyDeletemamahawa - heheh..ur welcome ma, idea sempoi aje tu..heheh sebab kalau nak bagi jiran yang kena scoop tu macam tak cantik & leceh pulak kita tengok..heheh
ReplyDeletekog - wordless wednesday juga ya kog..heheh
mak peah - cubalah gee..adjustlah ikut selera ya..
wani - walkslm, cubalah wani..shabsuka ni makanan arab kalau tak salah akak..entah lah ya..asal sedap sudahlah wani..heheh
chikadakbiru - silakan cb, harus dicuba bila dah ada daging cincang tu sedap dimakan dengan roti panas2..ur welcome dear.
inahar ali - walkslm, dr..thanks sudi singgah walaupun sibuk ya cubalah shabsuka ni..
ReplyDeletenanti jangan lupa simpan kan kita sikit ya..heheh
anggerik biru - heheh..cubaan bulan puasa ya ..heheh.sabor2 nanti bolehlah cuba buat bila2 sennag tukan..
mylady - wah u still remember ya mylady..yes, actually i've just got to try this pun 2 years ago bila dah ada blog ni..dulu2 pun kita tak tahu & tak reti apa tu shabsuka..
yes you should try this put it in list to cook this ramadan..heheh
cik cek - wah another specchless...wordless wednesday ya kak cek..heheh
ijayuji - walkslm, wakakkaa..ha kali ni jangan sampai tahun depan baru nak buat ..hahah..oh tak buat terus..hahaha..alah tak ramadan pun boleh buat juga ika..akak pun selalu juga buat time tak puasa cuma tak masuk blog aje..hehe
kak zah - heheh ur welcome kak zah..sudi2kanlah mencuba ya..hehe
ReplyDeletesofea - hahah..mehlah sofea..depan rumah kita ni kosong..heheh
madiha - wakakakaka..waduh cian dia tenaga dah drained out ya ratna..heheh..
mamamya - walkslm, ingat !!!..siapa yg tak ingat lia yang mempunyai anak2 yang cute2 tuuu..hehhe .. aahlah lia kotak jerit akak dah buang sebab tak ramai yg comment kat situ..then aadvertisement free yg banayk..so akak dah buang dah senang nak manage & pantau juga..hehe..cubalah lia....nanti dah siap panggil akak tau..hahah
quinnie - cubalah Q, akak pada mulanya pun macam tak reti nak makan masakakkan ni tapi bila dah rasa terus jatuh cinta ..hehe
naz - walkslm, cubalah naz..kalau nak tahu kesedapannya..tengok gambar tak dapat rasa..heheh
ReplyDeletejuwita - cubalah ita..menu arab ni..memang sedap makan dengan roti..kenyang pun ya..heheh
mamsya - aah mamasya, memang boleh cicah dengan roti arab..makanan ni kalau tak salah memang dari arab kot?..heheh kita dengar orang cakap lah..so original version tak tahu macam mana..
lovely kitchen - hahah..kalau ena jadi jiran mesti dah dapat rasa..tapi since ena jauh tu kenalah cuba buat sendiri..heheh
zila66 - walkslm, kak zila!!..dah lama tak dengar suara semenjak kotak jerit kita tu di cabut ya kak..heheh thank sudi tinggalkan jejak kat sini ya..salam ramadan buat akak & family ya..
ReplyDeletekauthar - heheh thank u kauthar..cubalah menu ni pula..shukur alhamdullilah, resepi2 yang dikongsi kena denagn selera kauthar & family ya..terharu akak..terimakasih kerana sudi mencuba juga ya..
kak sal - bulan puasa nikan kak sal, daging cincang laku betul..daun sup bawang, telur , roti, mee dan tepung rumah kita kena top up every few days..sebab hari2 banyak menggunakan bahan2 tu dalam menu berbuka kita..heheh..telur beli 30 sekejap aje dah habis.. aah kita gunakan alum foil sebab memang ingat nak kasi jiran sebab tak nak sememeh ceduk dari baking dish..heheh..
as-salam kak ayu
ReplyDeleteWaaah.. kak ayu sedapnye lauk2 kak ayu ni..dah berapa hari tak datang kat sini masak macam2...huhuhu..
ady - heheh..biasa2 aje ady..tak apa ady scroll pelan2 ya..tak banayk mana pun ady termiss tuu..heheh
ReplyDeleteKak Ayu!
ReplyDeleteJulie baru buat shabsuka resipi Kak Ayu sehari sebelum Kak Ayu buat!! Hehe :)
Julie@351
Julie - wah ya ke?..sedap tak?..harap kena dgn selera ya julie..
ReplyDeletei'll definitely bookmark this!!dah lama tak makan and dah lupa macam mana rasanya. nak kena buat ni. harap i won't forgrt the name...
ReplyDeletesawanila - dah ada recipenya ni bila2 boleh cuba..well at least dah pernah makan so somehow namanya tu sawanila ingat belakang dia SUKA hehe..
ReplyDeleteI've cook this yesterday and it taste good. Tetamu yang makan puji, cakap sedap. Thanks for the recipies. =) -Snurfah
ReplyDeleteSnurfah- Thank you nurfah for trying out the recipe here..glad the guests love it too..Your welcome dear..recipe memang untuk dikongsi..:)
ReplyDelete