Tuesday, August 02, 2011

Sotong Kunyit Rempah Kurma

Salam Ramadan buat semua ya..semalam selesai lah kita menunaikan hari pertama berpuasa....macam biasalah kalau bulan puasa, tentu ramai yang tercari2 recipe2 untuk hidangan berbuka puasa atau bersahurkan..termasuk kitalah kan..kenalah masak dan mengikut selera customer dirumah..hehe..
Alahai buntu tau sorang tak makan ni sorang pulak tak makan tu..kalau nak ikutkan selera diaorang nak kena masak beberapa hidangan..at the end mati keringlah kita kat dapur (asik kena api aje)..hahaha..

So kalau nak masak satu lauk aje..kena addlah ingredients yang the other tu makan..like this one, kita actually add fishballs (Untuk Iqram & Marsya) jadi senang sikit kerja tak payah nak masak lauk lain..hahah..lauk sotong ni memang sesuai dimakan waktu sahur, nak masak pun senang, tapi kita biasalah malam sebelum masuk tidur kita dah masak dah jadi bila time bangun sahur tu, tinggal goreng sayur dan masak air aje.. Recipe dari CheMat as usual..Termakasih mat akak letak recipe yang sedap  ni disini pula ya..

Sotong Kunyit Rempah Kurma
 Sources:-From CheMat Gebu@ Dapur Tanpa Sempadan
 Bahan:-
450 gram sotong, dibersihkan, kelar bersilang, kerat dan toskan*
1 camca teh serbuk kunyit*
1 camca teh serbuk rempah kurma*
1/3 camca teh cili flakes (boleh guna cili kisar)* -(Ayu gunakan 1 sudu besar cili kisar)
2 ulas bawang putih, tumbuk lumat*
1/2 camca teh garam*(*disatukan, gaul rata dan perap 1 jam)
2 ulas bawang putih, hiris
1 biji bawang besar hiris
1 batang leek, kerat kecil dan rendam
10 biji cili padi diketuk -(Ayu tambah)
1/4 cawan air
Secubit gula-(Ayu gunakan serbuk perasa)
Sos ikan secukupnya
Hirisan daun bawang secukupnya

Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar,bawang putih hingga perang dan (cili padi), masukkan sotong yang telah diperap tadi, gaul rata dan bila sotong kecut, tuang air, kacau dan masukkan leek (toskan), gau rata. Biar mendidih.
  2. Masukkan sedikit gula dan rasa jika kurang masin, renjiskan sedikit sos ikan, kacau dan masak sekejap. Kemudian matikan api, alih dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan panas bersama nasi hangat dan lauk2 lain...

8 comments:

  1. sotong my feveret!!!! arghhh kecur!

    ReplyDelete
  2. salam K.Ayu...poberet atie gak!geng ngan fiza nih!.sok2 beli sotong blh cuba resepi K.Ayu nih.

    ReplyDelete
  3. Salam mak ayuuuuuuuuuu!!!!! windooooooooooooo dgn pakweeee :D eh? bukan rindu dgn adik ipar dgn mak ayu dgn pak mertua dgn nenek mertua dgn umah mak ayu hihihi.... Selamat menyambut ramadhan buat mak ayu n family di sana :-) sotonggg!!! lama tak mkn sotong! sayang nk guna sotong kita tu sbb bukan hari2 g pasar kalau kat supa tu cekik darah! mahal! :D

    ReplyDelete
  4. peberet daniel ni klu lauk sotong...
    sedappppnya tengok sotong masak gini..
    menyelerakan betoii...

    ReplyDelete
  5. fiza nordin - heheh..samalah rakyat rumah akak sotong kalau 1 kg buat untuk 1 kali makan aje..

    azatie - walkslm, heheh..another peminat sotong..cubalah atie..

    ijayuji - walkslm, hahaha..amboi bulan puasa pun sempat nak ngorat ya..heheh..selamat menyambut bulan puasa juga buat ika & family ya..
    sotong mahal ya kat sana?..kat sini avergae S$8-9 sekilo..

    mas - aah mas, sotong juga favourite rumah akak ni..hehhe cubalah mas..

    ReplyDelete
  6. looks like this is another dish that i cant stop myself to more rice!!

    ReplyDelete
  7. sedapnya kak sotong...sempoi lak tu nak masaknya..sesuai sgt dgn org malas cam saya ni...hehehhe

    ReplyDelete
  8. lena -heheh ..try lah lena..mesti nasi bertambah punya..heheh

    quinnie - ah q,memang senang masak dia..sesuai buat sahur..hehehe..eh akak pun mlas juga tau..haha

    ReplyDelete

Sorry I have to put the word verifications, back as there are so many spam comments...If you signed in as an Anonymous ..please leave your name as it is easier for me to address you better..Thank you ...Really appreciate it...:)