Kuah Kacang Daging
Sources:-From nazua@myresipi.com
Bahan:-
- 300 g daging-(Ayu gunakan 500g)
- 200 g kacang tanah (digoreng tanpa minyak)-(Ayu gunakan 350g)
- 5 sudu gula merah/ gula melaka-(Ayu gunakan 100g gula melaka)
- 2/3 cawan gula putih-(Ayu gunakan 3 sudu besar)
- garam + serbuk perasa
- 1 cawan air asam jawa + 2-3 cawan air/stok daging-(Ayu tambah- terpulang nak pekat or cair mana)
- ½ cawan santan pekat -(Ayu gunakan 4 sudu besar)
- Bahan-bahan tumis :-
- 2 batang serai-(Ayu titik)
- 5 cm kulit kayu manis
- 2 biji bunga lawang-(Ayu gunakan 1 aje)
- 2 biji buah pelaga
- ¼ cawan minyak masak
- Bahan-bahan kisar :- (goreng tanpa minyak dahulu, kemudian baru dikisar):
- 20 tangkai cili kering-(Ayu gunakan 11/2 cawan cili kisar)
- 3 ulas bawang putih
- 15 ulas bawang merah
- sehiris nipis lengkuas-(Ayu tambah)
- 6 biji buah keras-(Ayu gunakan 4 biji aje)
- 1 cm belacan-(Ayu gunakan 2cm)
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh ketumbar
- 1 sudu besar udang kering-(Ayu tambah)
- 1 batang serai-(Ayu tambah)
Cara-cara
- Kacang tanah yang telah digoreng, di buang kulitnya dan dikisar.(Setengah halus dan setengah kasar).
- Daging direbus sehingga lembut(Ayu tambah sedikit halia kisar). Keluarkan daging dan potong dadu. Stok daging disimpan untuk dimasukkan ke dalam kuah nanti.
- Panaskan minyak,tumis serai hingga wangi. Masukan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
- Masukkan semua bahan kisar tadi.Biar garing sehingga pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa dan stok daging. Masukkan daging yang telah dipotong tadi.
- Tambah gula merah, gula putih dan garam.Biar mendidih seketika
- Masukkan kacang yang dikisar tadi dan juga santan pekat.Kacau dan biar mendidih dengan api perlahan sehingga kuah nampak kemerah-merahan dan lapisan minyak naik ke atas.(Ayu masak hingga kuah sedikit pekat)
- Siap untuk dihidang...
Salam Kak Ayu..Biasa buat sambal kacang & ayam..Len kali boleh gak cuba yang berdaging pula....Nampak kat sini sungguh menyelerakan
ReplyDeletesue - walkslm, aah sue, akak pun biasa buat sambal kacang aje plain..tapi this year nak tukar selra pulak..hehe cubalah macam satay pun ada..hehe
ReplyDelete