Lauk
lemak putih yang tak pedas ni, kita kenakan dengan lauk daging berlado..which I will
post later..basically hari ni hari mengupdate... so tak boleh nak ngomel banyak2..
so bear with me
ya..hehehe.
Tauhu Masak Lemak Putih
Sources:-From Majalah Rasa Julai 2011
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
Bahan:-
2 keping tauhu -dipotong dadu
2 biji bawang merah-Ayu gunkan 1/2 biji bawang besar
5g ikan bilis dikopek- Ayu gunakan 1 cube ikan bilis
10g suhun-direndam
10g fucuk direndam
1 biji cili erah dihiris1 helai daun kunyit dicarik
10 biji fish balls-(Ayu tambah)
10 biji fish balls-(Ayu tambah)
500ml santan pekat-(Ayu gunkan 1 kotak santan pekat aje +air)
garam secukup rasa
Cara:-
Satukan
bawang merah, ikan bilis, daun kunyit, tauhu, dan santan pekat didalam
periuk. Didihkan. Masukkan fishballs. Pastikan api perlahan dan dikacau
selalu agar tidak pecah minyak. Kemudian apabila kuah telah mendidih,
masukkan suhun, fucuk dan cili merah. Biarkan seketika. Akhir seklai
perasakan.Angkat dan sedai untuk dihidang.
Suka...tapi kena ada budu dan masuk cili banyak2.
ReplyDeletesedap lauk mcm ni, simple tapi menyelerakan..kena sambal belacan dan ikan masin..fuhhh bertambah nasi dan lauk..kan..kan..
ReplyDeleteAssalamualaikum Ayu,
ReplyDeletesebelum kNur kena tinggal jauh,akak cop dulu tempat...hehe..kak nur kena sign out la...ada org nk pakai computer...haha..tu budak pompan..hehe...
sedap lauk lemak kalau pekena dengan sambal..lebih2 lagi ayu kata daging belado...ish dh kecur kak nur dengar...sedap2...lima kali tambah nasi...tapi portion dia sikit aja...hahahaa..
Good luck to Hasif,kak Nur percaya Hasif pasti berjaya dengan cemerlang....steady la Hasif...don't worry...let your parents see the outcome...yahooo...
K Ayu
ReplyDeletelauk power gedemak saat sekarang yg lagi hujan lebat! kena ngan nasi panas & sambal blacan..wuiiiii..terangkat!!!
sedapnya kak gulai lemak putih cam gini..saya semalam dah perabihkan tauhu kalau dak boleh masak lemak..tak ingat langsung nak masak lemak cam gini..huhuhu
ReplyDeletepuan ros - heheh..kita dulu ada beli budu tapi..tak makan2 sampai benda alah tu dah expire....bukan apa tak berani nak try..hehe
ReplyDeleteyatie - betul tu yatie..lauk lemak ni simple tapi tak pedas..kena dgn sambal belacan or sambal tumis...tak sedar bertambah nasi 2-3 kali..hehe
nuridah - walkslm, wakakakak..knur takut kena tinggal ya..heheh..tak apa kak kita tunggu..kita hari ni Hasif tak ada kat rumah dia pergi camping kat sekolah so boleh kita ngadap pc ni..hehe budak 2 orang tu main game kat hp & psp ..so tak kacau kita..
ReplyDeletebetul kak lauk lemak ni memang kena dgn daging berlado tu...bertambah nasi , lauk semua adakan kak..kalau akak lima kali kita berkali2..haha.. thanks for the wish for Hasif..mudah2han begitulah hendaknya..
yat maria - hehe..yat, lamanya tak dengar suara yat kat dapur akak nii..heheh aah hujan2 makan nasi panas & sambal belacan with kuah lemak, then ada ikan masin memang best tak sedar nasi 1/2 periuk dah habis...hahah..
quinnie - lemak putih tak pedas so anak pompuan akak boleh makan..then untuk orang tua,,kalau tak pedas mesti tak bestkan..so mesti kena dgn lauk yang bercili..tak apalah q lain kali boleh cuba ni..