Another lauk last minute bila dah petang baru nak masak..keluarkan bahan2 yang nak dimasak dari freezer ..udang ni salah satu bahan yang sekejap aje nak lembut bila dikeluarkan..so udanglah menu kita hari tu..scroll kat internet nak cari masakan udang yang simple untuk dimasak dan tak pedas, terjumpa recipe Udang Wangi Daun Kari ni terus set up my mind untuk mencuba, sebab mati2 ingat daun kari ada dalam fridge..tapi lepas potong bawang & cili..kita cari daun kari, rupanya dah hitam and my mum dah buang, the day before..huhu..terus jam block sekejap kepala otak..nak suruh si Hasif pergi beli just the daun kari kat NTUC, kesian pulak sebab dia baru balik sekolah, penat...so nak tak hendak..kita just gunakan daun kunyit ni aje..lain kali nak cuba jugalah dengan daun kari pulak..bolehlah kan..lauk simple2 aje ni..udang pun dibogelkan sebab the boys senang nak makan..takpayah nak kena kopekkan..
Udang Wangi Daun Kunyit
Adapted from Udang Wangi Daun Kari
Sources:-From purplerossa@myresipi
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
- 1/2 kilo udang
- 1 sudu kecil garam
- minyak secukupnya
- 2 tangkai daun kari,daun saja-(Ayu gantikan dengan 1 helai daun kunyit dihiris halus)
- 5-10 biji cili padi..(begantung pada tahap kebedesingan masing2)
- 5 biji bawang kecil,hiris
- 2 ulas bawang putih,dihiris
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu besar asam jawa ekstra,cairkan sikit dengan air
- 1/2 sudu kecil gula
Cara-cara
- Cuci dan toskan udang.Gaulkan udang dengan garam&kunyit dan biarkan 5 minit.
- Panaskan minyak dan deep frykan daun kari & udang anggaran seminit,atau hingga udang berubah warna. Keluarkan dari kuali,toskan minyak.
- Jika minyak tak cukup,tambah sedikit lagi dan tumis cili,bawang merah dan banwang putih hingga wangii
- Kembalikan udang& daun kari tadi kedalam kuali.Tambahkan serbuk kunyit,asam jawa,gula dan kcau rata.Ready untuk disantap..
hurmmm..meleleh air liur tgok lauk ni...
ReplyDeletesuria amanda- hehe lauk simple cepat dimasak sedap dimakan..hehe
ReplyDeletesedapnya Kak Ayu...terbau2 dh aroma yg sedap tu spi ke sini...terus simpan resepi ni tau...nk cuba juga...xleh tahan...
ReplyDeletesedap tuh Ayu.. mesti wangi bau daun kunyit...
ReplyDeleteQH - heheh..udang actually dimasak apa pun memang sedap kan QH, gunakan daun kunyit aje..lain kali akak nak gunakan daun kari pula..
ReplyDeletemamahawa - aah mama, lain ali kita nak cuba guna daun kari pulak..hehe
ReplyDelete