Kejadian kuih apam ni dah lama dah kita buat time, tak blogging kemarin tulah..ingat nak buat kaswi labu, tapi entah macam mana tukar plan pulak...
Apam labu kali ni kita cuba recipe ni pulak..pernah buat disini..disebabkan labu buat apam sangat sedap ..kita buat lagi, ..seedapppp dan lembutttt..makan apam macam tak makan apam, macam makan kapas....hehehe...
Lepas ambil gambar realised kita tak ambil cross Section of the kuih pulak...kita kukus apam ni dalam silicon mould..takut2 juga tak jadi, sebab pernah kukus kuih dalam silicon mould, kuihnya macam mendap gitu..apa2pun shukur alhamdullilah, this kuih meet with the ISO Standards(Mr Hubby & my parents)..hehe
Terimakasih puan punya recipe for sharing, minta izin dipanjangkan disini pula..
Apam Labu
Sources:-From Hasiah63@myresipi
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
- 300gm labu
- 400gm tepung gandum
- 200gm gula pasir-(Ayu gunakan 170g)
- 3 biji telur
- 400 ml santan-(Ayu gunakan 300ml santan + 100ml air)
- 1 bungkus ibu roti
- 2 sudu kecil baking powder
- sedikit garam
- sedikit perwarna kuning -(Ayu tambah sebab labu yang Ayu gunakan tak kuning sangat)
Cara-cara
- Labu di rebus kemudian blender dengan santan.
- Pukul telur, gula dan garam sampai kembang.
- Kemudian masuKkan ibu roti. Pukul lagi sampai sebati.
- Bila dah sebati, masukkan labu yang di blender dengan santan tadi.
- Masukkan juga tepung yang telah di ayak dengan baking powder.
- Pukul lagi sampai sebati semuanya.
- Simpan adunan selama 1jam.A
- Akhir seKali, kukus selama 10- 15 minit.
gebusss nyerrr
ReplyDeletedari tadi dok klik klik kat comment.. x leh nak masuk..baru dapat masuk... agaknya sebab x bagi salam dulu ya...
ReplyDeleteAssalammualaikum,
gebuss cik apam tu.. cantik aje kejadiannya... kalernya menarik ... nanti nak buat juga lah... kita mintak copy resepi ya.
alahai Kak Ayu...comeii2 apamnye tu...
ReplyDeleteApam plk yer...mintk la 2-3 ketul nk wat breakfast ni..
ReplyDeleteLaling sister miss u hehehehe cantiknya apam labu
ReplyDeleteAah lah Ayu sama mcm Ogyep nk klik kat comment tadi tak blh skrg dah okay plak...
ReplyDeleteapam labu alahai... labu oh labu hehehe
gee - gebus gebas gee apam ni..
ReplyDeleteogyep - alahai oghyep..maaf lah ya..menyusahkan oygep aje ya..akak pun kurang pasti kenapa ya.. terimaksihlah masih sudi nak comment..silakan oghyep kalau nak mencuba memnag sedap apam ni..
ReplyDeleteqh - heheh macam puannya kot?..wakakaka..
ReplyDeletechik mimi - miss you dear..akak pun dah lama tak kedapur chik mi..tunggu!
ReplyDeletemamahawa - kenapa ya mama, agkanya kita install lagu kat blog kita ni ke yang jadi macam tu..kita pun macam susah nak pergi ke satu2 entry tu..nantilah kita adjust balik ya ma..
ReplyDeleteAssalam Ayu cayangg....amboii cantiknya apam labu dia, gebuss gebasss gitu...comel2 pulak tuh! Sedap kan apam labu ni...lama sgt dah dulu buat, x igt rasa daaaaa.. Mintak nak rasa sampai kenyang sikit Ayu... ^___^
ReplyDeleteUmmi - memang sedap kak apam labu ni..tulah dulu pun akak pernah buat kan..sedapkan kak..nak rasa apam ni sampai kenyang ya kak..itu bukan rasa lagi kak..hahaha
ReplyDeleteAs Salam Ayu... tu memang caler ori ke atau ada tambah pewarna..sebab cantik sangat warna kuning nya tu...
ReplyDeleteNazrah - walkslm, warna labu kita kuning, tapi kuningnya tak terang sangat itu yang kita tambah warna sikit..
ReplyDelete